Gazdaság koronavírus

Müller Cecília: Nincs olyan teszt, ami a járvány terjedését meggátolja

Összesen 108 egészségügyi intézmény élére nevezett ki Orbán Viktor kórházparancsnokot, közölte Dr. Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, országos kórház-főparancsnok az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Életek múlnak majd azon, hogy a következő időszakban azok az adatok, amik a kórházaktól származnak, pontosak legyenek

– szögezte le.

Elmondása szerint orvosszakmai kérdésekben nem foglalhatnak állást, nem tehetnek javaslatot és nem hozhatnak döntéseket a kórházparancsnokok.

Hétfőtől kórházfőparancsnok irányítása alá kerülnek a kórházak
A miniszterelnök nevezi ki, ő lesz az egyes kórházakhoz érkező parancsnokok főnöke.

Két olyan előírás van, amibe a kórház vezetője köteles eleget tenni a kórházparancsnoknak: ezek a vagyonbiztonsági kérdések és a járványügyi szabályok betartása.

Müller Cecília országos tiszti főorvos emlékeztetett, hogy ahogy korábban megírtuk, újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 447-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt újabb két 90 év feletti alapbetegségekkel küzdő beteg. Az elhunytak száma ezzel 15 főre nőtt.

A mintavételek száma fokozatosan és nagy mértékben emelkedik. Jelenleg még mindig a csoportos megbetegedések fázisában vagyunk, az ország egész területén nagyjából egyenletesen oszlik meg a fertőzöttek száma.

A kijárási korlátozások meghozzák a hozzájuk fűzött reményt, szolgálják a járvány terjedésének megakadályozását és a fertőzöttek számának minimálisra szűkítését

– jelezte.

Az országos tiszti főorvos emlékeztetett, hogy a kijárási korlátozás mindenki számára fokozott terhelést jelent, ezzel a hatóságok is tisztában vannak. Müller Cecília megköszönte mindenkinek, aki együttműködik, és a továbbiakban is erre kér mindenkit.

A tesztekkel kapcsolatban Müller elmondta: nagyon sokféle teszt kering a világban, jó részük bevizsgálatlan, hiszen a járvány kényszerítette ki a gyártókból, hogy valamivel próbálják megközelíteni a betegség követését, a fertőződésnek igazolását.

Ezek a tesztek csak nagyon korlátozottan alkalmazottak a kérdések megválaszolására

– fogalmazott.

Bármelyik napon történik a laboratóriumi vizsgálat elvégzése, aszerint fog információt adni az aktuális állapotról, de senki nem tudja megmondani, a következő napon milyen állapot alakul ki a fertőzött szervezetében.

Olyat ne várjunk ezektől a vizsgálatoktól, amire nem képesek és nem alkalmasak

– szögezte le.

Az országos tiszti főorvos jelezte: nincs az a teszt, ami a járvány terjedését meggátolja, vagy bármilyen szinten befolyásolja. A tesztelés információt nyújt, tette hozzá, de a járvány terjedésében nem játszik olyan mértékben szerepet, amilyenben szeretnénk, hogy egy gyorsteszt ezt elősegítse.

Müller kérte az embereket, hogy ne fogdossanak végig mindent a boltokban, figyeljünk arra, hogy ha kiválasztottuk az árut, emeljük le a polcról. Tartsunk távolságot a többi vásárlótól, valamint figyeljünk a pénztárosokra is.

Kiss Róbert rendőr alezredes jelezte, hogy döntés született arról, hogy Magyarország csatlakozni kíván az Európai Bizottság polgári védelmi programjához.

Rendőreink visszajelzése alapján azt állapítottuk meg, hogy a magyar állampolgárok megértették a kormányrendeletben meghatározottakat

– mondta.

A kijárási korlátozást megszegőkkel szemben többször intézkedtek: 15 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 75 fővel szemben pedig szabálysértési feljelentést kellett tenniük.

Idáig összesen 9037 esetben került sor hatósági házi karantén elrendelésére, eddig 57 ezer esetben hajtottak végre rendőri intézkedéseket ezzel kapcsolatban.

Újságírói kérdésre Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a mentő azokban az esetekben megy mintát venni és gyorstesztet végezni, ha azt a háziorvos kéri, gyanúsnak minősíti a személyt koronavírusra.

Az esetek nagy részében 24 órán belül odaérnek a mentősök, ilyenkor vagy gyorsteszt végzésére kerül sor, vagy légúti vizsgálat keretében történik mintavétel.

Türelmet kérünk, ez nem egy sürgős beavatkozás, természetesen kérjük, hogy tartsák be a szabályokat, amiket a mentőktől kapnak. Ha légúti mintavétel történik, akkor azt kérjük, hogy a mintavételt megelőzően se ne egyenek, se ne igyanak semmit

– szögezte le.

Azzal kapcsolatban, hogy Jakab Ferenc virológus azt mondta korábban, hogy egyelőre sikerült ellaposítani a járványgörbét, az országos tiszti főorvos azt mondta: egyetértenek ezzel a kijelentéssel.

A lényeg: ne csoportosuljanak az emberek! Tartsák azokat a távolságokat, amik a vírus átadhatóságát csökkentik. Nem tiltunk el senkit a szabad levegőtől, de a csoportosulás semmiképpen nem megengedett

– ismételte el Müller Cecília, aki arra kért mindenkit, hogy a jó idő ellenére tartsák be a szabályokat.

Egyetlen egy megbetegedett személy sem maradhat ellátatlanul, szögezte le az országos tiszti főorvos, így a kapacitások folyamatos bővítése zajlik,

15 fő van jelenleg, aki intenzív ellátást igényel a fertőződése miatt.

Minden korosztályra kiterjedt most már a megfertőzöttek száma, van gyermek és van fiatal is a fertőzöttek között – mondta.

A hazánkba érkezett maszkok kiosztásánál van egy prioritási sorrend: természetesen az egészségügyi dolgozók az első vonal, azon belül is azok, akik igazoltan koronavírusos beteggel bármilyen tevékenységet végeznek.

Azzal kapcsolatban, mikor léphetünk át a tömeges megbetegedések időszakába, Müller Cecília azt mondta, azon dolgoznak, hogy ez minél később történjen meg.

Nem pusztán a számok érdekesek járványügyi szempontból, hanem a megjelenési helyek, a mozgások és a járvány különböző mozgatórugóinak együttes értékeléséből áll össze az, hogy most már tömeges megbetegedésekről beszélünk.

Valahol a küszöbön vagyunk jelen pillanatban, még csoportos megbetegedések vannak

– szögezte le.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik