Belföld europoli

Toroczkai bejelentette az új szélsőjobboldali pártcsalád megalakulását

Kisbenedek Attila / AFP
Kisbenedek Attila / AFP

Perceken belül megszületik az új európai pártcsaládunk és EP-frakciónk, már itt vagyok az Európai Parlamentben, ahol aláírjuk az alapító nyilatkozatot

közölte Toroczkai László a Mi Hazánk elnöke szerda délután az X közösségi platformon. Az új pártszövetség neve Szuverén Nemzetek Európája – tette hozzá. Mint mondta:

a pártszövetségnek huszonnyolc EP-képviselője van kilenc országból, de szerinte lehetnek még csatlakozók.

A pártelnök kijelentette, az S.O.S. Romania csatlakozását a Mi Hazánk kérésére visszautasította a pártszövetség.

Az S.O.S. Romania az egyik olyan szélsőjobboldali párt, amellyel a magyar szélsőjobb nehezen találhatta volna a hangot, miután jól ismert a romániai magyar etnikai kisebbség elleni fellépéséről, és az egyik célja a Nagy-Románia „visszaállítása”. Tavaly év végén például a párt vezetője, Diana Sosoaca a székely zászló kitűzése miatt rendezett komoly kirohanást a román felsőházban, és kijelentette: „Székelyföld nem létezik, Románia oszthatatlan!”

Nekünk sikerült, ami a Fidesznek nem

– értékelte a helyzetet Toroczkai László, amit azzal magyarázott, hogy a szintén magyaraellenesnek tartott román AUR-t végül felvették az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártszövetségbe. Az Fideszt a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök által vezetett ECR végül is nem vette fel a soraiba, és ezután kezdődött el a másik szélsőjobboldali pártszővetség, a Patrióták Európáért pártcsalád megszervezése, amelynek a magyar kormánypárt is tagja lett, és mint ilyennek a harmadik legnagyobb frakciója lesz az EP-ben.

A legújabb szélsőjobboldali európai pártszövetség tagjai Toroczkai László közlése szerint a Mi Hazánk mellett

  • a németországi Alternatíva Németországért (AfD),
  • a bulgáriai Újjászületés,
  • a lengyelországi Konföderáció,
  • a spanyol „Vége a bulinak” (SALF) párt,
  • a szlovák Republika,
  • a francia Reconquête,
  • a litván Nép és Igazságosság Unió
  • és a cseh Szabadság és Közvetlen Demokrácia Párt (SPD).
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik