Belföld

Pálinkás József: A nagyság iránti vágy viszi félre Orbán Viktort a döntéseiben

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A Népszavának adott interjút Pálinkás József, az Újvilág Néppárt alapítója és miniszterelnök-jelöltje, aki szerint Orbán Viktor már nem venné fel neki a telefont. Szavai szerint életében körülbelül ötször beszélt vele közvetlenül, főképp a titkárságával tartotta a kapcsolatot. „Míg a Magyar Tudományos Akadémia elnöke voltam, kéthavonta konzultáltunk ugyan, de rendszerint nem értettünk egyet” – tette hozzá.

Pálinkás József szerint a miniszterelnököt „nagyon erősen mozgatja a vágy, hogy valami nagyot alkosson, és ez félreviszi a racionális döntésekben”.

A Fudan egyetem ügye tipikusan ilyen: Magyarországra hozni egy külföldi egyetemet még jó döntés is lehet észszerű léptékben. De ez egy gigantomán beruházás lesz. Hogy legyenek normális futball stadionok, szintén egy legitim cél. De az, hogy a kis falvakba is stadiont építsünk? Valahogy mindig a nagyság iránti vágy viszi félre Orbán Viktort a döntéseiben. Nem gondolom, hogy azt szeretné, az emberek nyomorogjanak Nógrád megyében, de mégis úgy osztja el a forrásokat, hogy igenis ez történik, miközben a szupergazdagok allűrjeit veszik fel a hozzá közeli emberek

– fogalmazott.

Pálinkás József nem hisz abban, hogy a NER lebontása érdekében felül lehet írni  a kétharmados törvényeket. Úgy látja, hogy a jogállamiság visszaállításának pontos módja egyrészt nem látható, másrészt, ha van is konkrét terv, azt még senki sem szeretné nyilvánosságra hozni. „Ennek egyszerű oka van: van még egy parlamenti ciklus a választásokig, a Fidesz mestere a politikai célhoz kötött törvényhozási trükközésnek. Csak egy példa: Orbán Viktor bejelentette a gyermekesek adóelőlegének visszatérítését. Abszurd helyzet, hiszen erre a jelenlegi adótörvények nem adnak lehetőséget. A Fideszt ez nyilván nem zavarja, Orbán mond valamit, ők meg majd ősszel megváltoztatják a szabályokat.

Pálinkás Józseffel készült nagyinterjúnkat itt olvashatja el:

Kapcsolódó
Pálinkás József: Szívesen lennék az ellenzék miniszterelnök-jelöltje
Orbán Viktor minisztere volt, most a kihívója lenne. Pálinkás József pártot alapított. Nagyinterjú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik