Gazdaság

Mélyíti a szakadékot család és család között az szja-visszatérítés

Farkas Norbert / 24.hu (Illusztráció)
Farkas Norbert / 24.hu (Illusztráció)
Amíg az átlag fölött kereső gyerekeseket bőkezűen megjutalmazza a rendszer választások előtt, a kis keresetűek, a rászorulók legfeljebb álmodhatnak a maximum 809 ezer forintról.

Miközben lesznek családok, ahol akár mindkét szülő megkaphatja a maximális szja-visszatérítést februárban – összesen több mint 1,6 millió forintot –, más családokban ennek töredéke lehet a plusz pénz, ha egyáltalán érkezik valamennyi. A rászorultság elve nyomokban sem érvényesül.

Milliós fizetések kontra minimálbér

A számítások alapján egy háromgyerekes szülő a családi kedvezmény maximális érvényesítése mellett (ami havi 99 ezer, évi 1,188 millió forint pluszt jelent nettóban) 1,1 millió forintos fizetés esetén megkaphatja még a maximális, 809 ezer forintos szja-visszatérítést is. Ha a párja is dolgozik, és legalább átlagkeresetet visz haza, akkor ő szintén 809 ezer forint szja-visszatérítést kaphat februárban. Így a család jövedelme éves szinten összesen 2,8 millió forinttal lehet több, mint egy gyermektelen családé. És 1,618 millió forinttal lehet nagyobb az szja-visszatérítéssel, mint eddig.

Ha egy ugyancsak háromgyerekes családban mindkét szülő minimálbért keres, és mindketten érvényesítik a családi adó- és járulékkedvezményt, akkor ők is érvényesíthetik a havi 99 ezer forintnyi családi kedvezményt. Viszont egyáltalán nem lesz fizetendő szja-juk, így adó-visszatérítésre nem számíthatnak. Náluk is rosszabb helyzetben lehetnek az egyedülálló szülők. Különösen, mert zömmel nőkről van szó, akiknek a fizetése többnyire alacsonyabb, mint a férfiaké.

Hátrányban az egyedülálló szülők

Olvasónk elvált, két iskolás gyermekét ő neveli, a volt férjétől összesen 25 ezer forint gyerektartást kap havonta, ezen túl az apa nem támogatja őket. Az anya havi bruttó 450 ezer forintot keres, ami szinte hajszálra annyi, amennyi alapján megállapították az adó-visszatérítés maximumát, az évi 809 ezer forintot. A két gyerekre havi 40 ezer forint családi kedvezményt tud érvényesíteni, így havi 27,5 ezer forint szja-t vonnak tőle. Ez alapján ő mindössze 329 ezer forint adóvisszatérítést fog kapni februárban, ami a maximális összeg 40 százaléka. Az anya hangsúlyozza, nem azt hiányolja, hogy esetükben az apa nem kapja meg a visszatérítést, mert azt úgysem a gyerekekre költené, hanem azt, hogy neki esélye sincs a maximális összegre, pedig lenne mire költeni a család érdekében.

Minél kisebb a kereset, értelemszerűen annál kevesebbet jelent majd az adott család számára az szja-visszatérítés. Ha a példánkban szereplő anyának havi bruttó 266 ezer forint lenne a fizetése, akkor egyáltalán nem számíthatna szja-visszatérítésre, mert a családi kedvezmény érvényesítése után nem maradna fizetendő szja-ja. Az az egyedülálló szülő, aki még ennyit sem keres, végképp nem kap szja-visszatérítést, sőt még a két gyerekre járó családi kedvezményt sem tudja érvényesíteni.

Ha az apa van gyeden, az anya pedig otthon gyerekekkel

Másik olvasónk párjával két gyermeket nevel, egy három- és egy egyéves kislányt. Amíg kicsik a gyerekek, az anya mindenképpen otthon akart maradni velük, de mivel az apa keresete több, így a munkája mellett ő ment gyedre, az anya pedig otthon maradt a gyerekekkel fizetés és gyed nélkül.

A férfi átlag körüli fizetést kap, bruttó 450 ezer forintot, a feleség pedig bruttó 260 ezret keresett, amíg dolgozott. Az apa nettója, igénybe véve a családi adókedvezményt, csaknem 366 ezer forint. Ha az anya vette volna igénybe a gyedet, az nettó 135 ezer forint lett volna, az apa viszont a maximális gyedet kaphatta meg, majdnem nettó 176 ezer forintot – ezért is döntöttek úgy, hogy neki igénylik meg. Igaz, így fizetniük kell a havi 8 ezer forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot (hogy a feleség is biztosítva legyen), de még így is havi csaknem 33 ezer forinttal nagyobb lett a család jövedelme, éves szinten pedig több mint 393 ezer forintot nyertek.

Jövedelemnövelő eszköz lehet az apai gyed

Évről évre  a gyeden lévő férfiak száma. A Jelen által megkérdezett szakértő szerint bár a gyed extrával az volt a cél, hogy segítsen a nőknek összehangolni a munkát a családi élettel, a gyakorlatban ez nem feltétlenül így valósul meg. A férfiak és a nők között jelentős fizetéskülönbség miatt az apák gyakran a család anyagi helyzetének javítása miatt mennek gyedre úgy, hogy valójában a nők maradnak otthon, és végzik továbbra is a kisgyermek(ek) gondozását, gyed – és mindenféle ellátás – nélkül.

Olvasónk családjánál a két gyermek után havi maximum 40 ezer forint lehet a családi kedvezmény, az apa ezt ki tudta meríteni. Emellett a fizetéséből és a kapott gyedből év közben levontak tőle havi bő 62 ezer ezer forint szja-t, így az éves adó-visszatérítése majdnem 752 ezer forint lesz, közelíti a maximumot. Az anya viszont egyáltalán nem számíthat szja-visszatérítésre, hiszen nem volt jövedelme, így fizetendő szja-ja sem.

Még rosszabbul járt volna a család, ha a férj bérminimumos, a feleség pedig minimálbéres. Ekkor nem elég, hogy a havi jövedelmük is jóval kevesebb lenne (214 ezer forinttal), de az apának a családi kedvezmény után nem maradna fizetendő szja-ja, így visszatérítés sem járna neki.

Ha viszont az apának az átlag feletti fizetése lenne, mondjuk, havi bruttó 600 ezer forint, plusz a maximális gyed, akkor sem kaphatna 809 ezer forintnál több szja-visszatérítést, bár a levont adója évi 987 ezer forint volna. Hiába, hogy végül is a család jövedelméről van szó, sehogy nem kaphatnák meg azt a 178 ezer forintnyi visszatérítést, amit az apa nem tud igénybe venni.

Nincs családi adózás Magyarországon

– kommentált megkeresésünkre Angyal József okleveles adószakértő. Tehát ha csak az egyik szülő kap fizetést, és ő kapja a gyedet is, a másiknak pedig nincs önálló keresete, akkor csak neki van szja-ja, így az szja-visszatérítés is csak rá vonatkozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik