Gazdaság

Tippek a külföldi utazáshoz: ahol lehet, érdemes kártyával fizetni

Bulgáriába készülő olvasónk dobta fel nekünk a kérdést, hogyan járhat jobban, ha előre vált pénzt itthon, esetleg ha kint vesz fel készpénzt, vagy az a legjobb, ha inkább a bankkártyáját használja. A bankok válaszaiból az derül ki, hogy nincs minden helyzetre érvényes megoldás. Viszont kaptunk pár tippet, ami jól jöhet az utazóknak.

Készpénz, kártya, pizza

Olvasónk arra volt kíváncsi, hogy ha külföldre megy nyaralni és eszik mondjuk egy pizzát Nápolyban, Neszebárban, Londonban, Párizsban vagy máshol, hogyan jön ki olcsóbban a fizetésnél. Ő három verziót vázolt fel, mi ezt kiegészítettük egy negyedikkel, saját tapasztalat alapján.

  1. Itthon vált pénzt, mondjuk az Interchangenél eurót.
  2. Kint vesz ki automatából/bankból pénzt a kártyájával.
  3. Kártyával fizet a pizzériában (és máshol, ha lehet).

+ 1: Kombinált megoldás: Vált előre valamennyi készpénzt, arra az esetre, ha nem lehet kártyával fizetni, egyébként ahol lehet kártyával fizet, és ha elfogy a készpénze, és nem tud kártyával fizetni, csak akkor vesz fel automatából vagy bankból készpénzt.

Azt is kérdeztük még a pénzintézetektől, hogy vajon a számlavezető banktól, illetve a célországtól, vagy más tényezőtől is függ-e, hogy melyik megoldás lehet az olcsóbb.

Ahol lehet, fizessünk kártyával

Mindhárom válaszoló bank azt javasolta, hogy a belföldi gyakorlathoz hasonlóan a külföldi tartózkodás alatt is ahol lehet, a bankkártyánkkal fizessünk, mert annak nincs külön díja. Ezzel szemben a készpénzfelvételnek és az előzetes valutaváltásnak van.

Az OTP-nél egyébként ezzel tisztában is vannak az ügyfelek, mert a bank szerint náluk a külföldön végzett tranzakciók túlnyomó része vásárlás, amely egyszerűbb, kényelmesebb és biztonságosabb, mint a készpénzhasználat. Ők tanácsolták még biztonsági okokból, hogy nyaralás előtt jelentsük be a külföldi kártyahasználatot, állítsuk be, hogy hol szeretnénk használni a bankkártyánkat: Magyarországon, csak itthon és Európában vagy az egész világon. A külföldi használat korlátozása csak azokra a tranzakciókra vonatkozik, ahol a kártya, vagy a kártyaadatokat tartalmazó eszköz (például mobiltelefon) fizikailag is jelen van – tették hozzá.

Ha mégis készpénzre van szükségünk, akkor a csoporttagi ATM-eket ajánlják, ahol kedvezményes készpénzfelvételt biztosítanak külföldön az ügyfeleknek. Neten megnézhetjük, van-e a közelünkben ilyen.

Fotó: iStockphoto

Kétféle költséget kell mérlegelni

A CIB szerint a kérdés megválaszolásához kétféle költséget kell mérlegelni, a kapcsolódó díjakat és a konverzió költségét. A kapcsolódó díjakról azt kell tudni, hogy:

  • A vásárlás külföldön és belföldön is díjmentes minden bankkártyával.
  • Az ATM-es készpénzfelvételnek külföldön általában van egy a kártyakibocsátó bank oldaláról meghatározott díja.

Vannak persze kivételek: a CIB Visa Inspire kártyával 0 forint a külföldi ATM készpénzfelvétel korlátlan alkalommal és összegig az Intesa Sanpaolo csoport készpénzkiadó automatáiból 12 országban: Olaszország, Horvátország, Egyiptom, Szlovákia, Szlovénia, Románia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Oroszország, Szerbia, Ukrajna, Moldávia. A Gárnit Banknál pedig a Platinum Mastercard betéti kártyához jár havi két ingyenes készpénzfelvétel bármely külföldi ATM-ből, limit nélkül.

  • Emellett az ATM-es készpénzfelvételnek számos országban/elfogadónál lehet további díja (a kártyaelfogadó bank oldaláról, úgynevezett ATM surcharge), ilyenkor az ATM ezt ki kellene, hogy írja.

Az egy dolog, hogy a kártyás vásárlás ingyenes, de azért

  • a konverziós (átváltási) költséggel számolni kell.

Alapesetben a kártyakibocsátó konvertál, de előfordulhat, hogy az ATM vagy a POS terminál felajánlja a választást, hogy a készpénzért vagy áruért garantált összeget fizessük a saját kártyánk devizanemében (DCC szolgáltatás). Ha ezt választjuk, akkor nem a kibocsátó vált, hanem az elfogadó. Bár ez vonzónak tűnhet, de a legtöbb esetben ilyenkor rosszul járunk, mert az elfogadó az alkalmazott árfolyamot felszorozza még egy meghatározott összeggel, azaz olyan, mintha még magasabb árfolyamon váltana – hívta fel a figyelmet a CIB.

Kitért erre a Gránit Bank is, mert mint írták, egyre gyakoribb, hogy a külföldi bankkártyás fizetésnél ( például az Európai Unióban) megkérdezik az üzletben, hogy euróban vagy forintban szeretné-e a vásárló elszámolni a tranzakciót. Általánosságban az a tanácsuk, hogy az euró elszámolást válasszuk, mert nem lehet tudni pontosan, hogy a kártyaelfogadó terminált üzemeltető milyen árfolyamon váltja át a forintot például euróra. Ha azt választjuk, hogy euróban (vagy bármely más külföldi devizanemben) számolják el a vásárlást, akkor náluk arra számíthatunk, hogy a tranzakció feldolgozását megelőző banki napon jegyzett deviza eladási árfolyamon számolnak.

Fotó: iStockphoto

Ingyenes készpénzfelvételnél is legyünk résen

A Gránit Bank szerint a kérdésre nem lehet egzakt választ adni, mert az, hogy mi a jó megoldás, függ a kártyabirtokosnál lévő bankkártya kondícióitól is. A náluk elérhető havi két ingyenes külhoni készpénzfelvételnél külön kiemelték, hogy azt a bank – a pénzváltók valutaárfolyamánál általánosságban kedvezőbb – deviza eladási árfolyamon számolja el, csakúgy, mint a külföldi kártyás fizetést. Figyelembe kell azt is venni, hogy a külföldi ATM-készpénzfelvétel ingyenessége azt jelenti, hogy a tranzakció után a bank nem számít fel a kártyabirtokosnak tranzakciós illetéket, miközben a pénzváltóknál általában tranzakciós illeték terheli a váltást.

Ügyfeleiknek ők is mindenképpen az tanácsolják elsősorban, hogy ahol tudnak, fizessenek bankkártyával, azonban ha szükségük van készpénzre, jól jöhet nekik a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételi lehetőség az említett kártyával. Viszont még ekkor is meg kell győződni arról, hogy az ATM üzemeltetője nem számít-e fel díjat a külföldi bankkártya használata után. Mint a CIB is írta, ha felszámít ilyen díjat az ATM, azt kötelező az automata képernyőjén kiírni, szóval olvassuk el, mit közöl velünk a gép. Ha van különdíj, érdemes keresni egy másik automatát, például olyat, amelyet egy másik bank üzemeltet.

Általános biztonsági tippjük a külföldi ATM-ek használata előtt, hogy központi, jól látható helyen található ATM-et használjunk, kerüljük az eldugott, kis forgalmú helyeken elhelyezett berendezéseket és lehetőség szerint ne vegyünk fel egyedül készpénzt éjszaka, továbbá a pénzfelvétel előtt meg kell győződni arról, hogy az ATM-en megtalálható-e ugyanannak a bankkártya-társaságnak a logója, amely a bankkártyán is szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik