Gazdaság

Vannak, akik nagyon várták, mégsem kapták meg az szja-visszatérítést

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Két olyan olvasónk történetét osztjuk meg önökkel, akik bár nagyon várták, nem kapták meg a családi kedvezményt. Nem kevesen lehetnek, akik hasonló cipőben járhatnak.

Az adóhivatal tájékoztatása szerint az szja-visszatérítés összegét legkésőbb február 15-ig automatikusan az a jogosult kapja meg postán vagy utalással, akinek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ismeri a szükséges adatait, több olvasónk is jelezte azonban, hogy ez nem egészen így történt. Tudunk olyan anyáról, aki csak a hét végén, 20-án kapta meg átutalással a pénzt, miközben a házaspár férfi tagjának számláján már február 14-én jóváírták az összeget.

Bőven vannak ugyanakkor olyanok is, akik bizonytalanságban élnek, mert nem  tudják, hogy azért nem kapták-e meg február 15-ig az szja-visszatérítést, mert nem is jár nekik, vagy egyéb ok miatt nem érkezett meg a pénzük, de utólag, legalább az adóbevallás útján megkaphatják azt.

Akinek valószínűleg nem jár a visszatérítés

Olvasónk nem bejegyzett élettársként él együtt párjával, van egy közös gyermekük, mindkettőjüknek van szja-köteles jövedelme, ami alapján maximum közeli szja-visszatérítés járna nekik. Korábban azt írtuk, hogy ha az élettársaknál van közös gyermek, utána mindketten jogosultak családi pótlékra, így szja-visszatérítésre is, akkor is, ha eltérő a lakcímük. Ebben a kis családban azonban a családi szja-visszatérítést csak az anya kapta meg februárban, hiába küldte be az apa is időre a VISSZADO-nyomtatványt. Felhívta a NAV infóvonalát, de nem sikerült kiderítenie, vajon ő miért nem kapta meg a pénzt.

Angyal József okleveles adószakértő azt mondta, ilyen és hasonló esetben az apának járhat az szja-visszatérítés, hiszen közös, vér szerinti gyerekük van, és az apa is jogosult lehet a családi pótlékra. Ha azonban a nem bejegyzett élettársaknál nincs közös gyerek, akkor az apa nem kaphatja meg az szja-visszatérítést. Amennyiben pedig az a helyzet, hogy a pár két gyermeket nevel, és közülük az egyik közös gyermekük, akkor az apa is igénybe veheti az adó-visszatérítést – magyarázta.

A szóban forgó párnál azonban kacifántosabb a helyzet, mert – mint megtudtunk –, az anya az egyedülállók családi pótlékát veszi igénybe. Az adószakértő szerint ha együtt nevelik a gyereküket, akkor az anya jogszerűtlenül veszi igénybe az egyedülállók családi pótlékát (ami havi 12 200 forint helyett 13 700 forint). Utólag ezt bejelentheti még gyorsan a Magyar Államkincstár (MÁK) felé, számolva azzal, hogy a bejelentés 15 napon belüli elmulasztása miatt vissza kell ugyan fizetnie a havi 1500 forintot annyi hónapra, ahány hónapra jogosulatlanul vette igénybe az anya a magasabb családi pótlékot. Cserébe viszont megnyerhetik az apa szja-visszatérítését.

Amint tovább beszélgettünk az apával, az is kiderült, hogy gyerektartást is fizetett az anyának, mert egyszer külön mentek, a megállapított összeget azóta is fizeti – a közös háztartás fenntartása miatt –, hogy ismét egymásra találtak, és újra, már évek óta egy családként élnek. Az adószakértő szerint azzal, hogy egyszer külön mentek, megszakadt az élettársi kapcsolat. És mivel az anya az egyedülállók családi pótlékát veszi igénybe, plusz az apa gyerektartást is fizet, ez együtt azt jelzi, hogy nem „papírozták le”, hogy újra együtt vannak. Emiatt véleménye szerint nem járhat az apának az adó-visszatérítés.

1,4 millió forintot vártak, de nem jött semmi

Másik olvasónk házasságban él, párjával két közös gyermeket nevelnek. Az anya kapja a családi pótlékot, tavaly cseden, majd gyeden volt, amikből elmondásuk szerint a Magyar Államkincstár igazolása alapján több mint 800 ezer forint szja-t vontak le neki. A 480 ezer forint családi kedvezményt a két gyerek után az apa érvényesítette év közben, ezen felül azt mondta, maradt még neki a munkáltatótól kapott M30-as igazolás alapján több mint 600 ezer forint levont szja-ja. A férj biztos, ami biztos december 9-én benyújtotta a VISSZADO-nyomtatványt is, hogy mindenképpen megkapja ő is februárban az szja-visszatérítést. Ehhez képest egyikük sem kapott eddig egy fillér adó-visszatérítést sem, nem értik, miért.

Az apa szerint nehéz arról tájékozódni, hogy kinek miért, mi jár, és mi nem. Ha más nem lesz, majd az adóbevallásban próbálják érvényesíteni az szja-visszatérítést, csakhogy így másfél, két hónappal később juthatnak hozzá a mintegy 1,4 millió forinthoz, amire ők már februárban számítottak.

Átcsoportosítás gyedes szülőnél

Akiknél valamelyik szülő gyeden van, és már megkapták februárban az szja-visszatérítést, azoknál is érdemes lehet számolni az adószakértő szerint. Példaként említette, hogy volt olyan háromgyerekes házaspár, akik együtt alig több mint félmillió forint szja-visszatérítést kaptak. Ez úgy adódott, hogy a férj a fizetése után egyedül igénybe tudta venni év közben a háromgyerekes családi adó- és járulékkedvezményt, de így neki alig maradt fizetendő szja-ja, ebből következően szja-visszatérítése. A feleség gyeden volt, a családi adó- és járulékkedvezményt nem vette igénybe a gyedje után, viszont kaphatott kicsivel több mint félmillió forint szja-visszatérítést. De mivel a gyedből vonják a 10 százalék nyugdíjjárulékot, lehetőség nyílt rá, hogy az adóbevallásban a férjtől a feleséghez átcsoportosítsanak annyit a családi adóalap-kedvezményből, hogy a férjnek járjon a maximális 809 ezer forintos szja-visszatérítés. Így összességében majdnem negyed millió forintot nyert a család – világította meg az adószakértő, miért érdemes számolgatni.

Nem tudni, hányan kapták meg, és hányan nem

A kormány közlése szerint összesen 610 milliárd forint szja-t utalnak vissza, de arról nincs információ, hogy hányan jutottak hozzá a pénzhez már februárban, illetve hányan lehetnek, akik eddig még nem kapták meg a visszatérítést. Tállai András államtitkár azt nyilatkozta pár napja az MTI-nek, hogy

  • akiknek automatikusan kiküldte a NAV az szja-visszatérítést, azok február 14-éig megkapták az összeget,
  • több tízezer szülő az adóbevallásában veheti majd igénybe az adó-visszatérítést,
  • sokaknak még a február 14-ig kézhez kapott összegen felül, az szja-bevallás benyújtását követően is járhat vissza adó.

A NAV-ot hiába kerestük, nem kaptunk választ kérdéseinkre, melyik csoportban hányan lehetnek, Angyal József korábban úgy becsülte, a mintegy 1,9 millió jogosultból csak körülbelül 1,3 millióan kaphatták meg már az szja-visszatérítést.

Az adóhatóság korábbi megkeresésünkre azt írta, akiknek a NAV valamilyen okból (például nem nyújtottak be VISSZADO-nyilatkozatot vagy a róluk rendelkezésre álló adatokban olyan ellentmondás tapasztalható, ami alapján az automatikus kiutalás nem lehetséges) nem utalta ki automatikusan az szja-visszatérítést február 15-éig, de jogosultak a visszatérítésre, az szja-bevallási tervezetük kiegészítésével vagy az önállóan benyújtott szja-bevallásukban igényelhetik a nekik járó összeget.

Angyal József szerint akkor jöhet majd a kijózanodás, amikor az szja-tervezetben is nulla szerepel majd az szja-visszatérítésnél, ahogy az M30-ason. Ilyenkor jöhet párok esetén a családi kedvezménynél az átcsoportosítás, a számolgatás. Egyedülállóknál azonban ez nem opció, náluk marad a nulla.

Az elvált szülőknek azt kell tudniuk, hogy február végéig kaptak haladékot, hogy bejelentsék, ha közösen nevelik a gyermeküket, és így mindketten érvényesíthetik az adóvisszatérítést.

Kapcsolódó
Visszamenőleg is járhat a családi adó-visszatérítés
Amennyiben a feltételek fennállnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik