Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Gazdaság

Borzolja a kedélyeket, hogy a gépjárműadós csekkeken ezer forintra kerekít a NAV

Az idei évtől a NAV kezeli a gépjárműadót, s miután elvonták ezt a forrást az önkormányzatoktól, már nem a helyhatóságok küldik az értesítést sem.  Olvasóink és a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) több problémát is jeleztek az új felállással kapcsolatban.

Más összeg szerepel a levélben, más a csekken

A NAV megküldte olvasónknak a gépjármű adó megfizetéséről szóló határozatot, meglepetésére azonban a levélben más összeget írtak, mint a mellékelt csekkeken. Kétszer 4830 forint fizetendő szerepelt a határozatban. A mellékelt két csekken azonban 5000-5000 forint állt, azaz összesen 10 ezer forintot kellene fizetnie 9660 forint helyett. Vagyis 340 forinttal kerekítették fel neki a határozatban szereplő összeget a csekkeken.

A határozat egyik oldalán írják, hogy ezer forintra kerekítve kell megfizetni az adót, de a szövegben mindenhol csak a pontos összeg szerepel, többször is.

Olvasói kép

Nem ő az egyedüli, aki ilyen határozatot kapott, és van oka annak, hogy a NAV kerekített a gépjárműadónál. Az adózás rendjéről szóló törvényben ugyanis az ezer forintra kerekítést taglaló mellékletben nem szerepel a kivételek között a gépjárműadó. És ha nem szerepel, akkor ezer forintra kell kerekíteni. A NAV a gépjárműadó-fizetésről szóló idei, 95. sz füzetében is írja az ezer forintra kerekítést egy lábjegyzetben, hivatkozva az adózás rendjéről szóló törvényre. Az ezerforintos kerekítési szabály szerint 500 forinttól felfelé, alatta lefelé kell kerekíteni. Vagyis vannak olyan ügyfelek is, akik jól járnak a kerekítéssel, de mint olvasónk, vannak olyanok is, akik rosszul.

Olvasói kép

Az MKOE sejti, mi lehet az oka, hogy a határozatokban kerekítés nélküli összegek szerepelnek, a csekkeken meg az ezer forintra kerekítettek. Az, hogy a Pénzügyminisztérium elfelejtkezett róla, hogy a NAV adóbeszedésénél széles körű kerekítés szerepel a törvényben, a gépjárműadó pedig nincs a kivételek között. Úgy tudják, a NAV már kezdeményezte a Pénzügyminisztériumnál a szabály módosítását, de az adózás rendjéről szóló törvényben ennek még nincs nyoma. Kérdeztük erről a NAV-ot is, de cikkünk megjelenéséig erre nem reagáltak.

Olvasónk nem tudta, végül is mennyit kell  fizetnie

A gépjárműadót idén egyébként nem március 15-ig kell megfizetni, hanem április 15-ig, tehát idő még van. De mivel más összeg szerepelt az értesítő levélben, és más a csekken, olvasónk próbálta már most kideríteni, melyik összeget kell majd befizetnie.  Nem sikerült megtudnia. Volt, aki azt mondta, utalhatná a pontos összeget, de annak költsége van, ezért nem szeretné. E-papíron bejelentette, hogy nem korrekt a kerekítés, és hogy küldjenek neki két üres csekket, hogy az adó pontos összegét tudja befizetni.

A NAV azzal kapcsolatos kérdésünkre sem válaszolt, hogy végül is a határozatban, vagy a csekken szereplő összeget kell-e befizetni. Az MKOE alelnöke, Ruszin Zsolt szerint sem egyértelmű a helyzet, jó válasz „talán” az lehet, hogy a csekken szereplő összeget kell befizetni. Hisz az adózás rendjéről szóló törvény szerint a gépjárműadó nem kivétel az ezer forintos kerekítési szabálynál.

A könyvelőkre öntötte a NAV a határozatok egy részét

A céges gépjárműadók kézbesítése még nem kezdődött el, először a magánszemélyek határozatai érkeztek meg. A könyvelőknek is hozott meglepetést az új rend. Azt tapasztalják, hogy ha a magánszemélynek van  meghatalmazottja – például könyvelője – akkor a NAV egyszer küldi ki az elektronikus határozatot, a könyvelőnek. Hol papíron, hol elektronikus úton. A könyvelőnek papíron küldött határozat azonban érvénytelen, mert szabálytalanul kézbesítették. A papírra nyomtatott határozaton látszik az elektronikus időbélyegző, ami még viccnek is rossz – kommentált Ruszin Zsolt.

Az elhibázott kézbesítési gyakorlat miatt a könyvelőnek új feladatai is keletkeznek: egyrészt célszerű megkifogásolnia a szabálytalan kézbesítést, másrészt tájékoztatnia kell a határozatról az ügyfelét, amit az ügyfele várhatóan nem szolgáltatásként értékel majd. A NAV több helyre is kézbesíthetne, de ezt csak akkor teszi, amikor az érdekében áll – például adóellenőrzések esetén. A több helyre kézbesítés a tárhelyre való kiküldésnél még többletköltséget sem jelentene, de erre a hivatal a gépjárműadó esetében nem hajlandó – tette hozzá.

Ki lehet hagyni a könyvelőket, pluszadminisztrációval, de csak legközelebb

A NAV megkeresésünkre azt írta, amennyiben az adózónak van meghatalmazott képviselője, akkor az adóhatósági iratot – ideértve a döntést is – a képviselőnek kell kézbesíteni. Hozzátették, sok érintett magánszemély adóügyeivel úgy bízott meg számviteli szakembert, például könyvelőt, hogy állandó jelleggel, valamennyi adóügyére kiterjedő meghatalmazást adott, és nem szűkítette azokat az ügyeket, amelyekben képviselője eljárhat. A határozatot ezekben az esetekben a teljes körű állandó meghatalmazottnak küldte a NAV.

Tanácsolták, hogy ha valaki mégsem szeretné, hogy minden adóügyében a könyvelője járjon el, adjon be új EGYKE-adatlapot úgy, hogy ne a minden adóügyre vonatkozó felhatalmazást válassza, hanem tekintse át az adatlapot, és válassza ki azokat az ügyeket, amelyekben a könyvelő ténylegesen eljárhat. Illetve azt is tanácsolták, hogy ha a könyvelő az ügyfele képviseletét mégsem látja el, vagy nem tervez a későbbiekben ügyfele minden adóügyében eljárni, egyeztessenek egymással és tegyenek új bejelentést, amelyben csak azokat az ügyeket jelölik meg, melyekben ténylegesen el fog járni. Megjegyezték azonban, hogy ezt a módosítást a NAV csak az adózó következő ügyeiben tudja figyelembe venni.

Ezzel csak egy gond van, a könyvelők nem tudják külön lemondani a gépjárműadóra vonatkozó jogosultságot, mert az erre szolgáló EGYKE-adatlapokon erre a NAV nem alakított ki lehetőséget. A NAV tanácsa azt jelenti, hogy a huszonegy oldalas nyomtatványt elejétől a végéig ki kell tölteni, vagyis az egész jogosultságot újra fel kell építeni, a gépjárműadó nélkül. Ami az MKOE szerint nem megoldás, hanem pluszadminisztráció. Miután a NAV senkit se tájékoztatott előre, hogy milyen kézbesítési gyakorlatot fog alkalmazni, így ezek a lépések amúgy is elkésettek lennének.

A könyvelők hiányolják még azt is, hogy az önkormányzati adóhatóságoknál kialakuló túlfizetésekre nincs automatikus továbbutalási szabály.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületénél tovább figyelik a gépjárműadóval kapcsolatos hivatali intézkedéseket, megkeresték a NAV adóügyi szakfőigazgatóját is, azonban választ még nem kaptak írásos megkereséseikre. Továbbra is szeretnék elérni a közvetlen egyeztetéseket, hogy mint fogalmaztak, elejét lehessen venni a jogszabálysértő intézkedéseknek és a könyvelő-ellenes gyakorlatnak.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.