Gazdaság

22 ezer forint pluszpénzt kaphatnak a nyugdíjasok idén

Az mfor.hu számításai szerint idén 22 ezer forintos pluszt kaphatnak a nyugdíjasok, ha a kormány a GDP-re és az inflációra vonatkozó előrejelzései is teljesülnek.

Emlékeztetnek: a Magyar Nemzeti Bank a legfrissebb inflációs jelentésében tovább emelte az inflációra vonatkozó prognózisát: immár nem 2,9, hanem 3,1 százalékos áremelkedéssel kalkulkálnak Eközben azonban a kormány a nyugdíjakat 2,7 százalékkal emelte januárban. Mivel az inflációs többlet nem haladja meg az 1 százalékpontot, ezért a különbözetet egy összegben kell kifizetni a nyugdíjasoknak, ami viszont nem épül be a nyugdíjakba.

A 0,4 százalékpont a januári átlag 133,9 ezer forintos nyugdíj esetében havi 500 forint különbözetet ad, vagyis éves szinten kompenzációként átlagosan 6000 forintra lennének jogosultak az idősek.

Ezeken túl még egy egyszeri összeg érkezhet: a gazdaság jó teljesítményére hivatkozva a kormány minden évben megjutalmazza az időseket. A prémium esetében a küszöbértéknek tekintett 3,5 százalékos GDP és a jegybank által várt 3,8 százalékos bővülés különbözetét, vagyis 0,3 százalékpontot kell figyelembe venni. A nyugdíjtörvényben meghatározott képlet alapján maximum 6000 forint ezen a jogcímen is megilletné az időseket – derül ki a cikkből.

Az mfor.hu hozzáteszi: ha ehhez még hozzávesszük, hogy a további egyszeri jutalomra a korábbi években megszokott 10 ezer forintot szánja a kormány, akkor jelen állás szerint összesen 22 ezer forinttal egészülhet ki a rendes nyugdíj az év során. Ennél kisebb összeg jár azoknak, akiknek a nyugdíja nem éri el a 80 ezer forintot.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik