Gazdaság

Portfolio: Orbán bejelentése óta több mint 650 milliárd forint „menekült el” a tőzsdéről

Marjai János/24.hu
Marjai János/24.hu

Kedden este Orbán Viktor bejelentette a háborús veszélyhelyzetet Magyarországon, majd szerdán a tőzsdezárás után érkezett a befektetők által egész nap várt kormányzati bejelentés. Eszerint a közös teherviselés jegyében különadót vetnek ki több stratégiai ágazat nagyvállalataira is.

A Portfolio cikke szerint, ahogy az várható volt, a befektetők azonnal és hevesen reagáltak a fejleményekre – már tegnap, a várakozás közben is kimondottan rossz hangulatban zajlott a kereskedés és végül több mint 3 százalékot esett a BUX-index. Ma azonban egészen pánikszerű hangulat alakult ki a kereskedés első órájában, amikor közel 10 százalékos mínusz is látható volt a börzénél – derül ki a cikkből. Később valamelyest lenyugodtak a kedélyek és „mindössze” 4,4 százalékos mínuszban van a tőzsde.

A portál azt írja, hogy a háborús veszélyhelyzet kedd esti bejelentése óta egyes nagyvállalatok részvényei kimondottan nagyot estek, a piaci kapitalizációk tekintetében hatalmas visszaesések tapasztalhatók, élen az OTP-vel és a Mollal.

A Portfolio számításai szerint összesen eddig több mint 650 milliárd forintos ütést okozott Orbán Viktor bejelentése. 

A portál úgy fogalmaz, hogy több, mint 650 milliárd forint „menekült el” a tőzsdéről eddig a veszélyhelyzet bejelentése óta. További tőzsdei információk és grafikonok a Portfolio cikkében 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik