Gazdaság

Hallgattunk a bankokra a horvátországi nyaralásnál

Tényleg olcsóbb volt a bankkártyás fizetés, de lehetett volna másképp is, ha éppen romlik a forint.

Megfogadtuk a bankok tanácsát, és a horvátországi nyaralásunk során bankkártyával fizettünk mindent, amit csak lehet. Úgy tűnik, megérte, olcsóbban jöttünk ki, mintha készpénzzel fizettük volna minden költségünket. De ehhez az is hozzájárult, hogy a forint erősödött kicsit éppen a nyaralás hetében.

Drágán vettük a kunát és az eurót

A horvátországi nyaralásnál azt az elvet követtük, hogy ahol lehet, bankkártyával fizetünk, mivel az költségmentes. De arra számítva, hogy egyes helyeken csak készpénzzel tudunk vásárolni, előre kiváltottunk 600 kunát. Nem fordítottunk viszont gondot arra, hogy hol a legolcsóbb, hanem a legközelebbi pénzváltónál intéztük, így jutalékkal együtt 49,73 forintot adtunk egy kunáért. Utólag néztük meg a napiárfolyam.hu-n, hogy aznap ennél jobb áron, 46,27 forintért is vehettünk volna kunát, ami összesen 2078 forinttal olcsóbb lett volna.

A szállást a helyszínen euróban kellett fizetnünk, így azt is váltottunk előre, eredetileg 333,9 forintért, de jutalékkal együtt 336,4 forintra jött ki az árfolyam. Utólag megnézve a legjobb árfolyamhoz képest (334 forint 1 euró) ezen 1571 forintot veszítettünk.

Kint amit csak lehetett, bankkártyával fizettünk, de azzal előzetesen nem kalkuláltunk, hogy egy egész napos hajókirándulásra is elmegyünk, ennek díját nem fedezte az előre kiváltott kuna. Megkerestük a helyi OTP-t, ahol az ATM valamiért nem adta ki a kért összeget, így a pénztárnál kellett kérnünk a bankkártyáról a pénzfelvételt. Ezért 20 kuna díjat számítottak fel. A bankszámlakivonat szerint 47,63 forintra jött ki összességében a pénzfelvétel. A díj nélkül 44,59 forint lett volna, ami egész jó, hiszen a napiárfolyam.hu szerint aznap legjobb esetben 46,09 forintért tudtunk volna itthon kunát venni.

A kártyás vásárlásokkal 5 ezer forintot nyertünk

Utólag végigbogarásztuk a banki kivonatot, mennyibe is fájt, hogy kártyával költöttünk. Az OTP a havi számlakivonaton forintban, kunában és euróban is feltüntette a vásárlások adatait. Rákérdeztünk, milyen árfolyammal, hogyan számoltak – részletek a keretes írásban.

Hogyan számolja el a bank a külföldi kártyás vásárlásokat?

  • Az OTP válasza szerint ha a lakossági illetve üzleti forint betéti kártyákkal külföldön vásárlunk, annak összegét a nemzetközi kártyatársaságok (Mastercard és VISA) az általuk alkalmazott árfolyamon átváltják euróra és az euró összeget küldik meg a banknak, az pedig a kártyatársasággal elszámolva az aznapi első deviza eladási árfolyamon átszámítja forintra a vásárlás összegét. Ekkor a tranzakció eredeti pénzneme (esetünkben a kuna) megjelenik a számlakivonaton – nekünk ilyen tranzakcióink voltak. A kuna-euró-forint átváltás ugyan kétszeres konverziónak tűnik, de a bank hangsúlyozta, nem az. A bank által alkalmazott devizaeladási árfolyam amúgy kedvezőbb, mint a valutaeladási, amin készpénzt veszünk.
  • Amennyiben valaki él a külföldi bank által felajánlott DCC-vel, azaz ha a kereskedő felajánlotta számára, hogy a vásárlás összegét kiegyenlítheti előre meghatározott euró vagy forint összegben, és az ügyfél ezt választotta, abban az esetben a kuna-euró árfolyamot a kereskedővel szerződésben álló kinti (horvát) bank határozza meg, erre a kártyát kibocsátó banknak nincs befolyása. Ekkor a kártyatársaság az ügyfél által elfogadott euró/forint összeget küldi meg a banknak. Ha forintot választottunk, a kapott forint összeget terheli a számlára, vagy a kapott euró összeget a kártyatársasággal történő elszámolás napján érvényben lévő, aznapi első deviza eladási árfolyamon számítja át forintra. Ebben az esetben a tranzakció eredeti pénznemeként az ügyfél által elfogadott forint vagy euró összeg jelenik meg a számlakivonaton.

Kártyás vásárlásainkat naptól függően 327,46 és 330,2 forint közötti euróárfolyamon számolták el, ami korrektnek tűnik. Megnéztük, augusztus 5. és 12. között 330,68 és 334 forint között lehetett volna Magyarországon a legjobb áron eurót vásárolni. Innen nézve is jónak tűnik az ár. Kunában pedig a beazonosított blokkok alapján 44,52-44,82-es árfolyam jött ki az OTP által forintban levont költségek alapján (átlag 44,67 forint/kuna). Ez szintén kedvezőnek tűnik, ha azt nézzük, hogy a nyaralásunk alatt 45,94 és 46,52 forint között (átlag: 46,23 forint/kuna) lehetett volna itthon kunát vásárolni a legolcsóbban a napiárfolyam.hu adatai szerint.

Összesítve az adatokat az derült ki, hogy

  • drágán vettünk eurót és kunát az utazás előtt.
  • Rosszul becsültük meg, hogy mennyi készpénzre lesz szükségünk. A banki készpénzfelvétel árfolyama önmagában nem lett volna drága kint, de költséggel együtt már nem volt a legolcsóbb.
  • A kártyás vásárlások banki elszámolása alapján valóban jobban jártunk, mintha az utazás teljes költségét előre vagy helyben váltott készpénzzel próbáltuk volna fedezni. Ha a lehető legolcsóbban vásároltunk volna az utazás előtt kunát (46,26 forintért), az is drágább lett volna, mint amennyiért végül a vásárlásainkat elszámolta a bank (44,67 forint). Ezen összességében mintegy ötezer forintot nyertünk, nagyjából annyit, amennyit buktunk a valutaváltásokon.

Tegyük hozzá, az utazásunk előtti időszakhoz, illetve az első naphoz képest erősödött a forint. Ha fordított irányba mozgott volna az árfolyam, bizonyára nem kapunk ilyen kedvező képet. Az Index újságírója például pont ellenkező tapasztalatokat gyűjtött. Ahogy előzetesen is írtuk, a kérdésre, hogy a valuta vagy a kártyás fizetés jobb-e a külföldi utazásnál, nem lehet egzakt választ adni. Nekünk bejött a banki tanács, de ha éppen romlott volna a forint, a másik irányba is billenhetett volna a nyaralás pénzügyi mérlege.

Kiemelt kép: iStockphoto

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik