Gazdaság

Matolcsy György Gandhit idéz és komoly veszélyekre figyelmezteti a kormányt

Fülöp Dániel / 24.HU
Fülöp Dániel / 24.HU
Szerinte az országot akár már a következő hónapokban érhetik olyan pénzügyi sokkok, amelyekre most még fel lehetne készülni. Később nem. Elengedné, átütemezné az állami beruházások egy részét.

Matolcsy György a Magyar Nemzet internetes oldalán megjelent írásában most azt elemzi, miért lenne sürgető egy gyors irányváltás a gazdaság helyreállításban. Szerinte a válság új elemekkel bővül és az egész évtizedre károsan hat majd. A jegybankelnök meglepő hasonlóságokat lát a ’70-es évek folyamataival a geopolitika, az energia, az infláció, a kamatok, az árfolyamok területén.

Azt írja, a felzárkózás újratervezésekor nem a növekedést, hanem a fenntartható növekedést kellene megcélozni.

A fenntarthatóság az évtized, sőt a következő évtizedek szempontjából az egyensúlyi szempontok felértékelését jelenti a felzárkózás összes területén, jelenleg azonban kiemelten a pénzügyi egyensúly terén.

Matolcsy György szerint az elmúlt 100 év összes válságához képest most a leggyorsabb kilábalás, de az országot akár már a következő hónapokban érhetik pénzügyi sokkok.

Azokra most még a költségvetés egyensúlyi fordulatával fel lehet készülni, később már nem.

Az MNB elnöke hosszan ír arról, miként állt helyre 2021 közepére a gazdaság koronavírus előtti GDP szintje, és arról is, a jövőben melyik ágazatot, milyen kockázatok fenyegethetik.

Szerinte a gazdaság képes a gyors növekedésre, a foglalkoztatási szint megőrzésére. Ugyanakkor aggasztónak tartja, hogy a helyreállítást az egyensúlyi mutatók gyors és jelentős romlása kíséri, ami sebezhetővé teszi a pénzügyi rendszert.

A magas költségvetési és folyó fizetési hiány együtt azt jelenti, hogy Magyarország újból beleesik az ikerdeficit csapdájába, amiből sikerült kitörnie a 2010 utáni sikeres költségvetési fordulattal. Most egy törés-szerű romlás révén alakul ki jelentős ikerdeficit, így a kockázat még nagyobb. (…) Ezek mellé jön a magasabb infláció. Az infláció emelkedése mögött döntően világgazdasági folyamatok állnak, de kétségtelenül hat rá az itthoni magas költségvetési hiány, továbbá a termelékenységi és a versenyképességi javulásnál nagyobb jövedelemkiáramlás.

Gyors egyensúlyi fordulat nélkül a költségvetés, az államadósság, a folyó fizetési mérleg fenntarthatatlan lehet. Meg lehet tartani az életszínvonalat javító lépéseket, de el kell engedni, át kell ütemezni a hiányt termelő, versenyképességet nem erősítő állami beruházások egy részét. Ez most még elég, néhány hónap múlva már nem – teszi hozzá. A Magyar Nemzeti Bank elnöke újabb polémiára is számíthat, mert utóiratként Mahatma Gandhit idézi.

A tisztességes nézeteltérés gyakran az előrehaladás jele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik