Gazdaság

Tiborcz köréhez került egy rakat napelemcég Polatéktól

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
A török üzletember és a fia egy időben sok fantáziát láttak a profittermelő napelemparkokban, majd egyszer csak kiszálltak.

Egy fővárosi, Pasaréti úti irodaház körül nézelődött a Partizán videócsatorna Oligarchia sorozatának stábja, amikor egy érdekes napelembizniszre bukkantak. A több kisebb cégbe kiszervezett napelemprojektek a török Polat-család érdekeltségébe tartoztak. Ők azonban eladták e cégek zömét, amik Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök vejének ismeretségi körébe kerültek. Sok projektnél mellesleg egy kapavágás se történt még.

2020 elején még a Válasz Online írt róla, hogy Tiborcz ismerősei lecsaptak a napelembizniszre. Ezzel párhuzamosan Adnan Polat török üzletember is megjelent a napelemek körül, ő Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is jóban van (fia, Kerim Polat pedig a kormányfő lányával, Orbán Ráhellel van jó viszonyban).

Polaték sorra hozták tehát létre a napelemparkok építésére a projektcégeket. Szolnoktól északra már épül egy napelemparkjuk. Az erre létrehozott céget Adnan Polat megtartotta, de a többi kilenc vonatkozó vállalkozástól tavaly megvált. Ilyen volt a Naboo SolarPark Kft., ami 2021-ben a Rahimkulov-testvérekhez került Polatéktól (ők egy Oroszországból Magyarországra költözött oligarcha fiai, a leggazdagabb magyarok közt emlegetik őket). A cég Kiskunhalas mellett akart napelemparkot 99,05 hektáron, de nem történt semmi érdemi munka a mai napig.

A többi napelemes cég három magántőkealaphoz került, amik tulajdonosait védik a jogszabályok, nem nagyon lehet tudni, kicsodák. Vannak azonban lehetőségek a feltárásra. Ritter Antal neve a kulcs a Partizán szerint, hisz több érintett társaságnak ő az ügyvezetője. Sájer Gábor, a közvilágítási botrányból ismert Elios Zrt. egykori vezetője szintén átnyargalt a napelemparkokra, több érdekeltségét ráadásul Ritter vezeti. Kapcsolat még a nevek közt, hogy a napelemes cégek jelentős hányada a fent említett Pasaréti úti irodaházban működik. Az egyik tulajdonos magántőkealapot pedig az Equilor Alapkezelő Zrt. kezeli, amit Tiborcz barátja, Szécsényi Bálint vezet.

Kapcsolódó
Az Elios exvezére óriási napelemparkot építene
Tiborcz István árnyékként követi Sájer Gábort, aki cégét a miniszterelnök vejének az irodaházában helyezte el.

A Partizán megkereste Tiborcz cégét, a BDPST Group Zrt.-t is, ami szerint a BDPST semmilyen kapcsolatban nincs az említett vállalatokkal, csak a székhely azonos, ez alapján pedig „bármilyen gazdasági reláció felállítása merő találgatás”.

Mindenesetre Túrkevén és Gersekaráton is épülne napelempark, bár még nem történt ezeken sok érdemi munka (pedig előbbi projekt 2017-ben indult). Mezőcsátra is volt tervezve egy napelempark, épp egy gyümölcsös helyére (mint írtuk, az ilyesminek nem mindenki örül). A termést egy relatíve frissen átadott itteni feldolgozóüzem kezelte volna, ezért is volt furcsa ez a projekt. De ebből a napelemparkból sem valósult meg még semmi, pedig 2019 óta ment ez a projekt.

Mindenesetre a napelemparkok profitot termelő vállalkozások, főleg ha még az állam is támogatja őket. Normál esetben 8-10 év alatt térül meg egy több milliárd forintba kerülő naperőmű felhúzása. Jelenleg kevés vonatkozó állami pályázat és támogatás van, de a fenti körhöz kapcsolódó pár cég 2018-ban már elnyert egy kedvezményes hitelt. Ezekből Keszűn és Siklóson telepítettek napelemparkokat, ezek 2019-re fel is épültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik