Gazdaság

Gépjárműadó: a kerekítésről nem mond le a NAV, de értesítést küld minden évben

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Nem elég, hogy felfelé kerekítették a gépjárműadómat, a jövő évtől már nem is értesít a NAV a fizetendőről, nekem kell ügyelnem, hogy időben, és megfelelő összeget adjak fel, nehogy megbüntessenek – ezzel az aggállyal kereste meg lapunkat egyik olvasónk. Arra utalt egyrészt, hogy 55 kW teljesítményű, 7 éves autójára 16 500 forint adót vetettek ki, az áprilisi, illetve szeptemberi határidőig azonban nem kétszer 8250 forintot kell befizetnie, hanem a mellékelt sárgacsekk alapján kétszer 8500 forintot kér tőle az adóhivatal. Vagyis 500 forintot elkerekít tőle a NAV.

A kerekítés nagy felzúdulást keltett az érintettek körében, hiszen amíg az önkormányzatok szedték be a gépjárműadót, addig a pontos összeget számlázták ki az autósoknak. Miután elvették ezt az adót az önkormányzatoktól, és a központi büdzsébe a NAV-on keresztül folyik be, az adóhivatalra vonatkozó törvénnyel magyarázzák a kerekítést. A magyarázat szerint a gépjárműadó nem szerepel a kivételek között, s ha nem szerepel, akkor 1000 forintra kerekítik a befizetendő összeget – 499 forintig lefelé, 500 forinttól felfelé.

Kérdésünkre egyelőre nem tudta megmondani a NAV, hogy hány határozatnál történt felfelé és hány esetben lefelé kerekítés, de ez „összességében a költségvetés számára többletbevétellel vélhetően nem jár”. Országosan mintegy 4 millió gépjármű-üzembentartó érintett, ennyien kapnak hivatalos iratot vagy a postástól személyesen átvehető formában, vagy ha elektronikus kapcsolattartásra kötelezettek, akkor a tárhelyükre. A befolyó adóbevételre előzetes becslést az adóhivatal nem kívánt adni, a gépjárműadóból befolyt összeg év végén határozható meg – hárították el kérdésünket.

Ami olvasónk másik felvetését illeti, a NAV honlapján tavaly decemberben megjelent tájékoztató alapján érdeklődött. A Gépjárműadó: mi változik jövőre? című szövegben az áll, hogy:

Év elején a NAV minden érintettnek határozatot küld a fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról. 2022-től már csak azok kapnak értesítést a NAV-tól, akiknél valami változás történt, például nőtt a személygépkocsi életkora, és emiatt a gépjárműadó összege csökkent.

Az adó éves mértéke az idevágó törvény szerint a jármű teljesítményétől és az életkorától függ:

  • a gyártás évében és az azt követő 3 naptári évben 345 forint
  • a gyártás évét követő 4-7. naptári évben 300 forint
  • a gyártás évét követő 8-11. naptári évben 230 forint
  • a gyártás évét követő 12-15. naptári évben 185 forint
  • a gyártás évét követő 16. naptári évben és azt követően 140 forint kilowattonként.

Olvasónk úgy értelmezi ezt a szöveget, hogy a NAV csak akkor küld értesítést az autótulajdonosnak, ha változik a fizetendő összeg, tehát az ő esetében majd jövőre, ha a kocsija a 8. évébe lép, majd legközelebb akkor, ha a 13.-ba. Közben meg kell jegyeznie, hogy mennyit fizetett be, észben kell tartania, hogy mennyi az adója.

Az önkormányzatok eddig évente értesítették az autósokat, sőt tavasszal és ősszel is küldtek ki levelet, hogy senki ne felejtse el befizetni az adót. Ha a NAV nem küld évente határozatot, hogyan tudják garantálni, hogy minden autós feltétlenül tudja, mennyi adót kell fizetnie? – kérdeztük az adóhivatalt. A NAV megerősítette, hogy 2022-től valóban csak azok kapnak határozatot, akiknél adókötelezettséget érintő változás történik, például nő a személygépkocsi életkora, és emiatt a gépjárműadó összege csökken. S bár az ominózus közleményben az szerepel, hogy más esetben nem küldenek értesítést, a NAV kérdésünkre úgy válaszolt, hogy a közlemény a határozatra utalt.

Akiknél az adókötelezettség nem változik, azok nem kapnak határozatot, viszont tájékoztató levelet küldenek nekik, éppen úgy, ahogy korábban az önkormányzatok.

Kapcsolódó
Gépjárműadó: van, akinek a nyaralóba küldte a NAV a határozatot
Pedig korábban mindig a lakhelyükre kapták az értesítést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik