Gazdaság

Nagy Márton: ennyi az értelme a kinevezésemnek

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A kormány és Orbán Viktor gazdaságpolitikai döntéseinek hatékonyabb előkészítése lesz Nagy Márton feladata a Gazdasági Kabinet vezetőjeként. A politikus az Economxnak arról is nyilatkozott, hogy három fontos ponton kívánnak áttörést elérni 2024-ben.

Jóval több területért lett felelős, és a gazdasági kabinet élére is kinevezte a miniszterelnök Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert.

A politikus interjújában elmondta: koordináló szerepkörnek a gazdasági miniszter kezében kell lennie, nem kerültem magasabb pozícióba, ez nem hatalmi, hanem szakmai, és szervezési kérdés. A veszélyek korában – ahogy a miniszterelnök is tökéletesen megfogalmazta – rengeteg kihívással küzdenek a gazdaságok. A hatalmi kérdések helyett a feladatra kell koncentrálni, hogy a gazdasági struktúra a legrugalmasabban alkalmazkodjon a kihívásokhoz.

A megtisztelő feladatom pusztán annyi, hogy megkönnyítsem a miniszterelnöki döntéshozatalt.

Tehát a kinevezésnek összességében ennyi az értelme – értékelt.

Nagy cél: a lakossági fogyasztás felpörgetése

Szerinte a gazdasági növekedés helyreállításában három kihívással szembesül a kormány. Egyrészt bizalmat kell építeni, hogy a reálbér-emelkedés jobban megmutatkozzon a fogyasztásban. A második nagy feladat, hogy a belföldre termelő vállalatok beruházásainak aktivitását helyre kell állítani. A harmadik pedig, hogy a munkaerőpiacon az aktivitási rátát növelni kell. Aktivizálni kell a munkaerő-tartalékokat, amelyek Magyarországon még elérhetőek, hogy ténylegesen azt lehessen mondani, a munkahelyek elsődlegesen a magyaroké. Tartalékok továbbra is vannak, dolgozik a kormány egy konkrét programon, amely az aktivitási rátát tovább emelheti.

A gazdaság élénkítését célzó konkrét javaslatokról szólva elmondta, hogy az első a bizalom kérdésköre. Jelenleg jól látni, hogy a megtakarítási ráta emelkedett, 12 százalék körüli szintre, ennek vissza kell térnie a hosszú távon kívánatos értékekre, akár ennek a felére. Szerinte a lakosság óvatossága nagyon komplex kérdéskör. Érinti a rezsivédelmet, a reálbért, a vállalati szférát, fontos ugyanis, hogy a munkahelyén a dolgozó azt lássa, a vállalat termel és fejleszt. Ha egy munkavállaló azt látja, hogy a cége fejleszt, akkor benne is oldódik az óvatosság. Az infláció letörésével, a reálbérek növekedésével, a rezsivédelem megtartásával szerintem jól állunk. Fontos, hogy a lakosság bízzon abban, hogy ez a válság átmeneti volt, és fordulat következett be. Ezért is fontos a jövő év, hogy mindenki lássa, a vállalatok képesek a munkahelyeket biztosítani. 2023-ban a teljes foglalkoztatottságot megtartotta a kormány annak ellenére, hogy a gazdaság lassult.

Nagy Márton szerint helyre kell állítani azt az asszimetriát, ami a beruházások területén kialakult. Ez azt jelenti, hogy fenn kell tartani az exportálók beruházását, viszont a belföldi szektorét növelni kell. Így összességében a nemzetgazdaság egészére újra elérhető lesz a 25 százalék feletti beruházási ráta.

Ehhez alacsonyabb hitelkamatok, alacsonyabb energiaköltségek és kiszámítható gazdaság szükségesek. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik