Gazdaság

Megvan, miért lassult a magyar növekedés a harmadik negyedévben

Kriszán Csaba / MTI
Kriszán Csaba / MTI

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2021 III. negyedévében 6,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az a KSH második becslése, és a nyers volumenindexe az első becslésben közölt III. negyedévi adathoz viszonyítva nem változott. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez mérten 0,7, az előző év azonos időszakához képest 6,1%-kal emelkedett. 2021. I–III. negyedévében a gazdaság teljesítménye 7,1%-kal (a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 6,8%-kal) meghaladta az előző év azonos időszaki szintet.

Az első becslés után írtuk, mind a negyedéves, mind pedig az éves alapú növekedés elmaradt az előzetes várakozásoktól, hiszen 1,1, illetve 7,4 százalékos növekedést vártak az elemzők.

A KSH jelentésében azt emelte ki, hogy GDP a nyers adatok szerint 1,5 százalékkal volt nagyobb a járvány előtti 2019. III. negyedévinél.

Termelési oldal

Az ipar teljesítménye 2,5, ezen belül a feldolgozóiparé 2,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a villamos berendezés, illetve a fémfeldolgozási termék gyártásának növekedése járult hozzá az ipar bővüléséhez. Az építőipar hozzáadott értéke 20,1 százalékkal bővült, a mezőgazdaságé 3,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 6,8 százalékkal lett nagyobb. A legerőteljesebb növekedés a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (21,6%), az információ, kommunikáció (15,2%), illetve a szállítás, raktározás (12,4%) nemzetgazdasági ágban történt. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység hozzáadott értéke 8,7 százalékkal nőtt. A művészet, szórakoztatás, egyéb szolgáltatás teljesítménye 6,5, a kereskedelemé 5,9 százalékkal emelkedett. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 6,3 százalékkal bővült. A közigazgatás hozzáadott értéke 0,2, a humán-egészségügyi, szociális ellátásé 5,8 százalékkal növekedett, elsősorban a magán- (nem pénzügyi vállalatok és a háztartások szektorába tartozó) egészségügyi szolgáltatók teljesítményének köszönhetően. Az oktatás teljesítménye 1,0 százalékkal csökkent.

A bruttó hazai termék 2021. III. negyedévi, 6,1 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 3,8, az építőipar 1,0, az ipar 0,5 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül leginkább (0,8 százalékponttal) a kereskedelem, gépjárműjavítás, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás növelte a GDP-t.

Felhasználási oldal

A háztartások tényleges fogyasztása 5,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakihoz képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 5,2 százalékkal nőtt. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása 5,6 százalékkal nagyobb lett az egy évvel korábbinál. A hazai fogyasztási kiadások volumene a tartósság szerinti csoportok mindegyikében növekedett, a szolgáltatásoké 10,4, a féltartósaké 5,2, a tartós termékeké 3,1, a nem tartósaké 0,3 százalékkal.

A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 3,5 százalékkal, a közösségi fogyasztásé 5,0 százalékkal lett nagyobb. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 5,2 százalékkal nőtt.

A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 5,0 százalékkal magasabb lett – írta a KSH.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás a III. negyedévben 9,6 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Az építési beruházások volumene nagyobb mértékben nőtt, mint a gép- és berendezésberuházásoké. A beruházásokon belül majd minden ágazatban bővülés volt megfigyelhető. Nagymértékű volt a növekedés a feldolgozóipar, a szállítás, raktározás, a mezőgazdaság, a kereskedelem, gépjárműjavítás és az üzleti szolgáltatások területén.

A bruttó felhalmozás az egy évvel korábbihoz képest 20,1 százalékkal lett magasabb.

A fogyasztási és felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás a III. negyedévben összességében 9,6 százalékkal bővült.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában viszont – folyó áron – passzívum keletkezett, 292 milliárd forint értékben. Az import volumene (5,6%) nagyobb mértékben bővült, mint az exporté (1,4%). Az áruforgalomban a kivitel 1,2 százalékkal kisebb lett az egy évvel korábbinál, míg a behozatal 4,3 százalékkal növekedett. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 13,0, importja 13,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó hazai termék 2021. III. negyedévi, 6,1 százalékos növekedéséhez a végső fogyasztás 3,3, a bruttó felhalmozás 6,0 százalékponttal járult hozzá. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 3,2 százalékponttal visszafogta a gazdasági teljesítményt.

A termelő ágazatok visszaesése okozhatta a lendületvesztést

2021 III. negyedévében az előző negyedévhez képest a termelési oldalon a szolgáltatások hozzáadott értéke 2,2 százalékkal nőtt, a mezőgazdaságé 4,8, az iparé 2,7, az építőiparé 0,3 százalékkal csökkent.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadása és a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,7, a közösségi fogyasztásé 2,6 százalékkal emelkedett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 1,3 százalékkal bővült. A külkereskedelemben az export volumene 0,8 százalékkal kisebb, az importé 1,2 százalékkal nagyobb lett.

A harmadik negyedév lendületvesztését egyértelműen a termelő ágazatok visszaesése okozta – írta a Portfolio, utalva az előző negyedévi teljesítményétől elmaradó iparra (-2,7%), mezőgazdaságra (-4,8%) és építőiparra (-0,3%) is. Ezek közül elsősorban a nagy súlyú ipar GDP-visszaesése fájó a szakportál szerint, jól látszik, hogy a szektor összeredményére nagy hatással van a járműipar és az elektronika ágazatok ellátási problémája. Miközben az ipar volt a koronavírus-válságból leggyorsabban kilábaló gazdasági terület, a hozzáadott értéke most újra a válság előtti szint alá került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik