Nagyvilág koronavírus

Lélegeztetőgépek felkutatására is ráállította a külügy a magyar diplomatákat

A 24.hu információja szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium a magyar diplomáciai hálózatot felhasználva indított kutatást a nemzetközi piacokon fellelhető lélegeztetőgépek után.

Pénteken a G7 írta meg, hogy a Semmelweis Egyetem 196 új lélegeztetőgép beszerzésére írt alá szerződést a CECZ Közép-európai Kft.-vel, amelynek tulajdonosa a kínai Shandong Imperial International Investment Limited Company. Magyarország ellátottság tekintetében nagyot léphet előre, ha március végére meg is érkeznek a beígért gépek.

A jelek szerint azonban a kormány ezzel párhuzamosan továbbiak felkutatásával is próbálkozik.

A lapunk birtokába került külügyminisztériumi belső feljegyzés szerint a Joó István által vezetett, az export növeléséért felelős helyettes államtitkárság arra kérte a külképviseletek gazdasági attaséit, az akkreditációjuk szerinti országokban járjanak utána, hogy ott beszerezhető-e lélegeztetőgép. A tárca a keresett gépek paramétereit is szétküldte a követségek munkatársainak.

Kérdésünkre a külügyminisztérium nem cáfolta, hogy széleskörű akcióba kezdtek a fellelhető gépek felkutatására.

A koronavírus elleni küzdelemben és a betegellátásban eddig is minden adott volt, és ez így is lesz. Jelenleg az egészségügyi eszközpark bővítését végzi a világ összes országa, ha szükség lenne további eszközökre, ezek rendelkezésre álljanak

– közölte Menczer Tamás, a minisztérium tájékoztatásért felelős államtitkára, arra utalva, hogy számos már ország is hasonlóan jár el.

Orbán Viktor miniszterelnök a járványügyi vészhelyzet bejelentése után azt mondta, hogy kétezer lélegeztetőgépet és ugyanennyi altatógépet számoltak össze, Müller Cecília országos tisztifőorvos viszont 1600 darabos lélegeztetőgép-parkról beszélt. A múlt héten ugyanakkor Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere levélben érdeklődött a magyarországi fogorvosoknál, hogy hány lélegeztetőgép, illetve altatógép van a birtokukban.

Kiemelt kép: Jonas Güttler/dpa/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik