Gazdaság koronavírus

Legalább egymilliárdot bukott a járványon Gerendai Károly

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A Sziget-alapítóként ismert – bár a fesztiválcégtől épphogy évek óta távolodó – Gerendai Károly körül kéttucat tagú céghálózat alakult ki a Népszava cikke szerint. Az üzletember a lapnak azt mondta: mindig társakkal alapít egy-egy vállalkozást a közös elképzelésekre, melyek sikere így jobban követhető. Ugyanakkor elismerte, mára valóban kissé kuszává váltak a belső elszámolások, amit rendezni terveznek. A Népszava arról ír: a vállakozó a járványon legalább egymilliárdot vesztett.

A lap szerint mostanság Gerendai a Lakatos Péter Videoton-vezérigazgatóval közös Lupa-tavi strandberuházásával büszkélkedik leginkább. A cég tavaly a 2019-eshez közeli, mintegy hatszázmilliós árbevétel mellett alig csökkenő, 11 milliós nyereséget termelt. Magát a strandingatlant külön cég, a Lupa Vagyonkezelő jelképezi, amely néhány tízmilliós – a Lupa Strand által fizetett bérleti díjból származó – bevételből szintén hozott közel nyolcmilliós nyereséget.

A Ráday utcai, Michelin-csillagos, tavaly óta zárva tartó Costes 34 milliós árbevétel mellett ötvenmilliós veszteséget mutatott ki. A szintén Michelin-csillagos Costes Downtown idén júniusig húzta, ám szeptemberig itt is lehúzták a rolót. Ennek cége tavaly 284 milliós bevétel mellett 207 milliós veszteséget szenvedett el. Az étteremcégek összefogására egy „üres” cégéből alakult a Costes Hungary. Ehhez tartozik a Rácz Jenő mesterséffel közösen működtetett Rumour nevű, idén májusban nyílt utcai étterem Costes BRJ nevű cége. Illetve tavaly decemberben kétharmados többségével Nudli Hungary néven Jókuti András gasztrobloggerrel együtt indítottak egy hasonló nevű, kiszállítást is vállaló éttermet. Bár ezek számai még nem ismertek, Gerendai szerint, míg előbbi jól áll, utóbbi eddig kevéssé váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Koronavírus

A Sziget zrt.-jét Gerendai Károly és szervezőtársa, Takács Gábor közös cége 22,9 százalékban jegyzi. A zrt. tavaly 172 milliós bevétel mellett 1,44 milliárdos veszteséget szenvedett el, mivel a Sziget mellett a Voltot és a Balaton Soundot sem tartották meg. A többséget birtokló amerikai Providence tőkealapkezelő erre a nyárra is hasonló döntést hozott. Noha Gerendai teljesen egyetért velük, az idei év sem kecsegtet kedvezőbb számokkal. Bár az eladási szerződés szerint a többségi tulajdonos tavaly megvette volna a kisebbségi részeket is, a teljesítést a vis maior-helyzet felülírta. Az ügyről később ülnek le tárgyalni, de Gerendaitól távol áll a többség visszavásárlásának gondolata is. A vírusfélelmek miatt ugyanis a nemzetközi fesztiválok közeljövője tekintetében borúlátó.

Az üzletember elmondása szerint érdekeltségei a működőképesség fenntartása érdekében több mint kétmilliárdnyi hitelt is felvettek. Bár ebből másfélmilliárd a Szigethez folyt be, más vállalkozásai is több száz milliós külső hitelre szorulnak. Ezeket főképp az OTP és a Takarékbank biztosította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik