Gazdaság

Sittes botrányba keveredett cégre bízták a 8,8 milliárdos uszodabizniszt

A két pályázó cég üzleti kapcsolatban áll, az egyik Tiborcz István üzleti köre, a másikat Mészáros Lőrinc környékén emlegetik.

A gyakran Mészáros Lőrinc felcsúti vállalkozó környezetében említett, papírforma szerint Peresztegi Imre érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Zrt. bővíti ki a zalaegerszegi uszodát. A beruházásra a Modern Városok Program keretében kapott ígéretet a város,

a ZÁÉV 8 milliárd 868 millió forintért vállalta el a munkát.

A Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött dokumentáció (pdf-ben itt találja) szerint az új uszoda a FINA köetelményeinek is megfelel majd, tehát nemzetközi versenyeket is rendezhetnek benne. A kompexumban kialakítanak egy 10 pályás versenymedencét, egy melegvizes tanmedencét, egy kültéri medencét, illetve napelemes kiserőművet építenek ki. A ZÁÉV több részfeladathoz is alvállakozót vesz igénybe, a dokumentációban egyetlen válalkozást, a Zala-Elektro Kft.-t jelölték meg amely a ZÁÉV-csoport tagja. Az uszodakomplexumot 137 millió forint + áfa áron a TSPC Hungary Kft. tervezte.

A zalegerszegi uszodakomplexum kivitelezési munkájára a ZÁÉV mellett a miniszterelnöki vej Tiborcz István, illetve a WHB-tulaj Paár Attila érdekkörével összeköthető Fertődi Építő és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt. is pályázott.

A két cég nem először találkozik nagyértékű közpénzes megbízás apropóján:

  • A ZÁÉV 3,4 milliárd forintért építi fel Sárvár új kulturális és sportcentrumát. A megbízásra a másik ajánlattevő a FÉSZ Zrt. volt.
  • Együtt kivitelezik a 4000 férőhelyes Kaposvár Arénát, amit a tervek szerint idén év végén adnak át.
  • A FÉSZ, a Swietelsky és ZAÉV konzorciuma 4,3 milliárdért építette fel a győri Arénát.
  • A ZÁÉV vitte el a FÉSZ elől a zalaegerszegi tesztpálya kivitelezésére kiírt 40 milliárd forintos megbízást.

Tavaly a Magyar Narancs írt arról, hogy pár hét alatt lezárta a nyomozást a rendőrség abban a kaposvári ügyben, amelyet egy helyi portál, a Kapost.hu tárt fel. Eszerint a Csiky Gergely Színház felújításából származó sittet egy helyi erdőbe vitték és pakolták le. A felújítást a ZÁÉV végezte. Az RTL Klub Híradója is az ügy nyomába eredt, a riportjukban elhangzottak szerint a fővállalkozó ZÁÉV nem kérte az alvállalkozótól, hogy erdőbe vigye a törmeléket. A ZÁÉV és a Magyar Építők 11,3 milliárdért újította fel a kaposvári Csiky Gergely Színházat.

Egy másik ZÁÉV-munka kapcsán az Átlátszó tárt fel szemétlerakási visszaélést: bár a Népstadion bontására 3,9 milliárd forint közpénzt költöttek el, ez mégsem volt elég a törmelék törvényes elhelyezésére. A sittet vagy annak egy jelentős részét illegálisan dolgozták fel, illetve rakták le a Határ út ferencvárosi oldalán, egy használaton kívüli ipari területen. A bontás a ZÁÉV – Föld-Trans 2001 konzorcium végezte.

Kiemelt kép: Peresztegi Imre, a kivitelező ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója (elöl b), Fülöp Péter színházigazgató  és Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester  a megújuló kaposvári Csiky Gergely Színház bokrétaünnepségén 2018. június 14-én. A 9 milliárd forintból megújuló teátrum a tervek szerint a 2019/2020-as művészeti évad megnyitása előtt elkészül. MTI Fotó: Varga György

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!