Élő Belföld

Gulyás Gergely: Novembertől átlagosan 6532 forinttal fog nőni a nyugdíj

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI
Mutatjuk a csütörtöki kormányinfó legfontosabb bejelentéseit.
  • Szerdán ülésezett a kormány, csütörtökön Orbán Viktor nem sokkal a kormányinfó kezdete előtt nyugdíjkiegészítést jelentett be.
  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a nyugdíjasok extra juttatásával kapcsolatban elmondta: az emelés 190 milliárd forint kiadást jelent majd a költségvetésnek. 210 700 forintos átlagos havi nyugdíjnál 6532 forintos emeléssel számolhatnak a nyugdíjasok.
  • A nyugdíjemelést visszamenőlegesen is kifizetik: 78 ezer forintos többlettel számolhatnak a nyugdíjasok októberben átlagosan.
  • Gulyás szerint már novemberben egyszámjegyű lehet az infláció (éves szinte 17,5-18 százalékos inflációra számítanak), a 2025-ös évben pedig a gazdaság helyreállítása is elkezdődhet.
  • Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az árfigyelőrendszerrel kapcsolatban elmondta: csütörtöktől egy térkép is elérhető lesz az oldalon, mellyel a vásárlók a hozzájuk legközelebb eső boltokra tudnak szűrni, és nyomon tudják követni az árak alakulását.
  • Pillanatnyilag a kormány azt várja el, hogy ne itt legyen a legdrágább a benzin – mondta Gulyás, aki szerint tűzifaprogram idén is lesz.
  • A miniszter szerint akkor is sor kerül a pedagógusok fizetésemelésére, ha Brüsszel nem ad pénzt, csak lassabb lesz az üteme.

Gulyás Gergely szerint ő felszólalt a karabahi örményekért

Alig egy hete járt az örmény függetlenség napjának ünnepségén, ahol szerinte elmondta, hogy Hegyi-Karabahban is tiszteletben kell tartani. Abban is biztos, hogy az ügyben Azbej Trisztán államtitkár is felszólalt már.

A svédekkel szemben pedig semmilyen tárgyiasult elvárásuk nincs, mondta Gulyás, tiszteletet várnak, de azt nem árulta el, hogyan lehetne ezt demonstrálni.

Miért reklámozták a kormánypárti politikusok a TV2 Sztárban Sztár című műsorát a TikTokon?

Erről Gulyás Gergely nem tud semmit, bulvárkormányinfót továbbra sem tart.

Szijjártó Péter azt mondta egy cipőboltban, hogy mindig készpénzzel fizet, és Orbán Viktort is egy köteg készpénzzel kapták lencsevégre. Gulyás szerint nem bátorítják az embereket arra, hogy készpénzt használjanak, de jónak tartja, ha marad tere a készpénzhasználatnak. Gulyás maga legtöbbször készpénzzel szokott fizetni.

A Vajdaságban sokfelé leszedik a latinbetűs feliratokat a magyarlakta településeken. A miniszter erről nem értesült, most hallja először.

A státusztörvény kapcsán elmondta: idáig nagyon kevés tanár adta be felmondását. Nagyjából 700-ra tehető azoknak a száma, akik nem újították meg a szerződésüket.

Elmegy-e Partizán interjúra Gulyás Gergely?

A miniszter szerint nem helyes, hogy külföldről finanszíroznak magyar médiumokat. Úgy véli, ez nem segíti az objektív tájékoztatást.

Többször hívott már Gulyás Márton, de sosem fogadtam el a meghívást

– mondta a miniszter.

Jönnek az új CSOK-szabályok

– A CSOK jövő évi változásáról november közepéig lesz részletes törvény. A szövege várhatóan akkor lesz megismerhető – mondja a miniszter, hozzátéve, hogy így lesz ideje dönteni az érintetteknek, hogy a jelenlegi feltételekkel igénylik a CSOK-ot, vagy megvárják a január 1-jétől érvényes szabályozást.

Gulyás: Jól állnak a tárgyalások a reptér megvételével kapcsolatban

A kormány a hetekben el fog fogadni egy új koncepciót a vasutak fejlesztéséről – mondja Gulyás. Azzal az állítással nem ért egyet, hogy hagyták volna lerohadni a vasúti infrastruktúrát: azokon az elővárosi vonalakon, ahová új szerelvények érkeztek és a pályát is felújították, jelentősen nőtt az utasok száma.

A tárgyalások a reptér megvételével kapcsolatban jól állnak. Még egy vitás pont van, de a miniszter azt üzeni,

Nyugodtan fogadhatnak arra, hogy lesz kézfogás.

A vételárat nem árulta el.

Gulyás államadósság-csökkenéssel számol

A GDP-hez viszonyított adósság azért fog mérséklődni, mert az adósság jelentős része nem devizában, hanem forintban van. Ezért az idei évben államadósság-csökkenés lesz – véli Gulyás. A harmadik negyedév számait követően, október környékén fogják tudni értékelni a hiányt. A helyzetet nem látja drámainak: ha Brüsszel felől kritika érkezik, azt fogják nekik mondani, hogy adják oda a forrásokat. Megismétli: ha megjönnek az EU-s pénzek, egyből kezelhető lesz a költségvetési hiány. Erre úgy véli, hogy jó esély van, szerinte Brüsszel a lengyel választásokra vár.

A kormány ki fogja fizetni a már megvásárolt állampapírok kamatát, így készül a jövő évi költségvetés. Ez valóban jelentős összeg lesz, de magyar embereknek fogják kifizetni a kamatokat, így országon belül marad a pénz.

A Megafon pénzekről

Van-e közpénz, vagy állami támogatás a Megafon mögött? – kérdezte kollégánk. Gulyás szerint nincs. A központ ötmilliárdnyi olyan támogatást kapott, aminek a forrásával nem tudnak elszámolni. Nem lenne indokolt ennek a transzparensé tétele? – jött a kérdés. Gulyás azt mondta, tettek kísérleteket a támogatások hátterének feltárására, ezek az Európai Unió Bíróságán buktak el. Aki viszont politikai tevékenységet végez, pártként indul, az külföldről nem kaphat támogatást, a civil szervezetek támogatása viszont ha állami forrásból kapják nyilvános, de a Megafon nem kapott ilyet.

Kapcsolódó
Titokzatos milliárdok fűtik a NER-propaganda nehéztüzérségét
Legalább nyolcmilliárd forint érkezett az elmúlt években a kormánypárti influenszereket foglalkoztató, illetve a Fidesz érdekében kampányokat folytató szervezetekhez úgy, hogy az összeg forrásáról semmi sem deríthető ki. Csak a Megafon egy év alatt kétszer annyi pénzhez jut így, mint amennyi a teljes ellenzék állami kampánytámogatása.

Gulyás: Nem lesz szükség megszorításokra

– A költségvetési hiány az európai átlagba fog tartozni, ha megkapjuk az uniós forrásokat  – mondta Gulyás a költségvetési hiánnyal kapcsolatban. Úgy látja, nem lesz szükség megszorításokra, de ha Brüsszel nem blokkolná a forrásokat, akkor komolyabb kiigazítások nélkül tartható lenne a hiánycél.

A svéd csatlakozás aapvetően nem változtatna a NATO erején Gulyás szerint

Kollégánk, Nagy Gergely Miklós azt kérdezte, hogy a svédekkel erősebb lesz-e a NATO vagy sem. Gulyás szerint ha feszültségek vannak a tagállamok között, az gyengíti a katonai szövetséget. A svédek nélkül is rendkívüli katonai ereje van a szövetségnek. Szerinte a csatlakozás alapvetően ezen nem változtatna.

Az orosz tankönyv, és a svéd oktatófilm kapcsán miért nem lépett fel hasonló eréllyel a kormány – jött a kérdés. Gulyás szerint a kormány álláspontja az orosz 56-os értelmezés kapcsán is világos volt, ezután Horn Gyuláról kezdett beszélni, akinek szerinte nem lehet szobrot állítani. Azt nem tudta értelmezi, hogy melyik téma nagyobb horderejű, de aztán azt mondta, hogy az 56-os forradalmat fontosabbnak tartja, mint a svéd oktatófilmet, ami miatt most nem tudják támogatni a svéd NATO-csatlakozást

Konténeriskolák

Rétvári Bence a napokban arról beszélt, hogy 119 konténer tanterem van az országban. Ezeket Gulyás átmenti megoldásnak tartja. Mint mondta, látott már olyan iskolát, ami rosszabb állapotban van, mint az úgynevezett konténeriskolák.

Gulyás: Talán jobb a svédeknek, hogy nem most szavaz a NATO-csatlakozásról a magyar parlament

Sinkó Ottó, a Videoton vezére a Portfoliónak azt nyilatkozta, hogy be kell vezetni az eurót, ám Gulyás tévesnek tartja a véleményét. Ennek ellenére azon dolgoznak, hogy a magyar gazdaság mihamarabb utolérje az uniós átlag 90 százalékát.

A svéd NATO-csatlakozás ratifikációjáról szóló törvényjavaslatot a kormány nem vonta vissza, de szerinte jobb a svédeknek, hogy nem most szavaznak a képviselők a NATO-csatlakozásról, mert a kormánypárti frakcióban nincs nagy hajlandóság arra, hogy azt megszavazzák.

Ha most kéne szavazni, felettébb kérdéses lenne az eredménye

– fogalmazott.

Rekordmagas a kórházi adósságállomány, kapnak-e segítséget – kérdezte az RTL. Gulyás szerint becslések vannak, nem látni, miből jött össze az adósság, ha ezeket az adatokat megkapják, dönteni fognak a kérdésben.

Gulyás: Mindenképpen meg fogjuk emelni a pedagógusok bérét

– Ha a török parlament rábólint a skandináv ország NATO-csatlakozására, akkor Magyarország is így tesz? – hangzik el az Index kérdése, Gulyás azonban kitérő választ: szerinte Svédországnak nem fontos a felvétel.

Szóba kerül a tanárok béremelése. Erre a miniszter szerint akkor is sor kerül, ha Brüsszel nem ad pénzt, csak lassabb lesz az üteme. – Mindenképpen meg fogjuk emelni a pedagógusok bérét – mondja Gulyás.

Koszovóról

Koszovói feszültség kapcsán Gulyás bízik benne, hogy nem lesz újabb véres háború Európában, de ehhez Európának is lépéseket kell tenni. Koszovó önállóságáról szóló döntés 1999-ben érthető volt, de az etnikai feszültségek nem szűntek meg.

„A fővárosnak a jogszabályok szerint kell szolidaritási adót fizetnie”

A főváros arra hivatkozik, hogy működési nehezséget jelentene, ha fizetniük kellene az adókötelezettségüket – mondta a magyar állam és Budapest közötti per lényegét ismertetve Gulyás Gergely az ATV kérdésére. Az eljárás a szolidaritási adófizetési kötelezettségről szól. 58 milliárdról van szó, 25-öt ebből nem tart Budapest indokoltnak. Főváros jogvédelmet kért a per végéig, a miniszter szerint az államkincstár „nyilván” fellebbezéssel fog élni.

17,5-18 százalék közötti inflációval számol a kormány éves szinten

Az ATV felvetésére Gulyás közölte, 17,5-18 százalék közötti inflációval számol a kormány éves szinten.

A csok kapcsán arról beszélt, hogy nem csak új ingatlanra lehet felhasználni a tervek szerint a január elsejétől életbe lépő új csok-ot, és lakáscserénél is igénybe vehető lesz. A cél az, hogy alacsony kamat mellett jelentős hitel vagy támogatás álljon rendelkezésre. Mint ismert, a jövő évtől a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) jelenlegi formájában már csak a falvakban, preferált kistelepüléseken lehet igényelni. A városokban is érkezik egy új lakástámogatási forma, itt azonban változhatnak a feltételek. Gulyás szerint a fővárosban élőknek is szeretnének valami támogatást, ami gyermekvállaláshoz kapcsolódik.

A Gyurcsány-korszak visszatérésétől óv Gulyás Gergely

A Magyar Nemzet azt kérdezte, hogy mi a kormány álláspontja, hogy Gyurcsány Ferenc hétfőn Dobrev-kormány szükségesse mellett érvelt. Gulyás szerint 2026-ban lesz lehetőség demokratikusan dönteni a kérdésben. Gyurcsány-korszak visszatérésétől óvta az országot.

A szuverenitásvédelemről is jött kérdés, de többet annál nem tudtunk meg, mint hogy ősszel foglalkoznak a kérdéssel, amelynek legfőbb eleme, hogy külföldről ne lehessen politikai szervezeteket finanszírozni.

Bírságolják a boltokat

986 üzletet vizsgáltak a kötelező akciózás kapcsán, 97 millió bírságot szabtak ki, 201 üzletnél állapítottak meg hiányosságokat. Az árfigyelőt is ellenőrzik, a boltok azonban itt nem trükköznek annyira, mindössze hét boltnál találtak kifogást.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik