Gazdaság

Három hónapja nem kaptak fizetést a dolgozók a napelemgyárban, amit az állami bank 40 millió euróval tolt meg

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI
A dolgozók tanácstalanok, a csornai gyár körül – amelynek indulásánál Áder János és Palkovics László is bábáskodott, és amely milliárdos állami és uniós támogatást is kapott – az OLAF mellett a magyar hatóságok is vizsgálódnak.

Még a márciusi fizetésüket sem kapták meg a csornai EcoSolifer Heterojunktion Kft. dolgozói – számoltak be lapunknak az elkeseredett munkások. A kisalföldi napelemgyár bukdácsolása nyolc éve tart, pedig nagy erők mozdultak meg az ügyében:

  • alapkőletételénél a csornai születésű Áder János bábáskodott köztársasági elnökként.
  • A projekt indulásakor, 2014-ben 1 milliárd forint egyedi támogatást ítélt meg számára a kormány.
  • A napelemgyárat 1,9 milliárd forint uniós támogatásra érdemesítették.
  • A 15 milliárd forint költségűre tervezett beruházáshoz az állami Eximbank Zrt. nyújtott kölcsönt 22,4 millió euró erejéig.
  • Négy év elteltével a napelemgyár még mindig nem készült el, mire a kormány másik bankja, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vette át az EcoSolifer hitelezését úgy, hogy a kölcsön keretét 40 millió euróra emelte. A lépést azzal indokolták, hogy jelentősen megnőtt a kereslet a napelemek iránt, és megduplázták a tervezett gyártókapacitást.
  • A hvg.hu információja szerint az uniós pénzekkel kapcsolatban az EU csalás elleni hivatala, az OLAF vizsgálatot kezdett.
  • Annyira nem volt rendben a projekt, hogy a magyar hatóságok is foglalkozni kezdtek vele: a gazdasági tárca még 2016-ban szabálytalansági vizsgálatot indított. Azt azonban, hogy milyen szabálytalanságot találtak, öt év elteltével sem hozták nyilvánosságra. A DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdésére a minap azzal kerülte meg a konkrét választ Latorcai Csaba miniszterelnökségi államtitkár, hogy az elsőfokú döntés ugyan megszületett, de a jogorvoslati határidő még nem telt el, azaz nem jogerős még a határozat.
MTI Fotó: Cseh Dániel Áder János köztársasági elnök és Haidegger Ákos, az EcoSolifer Kft. ügyvezető igazgatója a csornai napelemgyár alapkövének lerakásán 2014. szeptember 20-án.

A gyárat végül 2020 decemberében adták át, az eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mondott beszédet. A beruházás addigra 18,9 milliárdosra duzzadt, az állami támogatás összege pedig meghaladta a 2 milliárd forintot. Hat évvel a projekt elindítása után megkezdődött tehát a termelés Csornán, arról azonban, hogy milyen eredményt hozott az első teljes üzleti év, nincs információ, a tavalyi év gazdálkodásáról a mérlegbeszámolót hiába kerestük az Igazságügyi Minisztérium adatbázisában.

Az Opten adatbázisa szerint a 2020-as évre bő 1,7 milliárd forint veszteséget könyveltek el. A cégdokumentumokból ugyanakkor az látszik, hogy a NAV-val meggyűlt az EcoSolifer baja, a Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóság az idén június 10-én végrehajtási eljárást rendelt el.

Krizsán Csaba / 24.hu Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Ádám Zoltán gyárigazgató az Ecosolifer Kft. csornai napelemcella-gyárának avatásán 2020. december 10-én.

Kerestük az EcoSolifer ügyvezető-tulajdonosát, Haidegger Ákost, a cégpapírokban megadott címről azonban visszapattant az emailünk, és a csornai gyárban sem jutottunk sokra, amikor az ügyvezető iránt érdeklődtünk a múlt héten:

– Nincs itt, a pesti irodában van.

Meg tudná adni az iroda számát?

– Azt itt nem tudjuk, csak fenn az irodában, de ott most nem dolgoznak.

Hogyhogy nem dolgoznak?

– Leállás van a cégnél per pillanat.

És a gyárban sem dolgozik senki?

– Nem, leállás van.

Csornai forrásaink is arról számoltak be, hogy a gyár körül nincs mozgás, nem parkolnak sem a dolgozók, sem az irodisták autói a szokott helyen, szállítójárművek sem forgolódnak a telepen. Az egyik dolgozó elmondása szerint húsvét előtt kezdődtek a gondok, április 12-én megjelent közöttük az igazgató azzal, hogy nyilván észlelték, nem érkezett meg a fizetésük, de reméli, két héten belül rendeződik a helyzet. Rosszkor jött a hír, sokak számára lőttek az ünnepi nagybevásárlásnak, de úgy gondolták, két hét még belefér.

A dolgozók folytatták a munkát, de ahogy telt az idő, egyre többen kérdezték, miből fizessék a rezsit, a lakástörlesztést, a bejárás költségeit. Forrásunk szerint május 8-án többeket igazolt fizetett távollétre küldtek, majd hamarosan értesítést kaptak, hogy a helyzetre tekintettel két napon belül el kellene dönteniük: fizetetlen szabadságra mennek vagy közös megegyezéssel felmondanak. Még aznapra összehívtak egy gyűlést, ahol a dolgozók jelezték, nem kérnek a fizetetlen szabadságból, más opciót várnak a cégvezetéstől. „Pár nap múlva jött egy üzenet, hogy állásidőre vagyunk küldve határozatlan időre, amit majd fizetnek valamikor. Most ott tart a dolog, hogy háromhavi bérrel vannak elmaradva” – tudtuk meg az egyik érintettől.

A dolgozók tanácstalanok, az állásidő alatt eddig nem jutottak pénzhez, nincs információjuk arról, újra elindul-e a gyár, és ha igen, mikor.

Vagyis mennyi időt kellene kihúzniuk pénz nélkül, hozzájutnak-e egyáltalán a járandóságaikhoz, várjanak-e tovább, vagy tényleg érdemesebb felmondani. Akadtak olyanok, akik már fel is mondtak, de ők sem jutottak a pénzükhöz, igaz, legalább van másik munkahelyük, ahonnan kapnak fizetést.

Érdeklődtünk a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-nél arról, kaptak-e tájékoztatást a csornai állapotokról, és mi a tervük a továbbiakban az EcoSoliferrel, mivel számolnak, hogyan rendezik az állami kölcsön sorsát. A bank korábbi közlése szerint 40 millió eurós hitelszerződést kötöttek a céggel, és a 2020-as évről leadott mérlegben a tartozások között van is nyoma a bő 10 milliárd forintos hosszúlejáratú beruházási, fejlesztési hitelnek. Elég komoly tehát az állami kitettség EcoSolifer-ügyben, a fejlesztési bank azonban nem reagált kérdéseinkre, így arra sem, mit tesznek, hogy ne vesszen el a 40 millió eurós állami hitel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik