Nagyvilág

A francia elnök először szólalt meg a választások óta

Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Emmanuel Macron a washingtoni NATO-csúcson 2024. július 10-én.
Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Emmanuel Macron a washingtoni NATO-csúcson 2024. július 10-én.

Három nappal a bizonytalan politikai helyzetet teremtő franciaországi előrehozott nemzetgyűlési választások után Emmanuel Macron elnök szerdán felszólította a köztársasági politikai erőket, hogy hozzanak létre egy stabil és plurális többséget az ország számára, tekintettel arra, hogy senki nem tekinthető a választások győztesének.

A köztársasági elnök először szólalt meg a parlamenti választások vasárnapi második fordulója óta, amelyet az európai parlamenti választásokon a pártja által június 9-én elszenvedett vereségre hivatkozva írt ki, és amelyet szerinte senki nem nyert meg.

Egyetlen politikai erő sem szerzett kellő többséget, és a választásokból kikerült tömbök vagy koalíciók mind kisebbségben vannak

írta az államfő a regionális sajtóban szerdán közzétett levelében, miközben ő maga Washingtonban tartózkodik a NATO-csúcstalálkozón.

Emmanuel Macron ezért arra szólított fel „minden olyan politikai erőt, amely azonosul a köztársasági intézményekkel, a jogállamisággal, a parlamentarizmussal, az európai orientációval és a francia függetlenség védelmével, hogy kezdjenek őszinte és lojális párbeszédet egy szilárd, szükségszerűen plurális többség megteremtése érdekében, az ország számára”.

Az elnök nem nevezte meg, hogy mely pártokra célzott. „Ennek az összefogásnak az ország számára fontos elvek, egyértelmű és közös köztársasági értékek, valamint egy pragmatikus és érthető projekt köré kell épülnie” – tette hozzá Macron.

Ezen elvek fényében fogok dönteni a miniszterelnök kinevezéséről

jelentette ki az elnök, jelezve, hogy a csak azután nevez ki új kormányfőt, ha a politikai erők megtalálták a „kompromisszumokat”, ami azt jelenti, hogy „egy kis időt” ad ehhez nekik. „Addig is a jelenlegi kormány továbbra is ellátja feladatait, és felel a napi ügyekért, a köztársasági hagyományoknak megfelelően” – írta az államfő.

A választások a 2027-ben a negyedik elnökválasztási kampányára készülő Marine Le Pen pártjának, a Nemzeti Tömörülésnek az előretörését hozták, amely a szavazatok harmadát begyűjtve megnyerte az első fordulót, de a második fordulóban a harmadik helyre csúszott vissza, miután a többi párt visszaléptette a jelöltjeit egymás javára a választókörzetek egy jelentős részében. A Nemzeti Tömörülés így is a legtöbb mandátummal rendelkező párttá vált, s a korábbi 89-ről 143-ra tudta növelni a képviselői számát.

A második fordulóban az élen a négy pártot magába tömörítő Új Népfront nevű baloldali szövetség végzett, és 190 mandátuma lesz az eddig 151 helyett a nemzetgyűlésben, míg Emmanuel Macron Együtt pártszövetsége elvesztette a 246 fős relatív többségét, és 168 képviselővel fog a jövőben rendelkezni.

A radikális baloldali Engedetlen Franciaország, a Kommunisták, a Zöldek és a szocialisták összefogásával létrejött Új Népfront nevű választási szövetség egyelőre egyedül szeretne kormányozni, annak ellenére, hogy nincs meg az ehhez szükséges 289 fős abszolút többsége. Az egy hónappal ezelőtt még egymással is konfliktusban álló négy baloldali pártnak elsőként egy konszenzusos személyben kell megállapodnia, akit megnevezhetnének miniszterelnök-jelöltjüknek. Ígéretük szerint ez még a héten megtörténik. Kedd este közleményben elítélték, hogy az államfő habozik a baloldalt felkérni a kormányzásra, s ez szerintük értelmezhető úgy, mint „kísérlet a vasárnapi eredmény eltörlésére”.

Az elnöki pártszövetség tagjai egyelőre aközött haboznak, hogy a hagyományos jobboldal vagy pedig a baloldali szövetséghez tartozó szociáldemokrata elveket valló szocialisták és Zöldek felé közeledjenek.

(MTI)

Kapcsolódó
A szélsőjobbot sikerült elütni a kormányalakítástól, de kaotikus időszak következik Franciaországban
Emmanuel Macron pártszövetségének és az egyesült ellenzéki baloldalnak sikerült megakadályozni, hogy – dacára az első fordulós sikerüknek – a Marine Le Pen vezette szélsőjobboldal megnyerje a francia parlament alsóházának választását. Ugyanakkor mindenki messze van attól, hogy kormányt tudjon alakítani. Egyszerre vesztese és győztese mindenki ennek a szavazásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik