Közélet

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Rém kínos dolog történt az Orbán-kormány egyik, ha nem a fő kiskereskedelmi politikusával. A Szatmáry Kristóf és közeli rokonai (anyja és testvére) tulajdonában álló cégnél feketemunkást talált az adóhivatal.

A Szatmáry Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. december közepén került fel a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók listájára, amelyet az adóhatóság honlapján bárki megtekinthet (középtájon a linkre kattintva előjön egy Excel-táblázatban a lista, a 3401. sorban Szatmáryék cége).

A családi vállalkozás zöldség-gyümölcs kereskedelemmel foglalkozik, Budapesten hat telephelyen árulnak, köztük két metróállomásnál, a Stadionoknál és Kőbánya-Kispesten. Az előbbi üzletet látogatták meg próbavásárló adóellenőrök vagy munkaellenőrök nyáron, és lebukott az egyik alkalmazott.

Ezt Szatmáry Kristóftól tudjuk (a levelét teljes terjedelemben közöljük a cikk végén). Szatmáry igyekezett elbagatellizálni a dolgot, szerinte merő figyelmetlenség történt, és a könyvelőjük a hibás, mert elfelejtette időben bejelenteni az ellenőrzés előtt pár nappal felvett új munkatársat. (Amúgy 14 embert foglalkoztatnak a 6 boltot működtető cégben.) A könyvelő az informatikai rendszerükben fellépő problémával indokolta problémát a 24.hu-nak, és hozzátette, hogy „megbízónk irányába a sajnálatos hibát és felelősségünket az ügyben elismertük”.

Könnyen lehet, hogy valóban így volt, mindenesetre bárkivel beszélünk, aki ismeri a hasonló ellenőrzéseket, azt mondta: az esetek legnagyobb részében azzal próbál védekezni a lebukott cég, hogy pár napja állt be dolgozni az új alkalmazott, és elfelejtették őt lejelenteni. Mint amikor egy bliccelő azt mondja az ellenőrnek, hogy otthon felejtette a bérletét, de megvan, csak nem ebben a kabátjában, hanem a másikban.

Szatmáry szerint kifizették a bírságot, de azt nem árulta el, mekkora összeg volt. A törvény legfeljebb egymillió forinttal engedi büntetni megbukott alkalmazottanként az ügyeskedő céget, és az üzletet az adóhatóság akár 12 nyitva tartási napra be is zárathatja.

Nagy a befolyásuk a kereskedelempolitikára

Akárhogy is történt, kellemetlen felkerülni a feketemunkásokat alkalmazók szégyenlistájára, különösen, ha kormányzati ember cégéről van szó. Ráadásul

  • Szatmáry Kristóf a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásáért felelős miniszteri biztos 2014 óta, a Lázár János vezette Miniszterelnökségen dolgozik.
  • Előtte, a 2010-2014-es kormányzati ciklusban a Nemzetgazdasági Minisztériumban belgazdaságért, illetve gazdaságszabályozásért felelős államtitkár volt.
  • Éveken át ő volt az elnöke a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK), amíg 2016 tavaszán, botrányok közepette le nem váltották.
  • A Fidesz országgyűlési képviselője 2006 óta.

Szatmáry Kristóf anyja, Szatmáry-Jähl Angéla, aki nemcsak résztulajdonosa a megbukott cégnek, hanem fiával szemben neki érdemi ráhatása is van az ügymenetre, cégjegyzésre jogosult ügyvezető a cégben, szintén fontos pozíciókat mondhatott magáénak.

Németh Szilárd, a fővárosi önkormányzat Fidesz-KDNP frakciójának tagja, országgyűlési képviselő és Szatmáryné Jähl Angéla
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
  • Ugyancsak tagja volt a BKIK elnökségének. Olyannyira uralta a Szatmáry család a szervezetet, hogy Orbán Viktor egyik bizalmasa, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László az ott kialakult viszonyokról azt nyilatkozta, hogy a BKIK családi biznisszé alakult Szatmáry és édesanyja vezetése alatt.
  • Szatmáry-Jähl Angéla az egyik nagy támogatója volt a CBA által is üdvözölt vasárnapi boltzárnak. A boltzáras törvény életbe lépésének évében, 2014-ben alakult és több CBA-prominenst is felvonultató Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnökeként szólalt fel sokszor a törvény mellett.
  • A Fővárosi Közgyűlés fideszes tagja volt.
  • Most is a Budapesti Nagybani Piac Zrt. felügyelőbizottságának elnöke.

Szatmáry Kristóf szintén cégtárs és ügyvezető testvére, Szatmáry Aranka trafiktulajdonos is. A BKIK családibiznisz-jellegét mutatja, hogy elnökként Szatmáry Kristóf díjat alapított, amit mások mellett anyjának és testvérének is átadott.

Lemondanak?

Noha a miniszteri biztos közvetlen választ nem adott azon kérdésünkre, hogy a feketemunkást alkalmazók szégyenfalára felkerült cége miatt nem érzi-e vállalhatatlannak a helyzetet, és lemond-e, levelében azt sugallja, esze ágában sincs ilyent tenni, mivel

a két évtizede törvényesen és szabályosan működő cég napi működésére – mint ahogy az a nyilvánosan is elérhető cégadatokból kiderül – ráhatásom nincs.

Két cégtársa, akik tehát az ügymenetet befolyásolják, még válaszra sem méltatott minket, így azt sem tudtuk meg, hogy a miniszteri biztos anyja a kínos eset után megtartja-e a Budapesti Nagybani Piac felügyelőbizottságának elnöki posztját.

Nem véletlenül kerül fel valaki a feketefoglalkoztatók listájára, az azért van, mert nem tartotta be a szabályokat, a feketefoglalkoztatás pedig adócsalás is, ami mindannyiunktól elvesz – így kommentálta az esetet Vajda Zoltán, az Együtt politikusa, aki az országgyűlési választáson Szatmáry kihívójaként indul a XVI. kerületben. Ráadásul szerinte Szatmáry Kristóf nem egyszerűen közszereplő,

olyan szerepet töltött be a magyar gazdaságirányításban, amelyben a példamutatás, a feddhetetlenség a minimum elvárás, a mostani olyan súlyú ügy, ami után Szatmárynak haladéktalanul le kell mondania közéleti pozícióiról. A be nem jelentett foglalkoztatással a munkavállalót is átveri. A munkavállalók mindig kiszolgáltatott helyzetben vannak a munkaadójukkal szemben, ezért különösen szégyenletesnek tartom, hogy valaki ezzel a helyzettel visszaélve spórol a munkavállalója egészségbiztosításán, vesz el a nyugdíjjogosultságából. És akkor még az államot, a szolidaritási rendszert ért kárról nem is beszéltünk.

Vajda Zoltán, az Együtt elnökségi tagja
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Szatmáry Kristóf levele

„A Szatmáry Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. immár 21 éve bejegyzett vállalkozás, amelynek működtetésében ténylegesen nem veszek részt. A 24 százalékos részesedést édesapámtól örököltem évekkel ezelőtt, a tulajdonjogomtól érzelmi okok miatt nem váltam meg. A döntéshozatalban és a cég irányításában sem veszek részt; mint azt az interneten keresztül ingyen és nyilvánosan elérhető céginformációs adatok is bizonyítják: képviseletre sem vagyok jogosult. Vagyonnyilatkozataim alapján az is egyértelmű: a társaság gazdálkodásából jövedelmem nem származik.

Az Ön kérdéseivel kapcsolatban a Szatmáry Kft.-től azt a tájékoztatást kaptam, hogy 2017. június 25-én a vállalkozás Stadionok metróállomás kijáratánál működtetett standjánál munkaügyi ellenőrzés történt. Az egyébként 14 alkalmazottal működő vállalkozás egyik, az ellenőrzést megelőző napokban munkába állt dolgozója esetében a vizsgálat szabálytalanságot tárt fel. Ennek oka adminisztrációs hiba, pontosabban figyelmetlenség volt, a társaság könyvelője elfelejtette időben bejelenteni az új alkalmazottat. A mulasztást és felelősségét az ügyben a cég vezetése elismerte, a büntetést kifizette.”

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik