Gazdaság

Újraszabályozza az állam a méhészkedést

Méhek (méh, méhek, virág, napraforgó, )
Méhek (méh, méhek, virág, napraforgó, )

A tervek szerint alapvizsgához kötné az állam a méhészkedés megkezdését – mondta a 24.hu-nak Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke. Jelenleg a méhészeti tevékenységhez nem kell semmilyen képzés, elég bejelenteni a jegyzőnek a méhcsaládot, ha valaki méhészkedni szeretne. Az egyesület azt javasolta, hogy a jövőben csak azok kezdhessenek méhészeti tevékenységbe, akik lerakják a jogi- és méhegészségügyi ismeretekre koncentráló alapvizsgát. Erre minőségbiztosítási okokból van szükség, mondta Bross.

A minisztérium egyetértett a méhészeti egyesület javaslatával, a jogszabályt várhatóan ősszel alkotják meg, a tervek szerint az alapvizsgát az OMME szervezésében kell majd letenni – erősítette meg lapunknak Gombos Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője. Hozzátette: azok, akik már igazolhatóan hosszabb ideje méhészkednek, felmentést kaphatnak, nekik nem kellene vizsgázniuk. További részletek, például, hogy mennyibe kerülne az alapvizsga, még kidolgozás alatt állnak, mondta.

Egyre kevesebb a méhész

Magyarországon nem szükséges okj-s képzés a méhészkedéshez. Ugyanakkor az okj-s képzések átalakításával egyre kevesebben kezdenek okj-s méhész tanfolyamba, mert megszüntették a képzési támogatásokat, és a hallgatók nem tudják kifizetni a megemelt óraszámokhoz tartozó képzési díjat, számoltak be lapunknak évtizedek óta méhészképzéssel foglalkozó, elismert méhészek. Azt is mondták, hogy a csekély érdeklődés miatt kénytelenek voltak abbahagyni az okj-s képzések nyújtását, mert az már nekik sem éri meg.

Hazánkban a méhészek száma mintegy 20 ezer, a méhcsaládoké pedig 1,2 millió körül van, évente mintegy 20 ezer tonna mézet exportálunk – döntő hányadát az Európai Unió országaiba –, belföldön pedig 7-8 ezer tonna mézet fogyasztunk el. A méhészet éves támogatása 1,5 milliárd forint, fele-fele arányban uniós és nemzeti forrásból. A magyar méhészet a mezőgazdaság bruttó termelési értékének 1 százalékát, az állattenyésztésnek mintegy 3 százalékát adja, mindez forintban kifejezve pedig 22-25 milliárdos összeget jelent.

Az EU márciusban fogadta el a mézjelentést, amelynek javaslatai alapján 1-1,5 év múlva születhet uniós jogszabály a méziparról. A javaslatcsomag legfontosabb elemei közé tartozik a jelenlegi, 36 millió eurós támogatás megemelése 47 millió euróra, a fiatal méhészek támogatásának további erősítése, valamint a mézimport jóval szigorúbb ellenőrzése, elsősorban a hamis kínai méz miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik