Gazdaság

Ellenőrizték Orbán a csúcsgazdagokról szóló kijelentésének igazságtartalmát, meglepő eredményre jutottak

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Mi is beszámoltunk róla, hogy a 100 leggazdagabb magyart bemutató kiadvány listáját Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor barátja vezeti, de szép helyezést ért el több, a kormány közelében emlegetett vállalkozó mellett Tiborcz István, a miniszterelnök veje is.

A miniszterelnök nemrég a kormányinfón kommentálta a listát. Mint mondta, az ilyen összeállításokról csak annyit tud megállapítani, hogy a résztvevők 80 százaléka még mindig baloldali, a cél sokkal inkább az egyensúly lenne, vagyis több jobboldali kellene a gazdaglistákra.

Messze vagyunk még a kívánatos egyensúlytól

– elevenítette fel Orbán Viktor szavait a VálaszOnline, amely tételesen végigvette, igazat mondott-e nagy port kavart kijelentésével a kormányfő. A lap hat kategóriába sorolta a százas lista szereplőit.

  • Az elsőbe kerültek a Nemzeti Együttműködés Rendszerének feltétlen hívei és haszonhúzói.
  • A másodikba a jobbos hatalom ama csúcsragadozói, akik valamiért kipottyantak a bizalmi körből.
  • A harmadikba részben azok az üzletemberek, akik már akkor konzervatívok voltak, amikor a Fidesz még nem, továbbá, akik – a NER másodvonalaként – egyértelműen kötődnek a hatalmi struktúra felsőbb szintjeihez.
  • A negyedik pontba kerültek a klasszikus kétkulacsos játékosok.
  • Az ötödikbe a politikai oldalak mentén beazonosíthatatlan nagyvállalkozók.
  • A hatodikban pedig a baloldaliként elkönyvelhető aktorok.

A lap szerint szoclib múltúnak vagy ellenzékinek bélyegezhető alakból mindössze 14-et találtak, közülük is többen olyanok, akik már alkut kötöttek a mai rendszerrel. A semlegesek, besorolhatatlanok csoportja 31 főből áll, a kétkulacsosok hárman vannak, a hatalmi központtól némi távolságban lévő jobbosok köre 29 tagot számlál, pikszisből kiesett főbizalmiakból szintén hármat találtunk.

Húszan vannak, akik a Fidesz-hatalom legközvetlenebb tartóoszlopaiként, az állami javak becsatornázóiként, Mészáros Lőrinc-, Tiborcz István- és Orbán Ráhel-kaliberű közreműködőkként írhatók le.

Úgy tűnik tehát, hogy kormányfő csak utóbbiakat tartja igaz jobboldalinak, mindenki más balos „elhajlónak” számít, teszi hozzá a VálaszOnline. A teljes listát itt böngészheti végig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik