Gazdaság

Öt százalékos növekedéssel számol Varga Mihály

MTI / Mónus Márton
MTI / Mónus Márton

A jövő évi államháztartási finanszírozásnál azzal számolnak, hogy a GDP több mint 5 százalékkal emelkedik, ami lehetővé teszi az államháztartási hiánycél 4,9 százalékra csökkentését – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken az MTI szerint. A Pénzügyminisztérium (PM) és az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) által bemutatott terv szerint a költségvetés 2022-es nettó finanszírozási igénye 3153 milliárd forint, amelyet 2663 milliárd forint nettó kibocsátás, illetve a 2021-ben képzett likviditási tartalékok 489 milliárd forintos csökkenése finanszíroz.

A nettó kibocsátásból a forintkötvények 1000 milliárd forint értékben, a lakossági állampapírok szintén 1000 milliárd forint értékben fedezik a nettó finanszírozási igényt, míg a nettó devizafinanszírozás 406 milliárd forint értékben, a diszkontkincstárjegyek állománynövekedése 258 milliárd forint értékben járulnak hozzá a központi költségvetési hiány finanszírozásához.

Varga Mihály szerint a cél az adósság futamidejének növelése, és a szerkezetének a javítása, ezért újítják meg a Zöld Kötvény Keretprogramot, a lakossági állampapírok értékesítését, valamint a csereaukciókat.

Azt írják, a költségvetés finanszírozásának helyzete továbbra is stabil, biztosítja a fedezetet a kormány intézkedéseihez, így rendelkezésre áll a családi adóvisszatérítéshez, a 25 év alattiak szja-mentességéhez, a 13.havi nyugdíj kifizetéséhez, a béremelésekhez, vagy a munkát terhelő adók 750 milliárd forintos csökkentéséhez szükséges forrás.

Alig egy héttel ezelőtt a 444.hu írt arról, hogy tíz éve nem látott megszorítás lett az orbáni válságkezelés vége. A Pénzügyminisztérium bejelentésére hivatkozva a lap úgy fogalmazott:

a kormány úgy döntött, hogy egyes beruházásokat később valósít meg, ezzel jelentősen, összesen 350 milliárd forinttal növeli Magyarország idei évi pénzügyi tartalékait az államadósság csökkentése mellett.

Más szóval: 350 milliárd forintos megszorító csomagot fogadtak el, bár a megszorítás helyett a „pénzügyi tartalék növelése” kifejezést használták. A megszorítás, mint íták, minden minisztériumot érint, de főleg az Innovációs és Technológiai Minisztériumot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik