Gazdaság

Megmenekülhet a Dunaferr a kényszertörléstől, de folytatódik a belhárború

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Áldatlan állapotok között működik Magyarország legnagyobb acélgyártója, a dunaújvárosi ISD Dunaferr Zrt.: a cég végveszélybe került, a felszínen a tulajdonosi érdekcsoportok közti torzsalkodás vehető ki. Mind az igazgatóság, mind a felügyelőbizottság tagjainak száma a törvényben, illetve az alapszabályban meghatározott szám alá csökkent, ezért a könyvvizsgáló bejelentésére a Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága törvényességi felügyeleti eljárást indított, és 2020. november 18-án kelt végzésében felszólította a társaságot, hogy 30 napon belül szüntesse meg a törvénysértő állapotot. A végzésében kilátásba helyezte, hogy ha a társaság nem tesz eleget törvényi kötelezettségének, szankciók következhetnek, illetve a céget kényszertörléssel meg is szüntethetik.

A szankciók elkerülésére „az egyedül is döntésképes és határozathozatalra jogosult igazgatósági tag” a veszélyhelyzetben irányadó jogszabály rendelkezéseinek megfelelően december 3-ával gondoskodott az igazgatósági és a felügyelőbizottsági tagok megválasztásáról – áll a két testület közös közleményében. Nem nevezik meg, ki intézkedett, de feltehetően Tatyana Taruta.

Az Igazságügyi Minisztérium céginformációs szolgálatának adatai alapján van nyoma az intézkedésnek, bár lapzártánkkor még bejegyzés alatt álltak az új vezető tisztségviselők. Az igazgatóságban Nataliya Bashynska, Julia Morozova, Maksym Zavhorodniy, a felügyelőbizottságban Ekateryna Taruta, Iryna Pechena, Jurij Jacenyuk, Tatyana Liszovszkaja, Oleg Sheludko, valamint Miller Gabriella, Hegedüs László, Eszenyi András és az Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, Győri Gábor neve vár bejegyzésre.

A közlemény szerint a két testület haladéktalanul megkezdte a munkáját, ám ezt akadályozza, hogy a magát a „Dunaferr vezetésének” nevező egyes vezető munkavállalókból álló csoport (ez Tankhlievich Evgeny, volt cégvezető csapata) nem hajlandó együttműködni. Az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjai nem férnek hozzá a társaság működésére, pénzügyi és gazdasági tevékenységére vonatkozó adatokhoz, információkhoz, így nem ismerik a cég valós gazdasági és pénzügyi helyzetét, a rendelkezésre álló forrásokat és kötelezettségek állományát sem.

A közleményben azt is írják, hogy az igazgatóság és a felügyelőbizottság alapvető fontosságúnak tartja az ISD Dunaferr Zrt. fennmaradásának és további működésnek biztosítását, amelyben prioritás a munkahelyek megőrzése, a munkabérek és juttatások kifizetése, a munkavállalókat a törvény és a kollektív szerződés szerint megillető jogok hosszú távú biztosítása, a törvényes, átlátható működés és az üzem folyamatos termelésének fenntartása. Mindkét testület kötelességének tartja azt, hogy szorosan együttműködjön az ISD Dunaferr Zrt. munkavállalóival, szakszervezetivel és tevékenységéről folyamatos és rendszeres tájékoztatást adjon – ígérik a közleményben.

A jelenlegi helyzetet kétségbeejtőnek tartják a dolgozók, hiszen hónapok óta részletekben kapják a fizetésüket, a gyár félgőzzel termel, a termeléshez nem érkezik elég vasérc, szén, koksz, hulladék vas, az alapanyagokért ugyanis a cég nem tud rendesen fizetni a beszállítóknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik