Gazdaság

Szélsőséges lett a nyugdíjemelés: havi 1240 forinttól 62 ezerig terjed skála

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI

A magyar nyugdíjrendszer inflációkövető, így, ha nagyobb a várható infláció, mint amennyi a januári nyugdíjemelés volt, novemberben pótlólagos emelésre köteles a kormány. Januárban 15 százalékos nyugdíjemelés volt, ami kevesebb, mint a várható általános pénzromlás, amelynél egyébként még magasabb is lehet a nyugdíjas infláció. Vagyis novemberben jön a nyugdíjtörvény szerint korrekció, az augusztusi inflációs adatokra és a várható inflációra alapozva. Hogy milyen mértékű, arról a kormány dönt. Csütörtökön ki is derült, mekkora lesz a nyugdíjkorrekció: januárig visszamenőleg 3,1 százalékos nyugdíjemelést kapnak a nyugdíjasok a magas infláció miatt.

Nézzük, mennyit jelent ez konkrétan az érintetteknek a nyugdíjuktól függően. Elképesztőek a különbségek az emelésnél. Mint az alábbi ábrán is látszik, minél kevesebb a nyugdíj, annál kisebb összegű a havi emelés is. Pedig az átlagosnál jóval magasabb élelmiszer-inflációval leginkább sújtott kisnyugdíjasok biztosan nem erről álmodtak. Sőt, a nyugdíjas érdekképviseletek sem ezért lobbiztak, hanem felzárkóztató típusú vagy soron kívüli emelésért azoknál, akiknek nagyon alacsony az ellátásuk. Ezúttal is minél több a nyugdíj, annál több az emelés – ahogy korábban is.

Ha az ábrán feltüntetett két végletet nézzük,

  • szinte láthatatlan összeg, alig több mint ezer forint (pontosan 1240 forint) az egy hónapra jutó novemberi nyugdíjemelés havi 40 ezer forintos járandóság mellett,
  • de 62 000 forint az egy hónapra jutó novemberi nyugdíjemelés, havi 2 millió forintos járandóság mellett.

Az emelési különbség ugyanolyan brutális, mint a havi öregségi ellátások közötti szakadék.

A kétmilliós nyugdíj után járó havi emelés nem keveseknek egyenlő magával a havi juttatással. És,

  • aki kétmilliót kap havonta, az összesen 744 ezer forint pótlólagos emelésnek örvendhet novemberben, míg
  • a legkisebb nyugdíjúaknak 20 ezer forintra sem jön ki a visszamenőleges novemberi nyugdíjemelés összesen.

Ha megnézzük azt is, hogy a novemberi pluszpénz mennyi (ez tartalmazza a január–novemberi hónapokra, plusz a 13. havi nyugdíjra járó emelést is, azaz 12 havi emelést), akkor például azt láthatjuk, hogy durván 167 ezer forintnál kap a 12 hónapra annyit (62 ezer forintot) egy öregségi nyugdíjas januárig visszamenőleg, mint amennyi 2 millió forintnál az egyhavi emelés összege.

Tegyük mellé, hányan kapják a különböző összegű öregségi nyugdíjakat, vagyis hány idős számíthat viszonylag kevés, és hány az átlagnál jóval magasabb novemberi emelésre. Itt is a KSH adatait használtuk, és az derült ki, hogy azok tábora a legnépesebb, akik 140 és 160 ezer forint közötti nyugdíjat kapnak, ami átlag, egyúttal medián alatti. Az összesen mintegy 2,277 millió nyugdíjasból pedig

  • majdnem 74 ezren kapnak havi 60 ezer forintnál kevesebbet – nekik havi 1860 forint vagy kevesebb lesz a havi emelés,
  • csaknem 156 ezer idősnek pedig havi 80 ezer forintnál kevesebb a juttatása, amire 2480 forint vagy annál kevesebb a visszamenőleges havi emelés jut,
  • majdnem 255 ezer idős ember kap 100 ezer forintnál kevesebbet, akiknek 3100 forint vagy ennél kevesebb egy hónapra vetítve a pótlólagos emelés,
  • és 1,368 millióan vannak, akiknek kevesebb az időskori járandóságuk, mint havi 200 ezer forint (ami ugye kevesebb, mint az átlagos nyugdíjjuttatás) – közülük, akik elérik a 200 ezret, azok kaphatnak havi szinten 6200 forint emelést, a többiek ennél kevesebbet.

A magasabb nyugdíjaknál a KSH csak az 500 ezer forint feletti nyugdíjasok számát adja meg, ők több mint 35 ezren vannak. De hogy hányan kapnak milliós nyugdíjat, azt nem közlik. Tavaly májusban írtuk, hogy nagyjából százan kaphatnak egymillió forintot elérő nyugdíjat (nekik havi 31 ezer forint az emelés), közülük mintegy tízen kétmillióst.

Az átlagos nyugdíjemelés havi 5700 forint körüli

A kormány szerint a nyugdíjas fogyasztói kosár figyelembevételével számolt infláció várhatóan 18,5 százalék lesz, ami azt jelenti, hogy a korábbi 15 százalékos nyugdíjemelést ki kell egészíteni 3,5 százalékkal. Azonban a novemberi emelés ténylegesen csak 3,1 százalékos, mert úgy számoltak, hogy a januárban megemelt 15 százalékra rátett 3,1 százalék az összesen 3,5 százalékos emelést jelent. A novemberben érkező pluszpénzt úgy tálalták, hogy közel félhavi, pedig a 12 hónapra (a januártól novemberig megkapott járandóságokra, plusz a 13. havi nyugdíjra) az valójában csak 37 százalékos pluszt jelent az eddig megkapott ellátásokhoz képest.

Arra is kitértek, hogy az átlagnyugdíjra vetítve 6532 forintnak felel meg a havi emelés, és a novemberi plusz pénz az októberihez képest 78 384 forint lesz az átlagnyugdíjra. A kormány 210 700 forintos átlagnyugdíjjal számolt, ám azt nem tudni, honnan vették ezt az adatot. A KSH legfrissebb adatai szerint júliusban 210 146 forint volt az átlagos öregségi nyugdíj. Egyébként meg a novemberi nyugdíjkorrekciónál nem a legfrissebb nyugdíjakból kell kiindulni, hiszen eddig mindig csak azok kaphatták meg a novemberi nyugdíjemelést, akik

  • a januári nyugdíjemelést is megkapták.

Januárban pedig azok kaphattak nyugdíjemelést, akik

  • az előző év legalább egy napján már nyugellátásban részesültek.

Vagyis idén is arra lehet számítani, hogy a 2023-ban nyugdíjba vonulók ebben az évben még nem kapnak emelést.

Akik már tavaly is nyugdíjban voltak, azoknak az öregségi átlagnyugdíját jobban kifejezi a 2023. januári átlagos nyugdíjösszeg, ami 208 168 forint volt. (A többi havi statisztikában az átlagban már benne vannak azok is, akik valamikor idén mentek nyugdíjba.) Ha ezt tekintjük kiindulópontnak, akkor a 3,1 százalékos havi emelés 6453 forintnyi, a novemberi pluszpénz pedig 77 436 forint lehet az átlagnyugdíjra nézve.

Az átlagot azonban valójában jobban kifejezi a mediánnyugdíj (ez az összeg, amelynél ugyanannyian kaptak többet, mint ahányan kevesebbet) – ez januárban 184 725 forint volt a KSH adatai szerint. Vagyis az átlagos öregségi nyugdíjasnak inkább 5726 forint körül lehet a havi emelés mértéke, novemberben pedig összesen 68 712 forintnyi a plusz pénz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik