Gazdaság koronavírus

Hegyekben áll a lélegeztetőgép a raktárban, de még érkeznek újabbak

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Van, aki támogatást bukna, ha a raktárban porosodó gépekből venne. Igaz, a darabár most sokkal olcsóbb, mint amikor a külügy fürkészei vették százával, ezrével a lélegeztetőket.

Magyarország világbajnok a lélegezetőgép-importban és a beszerzési árban is – ez már nyáron, a 444 cikkei nyomán világossá vált. 16 ezer gépet rendelt az állam központilag, ami durván a nyolcszorosa annak a mennyiségnek, aminek a működtetéséhez szakképzett személyzet áll rendelkezésre. A kikért szerződések alapján a bevásárlás összesen úgy 300 milliárd forintot vitt el. A G7 összesítése szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 26,7 milliárdot, a Külgazdasági és Külügyminisztérium pedig a június végéig megérkezett 12 ezer gépre 237,7 milliárdot költött el. Ami az egységárat illeti, a kórházellátó 10,8 milliós, a külügy 20 millió forint körüli darabáron szerződött.

Ugyanakkor egy sor cég jól keresett az üzlettel, ráadásul mindjárt a szerződés aláírása után, mert a vészhelyzetben előrefizetéssel ment az akció. A tőzsdén jegyzett OTT One Nyrt. például tavaly  november végén azt jelenthette, hogy a 2020. január-szeptemberi árbevétele több mint 11,1 milliárd forintra, 2019 azonos időszakához képest a hatszorosára emelkedett. „Az árbevétel alakulásában jelentős faktorként jelent meg az idei év első felében előtérbe került, egészségügyi eszközökhöz kapcsolódó tevékenység” – utalt a vállalkozás az állammal kötött 12 milliárdos bizniszre.

A portyázó cégek által beszerzett rengeteg lélegeztetőgép nagy részét fel sem szerelték, raktárra volt szükség a tárolásukra további uniós és hazai közpénzből, és a kormány egyelőre túladni sem tud rajtuk, ezért jobb híján kisebb tételeket ajándékoz el, nemrég például Ugandát segítette meg. Az OTT One Nyrt.-vel egyébként márciusban szerződött a külügy ötszáz, áprilisban a kórházellátó több száz gépre, és a jelek szerint ezek sem kerültek rögtön a kórházakba. November végén azt közölte a cég, hogy „az év hátralévő időszakában tervezetten megtörténik az Állami Egészségügyi Ellátó Központ részére beszerzett, mintegy háromszáz darab lélegeztetőgép átadása, amelynek eredménye várhatóan még a 2020-as üzleti év során realizálódni fog”.

A világraszóló központi raktárkészlet ellenére nincs vége a lélegeztetőgépek szállításának, léteznek újabb, egyéni megrendelések is. Mint az uniós közbeszerzési értesítőből kiderült, március elején szerződött a Debreceni Egyetem négy darab lélegeztetőgép szállítására. Az üzletet a Hoge Systems Szolgáltató Kft. nyerte el, ez egyike azoknak a szerencsés cégeknek, amelyek a nagy állami fürkészésben is részt vehettek. Ezúttal azonban más volt az ár: a négy gépért összesen nettó 16,3 millió forintot fizetett az egyetem. Mint a hírt elsőként közlő napi.hu kiszámolta, ez azt jelenti, hogy negyedáron teljesítette a debreceni megrendelést a kft. az állami bevásárlás átlagához képest. A Hoge a G7 által közölt táblázatban egyébként a kórházellátó listáján kétszer 200 darab géppel szerepelt, a többséghez képest mérsékelt, 5,5 millió forintos egységárral.

Botár Gergely / Kormany.hu / MTI A járvány elleni védekezéshez szükséges eszközöket pakolnak ki a Wizz Air Kínából érkezett repülőgépéből.

Megkérdeztük az egyetemet, mi az oka annak, hogy az intézmény önállóan szerzett be lélegeztető készülékeket, milyen gyártmányú gépekről van szó, és felvetődött-e, hogy a kórházellátó vagy a külügyi tárca által felhalmozott központi készletből, az értékesítésre váró 16 ezer lélegeztetőből vásároljanak.

Mint megtudtuk, négy Maquet Critical Care AB gyártmányú SERVO-i típusú lélegeztető készülékről van szó, és a sajtóiroda válasza szerint ezeket a Debreceni Egyetem egy 2019-ben elbírált és megítélt támogatásból szerzi be. Azt is megmagyarázták, miért nem volt járható út a központi készletből történő beszerzés:

Az intézménynek a 2019-ben benyújtott, az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elfogadott szakmai tervben rögzített beszerzéseket szükséges megvalósítania, illetve a meghatározott célra megítélt támogatással kell elszámolnia. A külügyi tárca által beszerzett központi készletből nem számolható el támogatási forrás a Debreceni Egyetem részére.

A Közbeszerzési Értesítő idei eredményhirdetéseit böngészve egyébként nem a Debreceni Egyetem az egyetlen intézmény, amely mostanság lélegeztetőgépet szerez be. Február végén adott fel ajánlati felhívást például a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház egy darab gépre. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ pedig januárban szerződött Oxylog 3000 plus lélegeztetőgép megvételére. Az eredményhirdetés szerint a Dräger Medical Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. lett a nyertes, amely az eredetileg 3,6 millió forintra becsült beszerzési árnál olcsóbban, 2,7 millióért vállalta a szállítást.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ tavaly decemberben kötött szerződést a Medirex Egészségügyi, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-vel.  Az eredményhirdetésben 231 millió forintos ajánlat szerepelt, a cég 28 lélegeztetőgép szállítását vállalta különböző kórházaknak. Eredetileg ennél olcsóbb, 215,2 millió forintos árral kalkulált a kórházellátó, de ez még így is olcsóbb a tavaly tavaszi ügyletek átlagáránál. Korábban a Dräger Medical száz darabbal került fel a központi listára 32 ezer eurós egységárral (ami akkori árfolyamon durván 10 millió forint), a Medirex 20 darabos szállítmányánál pedig 5,356 millió forint, egy másik, ötszáz darabos tételnél viszont 42 ezer euró, azaz 13 millió forintnál is nagyobb összeg szerepel darabonként.

Frissítünk!

Ónódy Csaba, a Hoge Systems Kft. ügyvezetője cikkünkre reagálva a következők közlését kérte:

  • A Hoge Systems 20 éve foglalkozik orvosi eszközökkel, forgalmazza és szervizeli a világ legnagyobb svéd lélegeztetőgépgyártó termékeit. A pandémia előtt is majd 60 kórházban, több mint 300 darab lélegeztetőgépet szervizelt és tartott karban heti, havi rendszerességgel.
  • A Külügyminisztériumnak nem, kizárólag az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak (ÁEEK) értékesített termékeket, e két covid célú beszerzés mind szakmailag mind eljárásügyileg teljesen elvált egymástól.
  • A covid-beszerzések alatt az ÁEEK részére 400 darabot értékesített a világ legnagyobb svéd lélegeztetőgép gyártójának termékéből. Ezek 5,5 millió forintos darabára még a pandémia előtt is piaci árnak minősült. A leszállított 400 berendezés mindegyike napi 24 órás használatban van covid intenzív osztályokon lassan 1 éve.
  • A cikkben szereplő, a Debreceni Egyetemre szállított lélegeztetőgépek sem funkcióban, sem felépítésben nem helyettesíthetők a Külügyminisztérium által beszerzett 16 000 darab lélegeztetőgéppel.
  • A lélegeztetőgépek a betegellátás talán legkritikusabb, legprecízebb, legérzékenyebb és legösszetettebb berendezései, mivel öntudatlan betegek oxigénszintjét próbálják a lehető legnagyobb pontossággal úgy fenntartani, hogy a beteg életben maradjon és agyi károsodást se szenvedjen. Ezért például teljesen más funkcióval ellátott és felépítésű lélegeztetőgép javasolt egy felnőtt covid beteg esetén, mint mondjuk egy 12 éves enyhe tüdőgyulladásos gyermek esetén. A lélegeztetőgépek célberendezések, ezért minden gép más vagy más felépítésű az ellátás szükségessének függvényében és a beteg minél magasabb túlélésének és megmaradó életminőségének érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik