Gazdaság

Veszélyhelyzet: változnak a gázellátás szabályai

Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor / Facebook
Az átmeneti szabályozás a magyarországi gáztárolók működtetőit érinti.

A kormány rendeletben döntött arról, hogy a földgázellátásról szóló törvényt a veszélyhelyzet ideje alatt eltérően kell alkalmazni. A friss Magyar Közlönyben megjelent új szabályozás csak közvetve, a gázellátás biztonsága szempontjából, érinti a fogyasztókat.

A rendelet a magyarországi gáztárolók működtetőiről szól, lényege, hogy a cégeknek kötelező kölcsönadniuk a felszabadítható párnagázukat (ez az a gázmennyiség, amely biztosítja az optimális ki- és betároláshoz szükséges tárolói nyomást).

A földgázellátásról szóló törvénytől eltérően

a földgáztárolói engedélyes, ha a 2021–2022 kitermelési ciklus során legalább 100 millió m3, a földgáz tárolásának biztosításához időszakosan felszabadítható párnagáz van a tulajdonában, köteles ajánlatot tenni a 100 millió m3 időszakosan felszabadítható párnagáz – kizárólag a földgáztárolónál a párnagáz ki- és betárolásához kapcsolódó költségeket és a kapcsolódó karbantartási költségeket tartalmazó – kölcsönadására az egyetemes szolgáltatók földgázforrásainak biztosítása érdekében az egyetemes szolgáltatói engedéllyel nem rendelkező volt közüzemi nagykereskedő részére.

A párnagáz visszapótlásának határideje a 2022-es betárolási ciklus vége, de legkésőbb a 2022. szeptember 30-i gáznap vége. Az Orbán Viktor által jegyzett rendelet a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény hatályvesztéséig érvényes.

Korábban a Portfólió írt arról, hogy Magyarországon összesen öt földalatti gáztároló van, a legnagyobb cég a Magyar Földgáztároló Zrt., amely négyet, míg a Hexum Földgáz Zrt. egyet üzemeltet.

Párnagáz politikai célkeresztben

15 éve Áder János, még Fidesz-frakcióvezetőként nyílt levélben kérte Kóka János gazdasági miniszter menesztését az állami tulajdonú párnagáz elkótyavetyéléséért. 2013-ben Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnökeként bírálta a kormányt a párnagáz átminősítéséért és eladásáért, amiről Holoda Attila, az Orbán-kormány volt energiaügyi helyettes államtitkára azt mondta, az köztörvényes bűncselekmény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik