Pénzügy

Botrány a BKIK-nál: hol a pénz, fideszesek?

szatmary-kristof(960x640).jpg (Array)
szatmary-kristof(960x640).jpg (Array)

Közel 290 millió forintos veszteséggel zárta a múlt évet a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a szervezet küldöttgyűlése által elfogadott beszámoló adatai szerint – írta a Napi.hu.

Az elnökség szerint a pénzügyi átvizsgálást követően lehet majd pontosan látni, hogy a korábbi elnök, Szatmáry Kristóf vezette kamara költségnövekedése nyomán kialakult helyzet kezelésére milyen intézkedések meghozatalára lesz szükség.

A fideszes trafikkirály

Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara volt elnöke, volt NGM-államtitkár, fideszes országgyűlési képviselő. BKIK elnökként ő javasolt a 2015-ös adócsomagban egy új sarcot, amely a dohányipari szereplőket érinti – a trafikosok kivételével. Fizetnek a gyárak, fizetnek a kereskedők, ám nem fizetnének a dohányboltosok. Az új, dohányipart megsarcoló különadó épp a trafikosokat nem érinti. Szatmáry Kristóf családjának összesen 12 nemzeti dohányboltja van. A Napi.hu korábban már írt a BKIK körüli furcsa ügyekről. Egyebek mellett arról is, hogy a kihívók dolgát nehezítette, hogy a jelek szerint a mostani elnök és rokonai erősen kézben tartották a szervezetet. Például a kamarai választási bizottságot Szatmáry vezette, a mandátumvizsgáló bizottságot Szatmáry anyja, Szatmáryné Jähl Angéla vezette. A képviselő visszautasított minden vádat, szerinte politikailag akarták lejáratni.

Ami biztos: a tervezett 55,3 millió forintos nyereséggel szemben 286,8 millió forintos veszteség keletkezett a 2015. évi könyv szerinti eredmények alapján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál, miután a 2,56 milliárd forintot kitevő kiadások jelentősen meghaladták a tervezettet, a 2,27 milliárd forintos bevétel pedig elmaradt attól.

A BKIK korábbi főtitkára, Kiss Ervin által előkészített beszámolót átvizsgálva, az új főtitkár és az elnökség úgy határozott, hogy a BKIK könyvvizsgálója mellett külső könyvvizsgálót is felkér a beszámoló értékelésére. Miután pedig a korábbi főtitkár nem adott teljességi nyilatkozatot a beszámoló értékeléséhez, a könyvvizsgáló a jelentését korlátozott véleménnyel látta el. Ez utóbbi nagyon súlyos jelzés, azt jelenti, hogy a könyvvizsgáló az átadott papírok alapján nem tudja hitelesen elkészíteni az értékelést.

A 290 milliós hiány azért is furcsa, mert a kamarák egy ideje évi 5000 forintot szedhetnek be a kormány felhatalmazása alapján a vállalkozásoktól, ami milliárdos pluszbevételt jelent. Így adódik a kérdés: hol a pénz, kedves fideszes elnökség?

(Nyitóképünkön Szatmáry Kristóf látható. Fotó: MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik