Tudomány koronavírus

Erős szívdobogással ébredhet a járvány miatt

Az éjszaka jelentkező magas pulzus képes akár felébreszteni is az érintett személyt, aki erős szívdobogásra, nyomasztó érzésre ébredhet. Nyilvánvaló, hogy ennek a koronavírus okozta helyzetben legtöbbször a stressz, a szorongás az oka, de megvannak a jelei annak is, ha nem csak a stressz viszi fel a pulzust. Erről beszél Dr. Vaskó Péter kardiológus, a KardioKözpont szakorvosa.

Stressz vagy szívproblémák

Elsősorban az alábbi kérdéseket érdemes tisztázni magunkban: a jelenlegi helyzet, a vírus, a betegség, a munka miatt szorongok erősebben, mint korábban? Esetleg arról van szó, hogy megpróbálom elnyomni az aggodalmat? Leggyakrabban ugyanis egy élethelyzet miatt érzett szorongás indítja be a szimpatikus idegrendszeri fokozott működést. Ilyenkor a testben lejátszódó tipikus változások a következők: felgyorsul a légzés, emelkedik a vérnyomás és a pulzus.

Ráadásul ez nem csak a tudatos gondolatok hatására következhet be, hanem a tudatalatti szorongástól is.

Azt is látni kell, hogy az esetek egy részében a szapora szívműködés lehet valódi tachycardia, lehet szívritmuszavar. Az esetek más részében olyan betegségek állhatnak a háttérben, mint például lezajlott infarktus, cardiomyopathia, vagy endokrin betegség, tehát ha rendszeresen visszatérő panasz esetén, amelyhez esetleg más tünetek is kapcsolódnak, fontos lehet a kivizsgálás.

Ezekre a tünetekre figyeljen

Amennyiben az éjszakai magas pulzus mellett légszomj, levegő után kapkodás is jelentkezik, annak oka éppúgy lehet például szorongás, mint vashiányos vérszegénység, szívelégtelenség, alvási apnoé, pitvarfibrilláció, mint a koronavírus okozta nehézlégzés.

Felbukkanhat emellett remegés, reszketés, ennek több oka lehet. Például a lázas állapot, a túl sok koffein vagy stimuláns tartalmú gyógyszer fogyasztása, cukorbetegség, pajzsmirigy túlműködés vagy az ún. éjszakai felriadás nevű betegség. Ha az éjszakai erős szívdobogásérzéshez kifejezett mellkasi fájdalom, szédülés is kapcsolódik, az akár szívinfarktusra is utalhat, ilyenkor mentőt kell hívni!

Ha valaki többször is tapasztalja az éjszakai magas pulzus jelenségét, esetleg más tünet is kapcsolódik ehhez, mindenképpen ajánlatos kivizsgáltatnia magát, bár enyhe tünetek esetén ajánlatos megvárni a veszélyhelyzet elmúltát – hangsúlyozza Vaskó Péter.

Kiemelt képünk illusztráció: GettyImages

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik