Gazdaság

Csak a kétszülős, egygyerekes családok tudnak labdába rúgni Magyarországon

A KSH szerint tavaly tovább javult a háztartások jövedelmi helyzete. Kismértékben csökkent a különbség a legalacsonyabb és a legmagasabb jövedelműek között. A gyermekes háztartások közül csak a kétszülős, egy gyermeket nevelők jövedelme érte el az országos átlagot — írja a Portfolio.

A KSH elemzése szerint tavaly az egy főre jutó éves bruttó jövedelem 1 millió 815 ezer forint volt, 10,4 százalékkal magasabb, mint az előző évben, az éves rendelkezésre álló nettó jövedelem 10,2 százalékos növekedés mellett 1 millió 432 ezer forintot tett ki. 2018-ban az egy főre jutó bruttó munkajövedelem 1 millió 337 ezer forint volt, 12,9 százalékkal több, mint az előző évben. A legnagyobb hányadot (89,1 százalék) kitevő munkaviszonyból származó jövedelem 12,5 százalékkal nőtt, egy főre vetítve éves szinten 1 millió 191 ezer forintot tett ki.

Az egyes háztartástípusokat tekintve 2018-ban a legmagasabb jövedelemmel az egyedülálló férfiak rendelkeztek, éves bruttó jövedelmük átlagosan 2 millió 524 ezer forintot tett ki. Ennél 20 százalékkal kevesebb volt az egyedülálló nőké.

A gyermekes háztartások egy főre jutó éves bruttó jövedelme 13 százalékos növekedés mellett 1 millió 534 ezer forint volt. A gyermekes háztartások jövedelmének országos átlagtól való elmaradása a 2017. évi 17,3 százalékról 15,5 százalékra csökkent, a gyermekteleneké ugyanennyivel (15 százalék) meghaladta azt. 2017-hez képest a gyermektelenek egy főre jutó éves bruttó jövedelme 8,8 százalékkal emelkedett.

A lap szerint a gyermekes háztartások közül csak a kétszülős, egy gyermeket nevelők jövedelme érte el az országos átlagot. 2018-ban a legalacsonyabb egy főre jutó jövedelemmel a három vagy annál több gyermekes háztartások rendelkeztek, amihez a magasabb átlagos taglétszámuk (5,6) is hozzájárult. Az átlagtól való elmaradásuk ezzel együtt évről évre csökken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik