Gazdaság

Feketemunkás után: a nyugtaadás is elmarad a fideszes kereskedelempolitikus családi cégénél

Két hete azt állította a kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos, hogy cége törvényesen és szabályosan működik. Ezt azonban vásárlók beszámolói és a mi tapasztalataink is cáfolják. Ott jártunkkor többször nem adtak nyugtát a családi cég zöldséges üzletében, ez pedig bevételeltitkolásra ad lehetőséget, amivel az adó egy részét is elkerülhetik. Szatmáry Kristóf nyomatékosan felszólított minket az ügyvédjén keresztül, hogy ne írjunk az ügyről.

Két hete még kibújt a felelősség alól Szatmáry Kristóf, a kereskedelempolitika összehangolásáért felelős miniszteri biztos, volt államtitkár, amikor azzal szembesítettük, hogy családi cégénél feketemunkást találtak a hatóságok. Akkor a fideszes politikus a feledékenynek beállított könyvelővel és az akadozó informatikai rendszerrel vitette el a balhét. Most azonban nehéz lesz kimagyaráznia, hogy nyugtát sem nagyon adnak a Szatmáry család cégénél.

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében
Szatmáry Kristóf miniszteri biztos szerint egy pár nappal előbb felvett munkásba botlottak bele az ellenőrök, és csak a könyvelő mulasztott. A családi céget Szatmáry édesanyja vezeti, aki a nagybani piac felügyelőbizottságának elnöke.

Nem csenget a kassza

Két héttel ezelőtti cikkünk után a Facebookon néhányan azt pedzegették, hogy Szatmáryék XVI. kerületi zöldség-gyümölcs boltjában többször nem kaptak nyugtát, vagy ha kaptak, kifejezetten kérniük kellett. (Kiemelt képünkön ez a bolt látható.) Akadtak azonban olyanok is, akik kedvező tapasztalatukról számoltak be. Ezért mi magunk felkerestük a szóban forgó kisboltot, többször is, hogy ne csak egy voltaképpeni próbavásárlással teszteljük a helyet.

  • Január 22-én, hétfőn délután fél 6 körül mentünk a zöldség-gyümölcsös bódéba, két körtét vettünk, fizettünk, de nyugtát nem kaptunk, a bevételt nem ütötte be az eladó az online kasszába. Nyugtaadás elmulasztása-nyugtaadás: 1-0.
  • Egyik kollégánk másnap délelőtt 10 óra körül járt a kisboltban, ő kapott blokkot. 1-1.
  • Aztán január 25-én, csütörtökön délelőtt fél tíz tájban újra beugrottunk, megint elmaradt a nyugta. (Pedig két nappal korábban levelet küldtünk Szatmáry Kristófnak és két cégének is a kérdéseinkkel, tehát tudhatták, hogy milyen témán dolgozunk, a blokkadás mégis elmaradt.) 2-1.
  • Aznap délután visszamentünk, két másik kollégával együtt. Összesen öt vásárlást bonyolítottunk délután három és fél öt között, ebből háromszor nem kaptunk nyugtát, kétszer igen. 5-3.
  • Rá következő nap, vagyis múlt pénteken újra felkerestük a boltot, az újságtól hárman voltunk ott, egyikünk járt már ott előző nap is, ketten ekkor voltak ott először. Hárman összesen négy vásárlást bonyolítottunk le, egyszer sem kaptunk nyugtát. 9-3.

Tehát azt tapasztaltuk, hogy 12-ből 9 esetben a bevételt nem ütötte be az eladó az online pénztárgépbe, csak betette a nyitva levő pénztárgép érméket, bankjegyeket tároló részébe.

Felkereste a szóban forgó zöldségest az a Vajda Zoltán, az Együtt politikusa is, aki a XVI. kerületi választókörzetben Szatmáry kihívójaként indul a parlamenti képviselőválasztáson. Ő még két hete, első cikkünk megjelenése előtt járt ott, január 16-án kora délután. Elmondása szerint készpénzzel fizetett, de nyugtát nem kapott. Rá egy órára a felesége vásárolt ott, elmesélése szerint nemcsak nála, hanem a Vajda neje előtti vásárlónál is elmarad a nyugta.

Vajda egy hétre rá, vagyis múlt hét kedden újra elment a kisboltba, elmondása szerint direkt kért blokkot, ekkor kapott is.

Szatmáryéknak a Stadionok metrómegállónál is van egy zöldségesük, fél éve ott kapták feketefoglalkoztatáson őket a hatóságok. Vajda két hete oda is elment, állítása szerint nem kapott nyugtát.

Mi múlt héten hétfőn és kedden jártunk ott, délelőtt, mindkétszer volt blokk.

Azt, hogy a boltjukban vásároltunk, Szatmáryék olyannyira nem titkolják, hogy Szatmáry cégvezető és cégtulajdonos testvére a saját Facebook-oldalára háromszor is kitette az üzlet ipari kamerájának felvételét – jogsértő módon. Két képen az látszik, hogy Vajda Zoltán vásárol, kettőn pedig az, hogy más időpontban munkatársunk tért be a Stadionok metróállomásnál levő bódéba. A bejegyzés szövege így szól: „Örömünkre szolgál, hogy vásárlóink között tudhatjuk boltjainkban Vajda Zoltánt és a 24.hu újságíróját is.”

Nagyon úgy fest tehát, hogy igazolódni látszanak a Facebookon látott hozzászólások: rendre elmaradt a nyugtaadás Szatmáryék XVI. kerületi zöldség-gyümölcsösénél. A család egyébként innen indult, bő húsz éve. Beszéltünk olyan kerületi lakossal, aki azt állította, tavaly háromszor járt ott, egyszer sem kapott blokkot.

Márpedig a nyugtaadás többször is előforduló elmaradása lehetőséget ad a bevétel egy részének eltitkolására, amivel pedig az adó egy részét kerülhetik el.

Szatmáry Kristóf fideszes képviselő. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ez akkor is igaz, ha kis tételben vásároltunk – alkalmanként pár mandarint, máskor néhány almát, megint más betértünkkor egy-két körtét vagy éppen banánt. Volt, hogy előttünk kártyával vásárolt valaki, ráadásul több tételt vett, akkor csengetett az online kassza.

Tud még szabálysértésről?

Ha bármilyen hasonló jogsértést tapasztalt, kérjük, írja meg a szerzőnek, küldjön levelet a roland.baksa@24.hu címre! Köszönjük!

Ugyan elvileg van rá mód, hogy nap végén az eladó vagy az ügyvezető a kasszában levő bevétel és a kasszába beütött összeg különbségét utólag beüsse a gépbe, de nehéz más következtetésre jutni, mint hogy a fent említett gyakorlat a bevételeltitkolást lehetővé teszi. A kasszát egyébként felülről egy kamera veszi, amikor ott jártunk, egyszer sem volt akkora pörgés, hogy ne jutott volna idő az online kasszába is beütni a fizetendő összeget.

Nyomatékosan felszólított minket, ne írjunk az ügyről

Mindez különös súlyt ad a miniszteri biztos korábbi, első cikkünkben közölt állításának. Azt írta akkor, hogy „a két évtizede törvényesen és szabályosan működő cég napi működésére – mint ahogy az a nyilvánosan is elérhető cégadatokból kiderül – ráhatásom nincs.”

Saját tapasztalatunk, valamint mások beszámolói is cáfolni látszanak Szatmáry szavait a szabályos működésről.

Újabb cikkünk elkészülte – és próbavásárlásaink egy része – előtt csaknem egy héttel ismét megkerestük Szatmáryt és azt a két céget, amelynek résztulajdonosa (az egyikben az édesanyja is tulajdonos és ő a cégvezető, a másikban anyja és testvére is résztulajdonosok és ügyvezetők is egyben).

Szatmáry az ügyvédjén keresztül igyekezett rábírni minket arra, hogy ne írjunk az ügyről: nyomatékosan felszólított, hogy tartózkodjunk a tervezett cikk megjelentetésétől. Kérdéseink alapján (!) arra következtettek, hogy becsületsértést, jó hírnév megsértését, személyiségi jog megsértését követhetnénk el, és ezért pereket indítanának ellenünk.

Az ügyvéd egyben jelezte, hogy Szatmáry ugyan tulajdonosa a cégnek, de nem ügyvezetője, így nem vesz részt a társaság ügyvezetésében, operatív irányításában, nem ad utasítást és nem kéri számon a cégének a munkavállalóit. Ez utóbbit az ügyvezető (Szatmáry korábban fővárosi képviselő édesanyja vagy a testvére) tudná megtenni, de Szatmáry Kristóf az anyját vagy testvérét nem tudja önállóan feladatok elvégzésére kötelezni, ezt a cég taggyűlésén tudná kérni ügyvezető anyjától vagy testvérétől.

Noha az ügyvédi levél tartalma nem cáfolja a cikkünkben ismertetett állításokat, tapasztalatokat, vagyis azt, hogy többször elmarad a nyugtaadás a szóban forgó boltjukban, Szatmáry az ügyvédjén keresztül határozottan kiemelte, hogy nem lehet tudomása a munkavállalók esetleges jogsértő magatartásáról.

Két Szatmáry-cég is van ott

Az ominózus zöldség-gyümölcsös hivatalosan a Jókai utca 1-3. szám alatt üzemel, az önkormányzat jegyzőjétől kapott működési engedély az e házszám alatti üzletre vonatkozik. Ám Szatmáryéknak két cégük is van ott: az 1. szám alatt a Szatmáry Kft. telephelye van bejegyezve, a 3. alatt pedig az ebből a cégből bő két és fél éve kivált Szatmáry-Hungary Kft.-é. A blokkon – ha épp kaptunk – a Szatmáry Kft. neve szerepel, a telephely címe Jókai utca 1. A hatóságok ezt a céget kapták feketefoglalkoztatáson.

De az sem kizárt, hogy a másik családi céghez, a Szatmáry-Hungary Kft.-hez tartozik a XVI. kerületi zöldségüzlet. Ennek ugyan ellent mond a blokkon olvasható cégfelirat és telephelycím, valamint az, hogy 2015-ben és 2016-ban egy fillér forgalma sem volt a Szatmáry-Hungary Kft.-nek, de a kiváláskor arról rendelkeztek az Opten cégadatbázisa szerint, hogy a Jókai 1-3. alatti üzletre vonatkozó működési engedély jogosultja a kiváló cég, a Szatmáry-Hungary Kft.

Akárhogy is van, mindkét cégben benne van a miniszteri biztos. A Szatmáry-Hungáry üzletrészein anyjával, Szatmáry-Jähl Angélával osztoznak, a feketemunkással megbukott Szatmáry Kft.-ben pedig Aranka nevű testvére is tulajdonos.

Lemondanak?

Vajda Zoltán azt mondja, lakossági bejelentések alapján kezdett foglalkozni Szatmáry Kristóf és cégeinek ügyeivel, a nyugtaadás elmulasztásával kapcsolatos jelzéseknek ezért személyesen akart utánajárni.

Vajda Zoltán, az Együtt elnökségi tagja. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

„Többször is megfordultam a Szatmáry-család üzleteiben, rendszerint nem kaptam nyugtát, ez pedig teljességgel elfogadhatatlan. Ennek, akárki is követi el, mindig kell hogy legyen következménye, mert ez a közös dolgainktól veszi el a forrásokat. Szatmáry úr a legmagasabb szinten foglalkozik a magyar kereskedelempolitika alakításával, szabályozásával. Miért higgye el a kisvállalkozó, hogy a képviselő-miniszteri biztos nap mint nap érte is dolgozik, ha közben pont az ellenkezőjét teszi? Nem lehet vitás, le kell mondania, pártja nem indíthat olyan embert, akinek a cége megszegi az adótörvényeket” – mondta Vajda a 24.hu-nak.

Szatmáry – több más mellett – arra a kérdésünkre nem válaszolt, vállalhatatlannak érzi-e annyira a helyzetet, hogy lemondjon a miniszteri biztosi posztjáról. Tulajdonostárs és ügyvezető anyjától sem tudtuk meg, hogy lemond-e a Budapesti Nagybani Piac Zrt. felügyelőbizottsági elnöki pozíciójáról. Noha Szatmáry Kristóf ügyvédjén keresztül arra hivatkozott, hogy a cég operatív vezetésére az ügyvezetőnek, azaz édesanyjának van ráhatása, ennek ellenére Szatmáry-Jähl Angélától, illetve a cégektől nem kaptunk semmilyen választ kérdéseinkre.

A Szatmáry család

Szatmáry Kristóf

  • a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásáért felelős miniszteri biztos 2014 óta, a Lázár János vezette Miniszterelnökségen dolgozik.
  • Előtte, a 2010-2014-es kormányzati ciklusban a Nemzetgazdasági Minisztériumban belgazdaságért, illetve gazdaságszabályozásért felelős államtitkár volt.
  • Éveken át ő volt az elnöke a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK), amíg 2016 tavaszán, botrányok közepette le nem váltották.
  • A Fidesz országgyűlési képviselője 2006 óta.

Anyja, Szatmáry-Jähl Angéla

  • ugyancsak tagja volt a BKIK elnökségének. Olyannyira uralta a Szatmáry család a szervezetet, hogy Orbán Viktor egyik bizalmasa, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László az ott kialakult viszonyokról azt nyilatkozta, hogy a BKIK családi biznisszé alakult Szatmáry és édesanyja vezetése alatt.
  • Szatmáry-Jähl Angéla az egyik nagy támogatója volt a CBA által is üdvözölt vasárnapi boltzárnak. A boltzáras törvény életbe lépésének évében, 2014-ben alakult és több CBA-prominenst is felvonultató Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnökeként szólalt fel a törvény mellett.
  • A Fővárosi Közgyűlés fideszes tagja volt.
  • Jelenleg is a Budapesti Nagybani Piac Zrt. felügyelőbizottságának elnöke.

Szatmáry Kristóf testvére, Szatmáry Aranka

  • trafiktulajdonos,
  • a Szatmáry Kft.-ben résztulajdonos és ügyvezető. A BKIK családibiznisz-jellegét mutatja, hogy elnökként Szatmáry Kristóf díjat alapított, amit mások mellett anyjának és testvérének is átadott.

(A cikk elkészítésében közreműködött Szász Zsófia, Zsótér Indi Dániel, Kálmán Mátyás, Bárdi Bálint, Vincze Miklós.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik