Belföld

KSH: drágább lett a hús a sertéspestis miatt

Közel harmadával nőtt a vágósertés termelői és a darabolt sertéshús feldolgozói értékesítési ára – írja a napi.hu a KSH adataira hivatkozva. A rövidkaraj fogyasztói ára átlagosan 9, míg a sertéscombé 18 százalékkal nőtt egy év alatt a szeptemberi adatok szerint.

Szeptemberben a kereskedők még nem emelték a sertéshús árakat az élelmiszerlánc termelői és feldolgozói szintjén tapasztalt mértékben, de aztán ez mégis bekövetkezett.  A sertés, illetve a sertéshús áremelkedését végső fokon az afrikai sertéspestis (ASP) elterjedése okozza. A helyzetről korábban részletesen írtunk mi is:

A pestis miatt egyre drágul a sertéshús, de a java még hátra van
Óriási a húsipari cégek vesztesége, további emelkedésre kell számítani, és arra, hogy egy-két évig magasan is maradnak az árak.

Azoknak az országoknak ahol házi sertésekben nem ütötte fel a fejét a kór – ilyen például Magyarország is – megnőtt a sertéshús exportja – írja a lap. Az árak csökkenése belátható időn belül nem várható a szakértők szerint, változatlan ASP-helyzet mellett inkább azok további növekedésére lehet számítani.

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 35,5 százalékkal, 24 ezer tonnára nőtt 2019 január-júliusában az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Rolex Dela Pena

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik