Gazdaság

Nyugdíjemelés: több ponton is csúsztatott a kormány

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Több ponton is csúsztatott a kormány a novemberi nyugdíjemelés számait bejelentve. A már a miniszterelnök által is belengetett „közel félhavi” többlet valójában inkább egyharmad. Ráadásul korábban a novemberi emelés mértékét nem indexálták. Az Azénpénzem.hu egybegyűjtötte a részleteket.

Orbán Viktor közösségi oldalán bejelentette, majd Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Kormányinfón is kifejtette, hogy novemberben átlagosan közel félhavi többletet kapnak egy összegben a nyugdíjasok. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a nyugdíjas fogyasztói kosár figyelembevételével számolt infláció várhatóan 18,5 százalék lesz, ami azt jelenti, hogy a korábbi 15 százalékos nyugdíjemelést ki kell egészíteni 3,5 százalékkal – emlékeztetnek a portálon.

Teljesen példátlanul azonban – korábban mindig a novemberi kiegészítő emelés mértékét jelentették be, és ez jelent meg a Magyar Közlönyben is – Gulyás jelezte: „a matematika sajátosságai miatt” a már megemelt 15 százalékos nyugdíjhoz képest a mostani 3,1 százalékos emelésnek felel meg.

Az egészből úgy tűnik, mintha nem a kormányon múlna, hogy mennyit ad. Valójában tehát, bár 18,5 százalékos éves nyugdíjas infláció várható, a januári 15 százalékot csak 3,1 százalékkal fejelik meg novemberben. A „matematika sajátossága” miatt a 15 százalékra rakódó 3,1 százalék valóban 18,5 százalékot ad ki.

Úgy tesznek tehát, mintha ezt a pénzt már januárban megkapták volna az idősebbek.

De a mostani emelés utólagos, így annak indexálása (éves szintre átszámítása) amellett, hogy példa nélküli, elég nehezen indokolhatónak is tűnik. Hiszen mostanáig tulajdonképpen a nyugdíjasok hitelezték a kormányt.

A közzétett számokból nem könnyű rájönni, miként jöhetett ki az átlagosan félhavi többlet. Lényegében sehogy, de még a közzétett szám is hibádzik. Novemberben visszamenőlegesen is kifizetik a nyugdíjasoknak az emelést, ami azt jelenti, hogy az októberi nyugdíjhoz képest átlagosan közel félhavi, egy átlagnyugdíj mellett 78 384 forintos többlettel számolhatnak a nyugdíjasok – ismertette a miniszter.

Nem a kormány ajándéka

Fontos rögzíteni, hogy az infláció miatti nyugdíjemelés nem valamiféle kegy, azt törvény írja elő. Novemberben az egész évi különbözetet (ez lenne a 12 hónapra jutó összeg) akkor kell folyósítani, ha a januári emelés és a várható éves infláció között egy százaléknál csekélyebb az eltérés. Most pedig ez semmiképpen sincs így.

Novemberben az egész évi különbözetet (ez lenne a 12 hónapra jutó összeg) akkor kell folyósítani, ha a januári emelés és a várható éves infláció között egy százaléknál csekélyebb az eltérés. Most pedig ez semmiképpen sincs így. A jelzett „többlet” 12 havi, vagyis egy havival több annál, ami novemberben kiegészítésként normálisan érkezik. Amennyiben azzal számolunk, amit valóban megkap az átlagnyugdíjas, akkor nagyjából egyharmadnyi juttatás lesz a plusz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik