Belföld

Áder nyílt levélben kérte Kóka menesztését

Áder János arra vár választ a miniszterelnöktől, hogy a gazdasági miniszter miért adta el „a piaci értékénél jóval kisebb összegért” az állami tulajdonú párnagázt, és az állami vagyon „elkótyavetyéléséért" Kóka menesztését kérte.

Áder szavai szerint „a magyar emberek immár három napja választ várnak arra, hogy miért adta el a piaci értékénél jóval kisebb összegért a gazdasági miniszter az állami tulajdonú párnagázt? Vajon mi indokolta, hogy az eladás után a párnagázt az állam úgy bérelje vissza, hogy a következő 15 évben az eladási ár két és félszeresét kell kifizetni bérleti díjként?” – áll a Gyurcsány Ferencnek címzett levélben. Mint írja, ez a megoldás előnytelen az állam számára, de a családoknak is, hiszen „újabb gázáremelést jelenthet.” Azt kéri a miniszterelnöktől, hogy „kormány hozza nyilvánosságra a párnagáz eladásával kapcsolatos szerződéseket.”

A Fidesz frakcióvezetője úgy véli, a választópolgárok április 9-i döntését az is befolyásolja, hogy „választott vezetőik hogyan gazdálkodtak a rájuk bízott közvagyonnal”. Mint írja, az elmúlt négy évben „több esetben is tanúi lehettünk az állami vagyon elherdálásának. Elegendő csak a Nemzeti Tankönyvkiadó kiárusítására, a Budapest Airport Rt. privatizációjára, a Mol-részvények áron aluli értékesítésére vagy az Antenna Hungária eladására gondolnunk.”


„Kóka Jánosnak viselnie kell a felelősséget az újabb állami kótyavetyéért (…) ezért a magyar emberek, a családok védelme érdekében arra kérem Önt, hogy mint felelős miniszterelnök haladéktalanul menessze gazdasági miniszterét a kormányból” – zárul a levél.


Korábban mind Kóka János, mind pedig a Mol Rt. tagadta, hogy az állam visszabérelné a párnagázt a cégtől. A gazdasági miniszter Áder vádjaira reagálva akkor azt mondta: mivel a gáztározókban állandóan jelen lévő párnagázzal nem kereskednek a piacon, annak nincs piaci ára, ezért Áder János kijelentései értelmezhetetlenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik