Közélet
Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Baksa Roland
Baksa Roland

újságíró. 2018. 01. 17. 06:02

Korábban a témában:

Rém kínos dolog történt az Orbán-kormány egyik, ha nem a fő kiskereskedelmi politikusával. A Szatmáry Kristóf és közeli rokonai (anyja és testvére) tulajdonában álló cégnél feketemunkást talált az adóhivatal.

A Szatmáry Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. december közepén került fel a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók listájára, amelyet az adóhatóság honlapján bárki megtekinthet (középtájon a linkre kattintva előjön egy Excel-táblázatban a lista, a 3401. sorban Szatmáryék cége).

A családi vállalkozás zöldség-gyümölcs kereskedelemmel foglalkozik, Budapesten hat telephelyen árulnak, köztük két metróállomásnál, a Stadionoknál és Kőbánya-Kispesten. Az előbbi üzletet látogatták meg próbavásárló adóellenőrök vagy munkaellenőrök nyáron, és lebukott az egyik alkalmazott.

Ezt Szatmáry Kristóftól tudjuk (a levelét teljes terjedelemben közöljük a cikk végén). Szatmáry igyekezett elbagatellizálni a dolgot, szerinte merő figyelmetlenség történt, és a könyvelőjük a hibás, mert elfelejtette időben bejelenteni az ellenőrzés előtt pár nappal felvett új munkatársat. (Amúgy 14 embert foglalkoztatnak a 6 boltot működtető cégben.) A könyvelő az informatikai rendszerükben fellépő problémával indokolta problémát a 24.hu-nak, és hozzátette, hogy „megbízónk irányába a sajnálatos hibát és felelősségünket az ügyben elismertük”.

Könnyen lehet, hogy valóban így volt, mindenesetre bárkivel beszélünk, aki ismeri a hasonló ellenőrzéseket, azt mondta: az esetek legnagyobb részében azzal próbál védekezni a lebukott cég, hogy pár napja állt be dolgozni az új alkalmazott, és elfelejtették őt lejelenteni. Mint amikor egy bliccelő azt mondja az ellenőrnek, hogy otthon felejtette a bérletét, de megvan, csak nem ebben a kabátjában, hanem a másikban.

Szatmáry szerint kifizették a bírságot, de azt nem árulta el, mekkora összeg volt. A törvény legfeljebb egymillió forinttal engedi büntetni megbukott alkalmazottanként az ügyeskedő céget, és az üzletet az adóhatóság akár 12 nyitva tartási napra be is zárathatja.

Nagy a befolyásuk a kereskedelempolitikára

Akárhogy is történt, kellemetlen felkerülni a feketemunkásokat alkalmazók szégyenlistájára, különösen, ha kormányzati ember cégéről van szó. Ráadásul

  • Szatmáry Kristóf a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásáért felelős miniszteri biztos 2014 óta, a Lázár János vezette Miniszterelnökségen dolgozik.
  • Előtte, a 2010-2014-es kormányzati ciklusban a Nemzetgazdasági Minisztériumban belgazdaságért, illetve gazdaságszabályozásért felelős államtitkár volt.
  • Éveken át ő volt az elnöke a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK), amíg 2016 tavaszán, botrányok közepette le nem váltották.
  • A Fidesz országgyűlési képviselője 2006 óta.

Szatmáry Kristóf anyja, Szatmáry-Jähl Angéla, aki nemcsak résztulajdonosa a megbukott cégnek, hanem fiával szemben neki érdemi ráhatása is van az ügymenetre, cégjegyzésre jogosult ügyvezető a cégben, szintén fontos pozíciókat mondhatott magáénak.

Budapest, 2014. január 29.
Németh Szilárd, a fővárosi önkormányzat Fidesz-KDNP frakciójának tagja, országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője és frakciótársa, Szatmáryné Jähl Angéla a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt a Városháza dísztermében 2014.január 29-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Németh Szilárd, a fővárosi önkormányzat Fidesz-KDNP frakciójának tagja, országgyűlési képviselő és Szatmáryné Jähl Angéla
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
  • Ugyancsak tagja volt a BKIK elnökségének. Olyannyira uralta a Szatmáry család a szervezetet, hogy Orbán Viktor egyik bizalmasa, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László az ott kialakult viszonyokról azt nyilatkozta, hogy a BKIK családi biznisszé alakult Szatmáry és édesanyja vezetése alatt.
  • Szatmáry-Jähl Angéla az egyik nagy támogatója volt a CBA által is üdvözölt vasárnapi boltzárnak. A boltzáras törvény életbe lépésének évében, 2014-ben alakult és több CBA-prominenst is felvonultató Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnökeként szólalt fel sokszor a törvény mellett.
  • A Fővárosi Közgyűlés fideszes tagja volt.
  • Most is a Budapesti Nagybani Piac Zrt. felügyelőbizottságának elnöke.

Szatmáry Kristóf szintén cégtárs és ügyvezető testvére, Szatmáry Aranka trafiktulajdonos is. A BKIK családibiznisz-jellegét mutatja, hogy elnökként Szatmáry Kristóf díjat alapított, amit mások mellett anyjának és testvérének is átadott.

Lemondanak?

Noha a miniszteri biztos közvetlen választ nem adott azon kérdésünkre, hogy a feketemunkást alkalmazók szégyenfalára felkerült cége miatt nem érzi-e vállalhatatlannak a helyzetet, és lemond-e, levelében azt sugallja, esze ágában sincs ilyent tenni, mivel

a két évtizede törvényesen és szabályosan működő cég napi működésére – mint ahogy az a nyilvánosan is elérhető cégadatokból kiderül – ráhatásom nincs.

Két cégtársa, akik tehát az ügymenetet befolyásolják, még válaszra sem méltatott minket, így azt sem tudtuk meg, hogy a miniszteri biztos anyja a kínos eset után megtartja-e a Budapesti Nagybani Piac felügyelőbizottságának elnöki posztját.

Nem véletlenül kerül fel valaki a feketefoglalkoztatók listájára, az azért van, mert nem tartotta be a szabályokat, a feketefoglalkoztatás pedig adócsalás is, ami mindannyiunktól elvesz – így kommentálta az esetet Vajda Zoltán, az Együtt politikusa, aki az országgyűlési választáson Szatmáry kihívójaként indul a XVI. kerületben. Ráadásul szerinte Szatmáry Kristóf nem egyszerűen közszereplő,

olyan szerepet töltött be a magyar gazdaságirányításban, amelyben a példamutatás, a feddhetetlenség a minimum elvárás, a mostani olyan súlyú ügy, ami után Szatmárynak haladéktalanul le kell mondania közéleti pozícióiról. A be nem jelentett foglalkoztatással a munkavállalót is átveri. A munkavállalók mindig kiszolgáltatott helyzetben vannak a munkaadójukkal szemben, ezért különösen szégyenletesnek tartom, hogy valaki ezzel a helyzettel visszaélve spórol a munkavállalója egészségbiztosításán, vesz el a nyugdíjjogosultságából. És akkor még az államot, a szolidaritási rendszert ért kárról nem is beszéltünk.

Budapest, 2018. január 12.
Vajda Zoltán, az Együtt elnökségi tagja szórólapot oszt a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) konferenciáján a résztvevőknek Budapesten, a Bálna Rendezvényközpontban 2017. január 12-én.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vajda Zoltán, az Együtt elnökségi tagja
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Szatmáry Kristóf levele

„A Szatmáry Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. immár 21 éve bejegyzett vállalkozás, amelynek működtetésében ténylegesen nem veszek részt. A 24 százalékos részesedést édesapámtól örököltem évekkel ezelőtt, a tulajdonjogomtól érzelmi okok miatt nem váltam meg. A döntéshozatalban és a cég irányításában sem veszek részt; mint azt az interneten keresztül ingyen és nyilvánosan elérhető céginformációs adatok is bizonyítják: képviseletre sem vagyok jogosult. Vagyonnyilatkozataim alapján az is egyértelmű: a társaság gazdálkodásából jövedelmem nem származik.

Az Ön kérdéseivel kapcsolatban a Szatmáry Kft.-től azt a tájékoztatást kaptam, hogy 2017. június 25-én a vállalkozás Stadionok metróállomás kijáratánál működtetett standjánál munkaügyi ellenőrzés történt. Az egyébként 14 alkalmazottal működő vállalkozás egyik, az ellenőrzést megelőző napokban munkába állt dolgozója esetében a vizsgálat szabálytalanságot tárt fel. Ennek oka adminisztrációs hiba, pontosabban figyelmetlenség volt, a társaság könyvelője elfelejtette időben bejelenteni az új alkalmazottat. A mulasztást és felelősségét az ügyben a cég vezetése elismerte, a büntetést kifizette.”

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Man with eyeglasses drinking water from plastic bottle in the city

Mérgező anyag szivárog a műanyag palackokból

Kommentek

WASHINGTON, DC - OCTOBER 24:  U.S. President Donald Trump listens to Director of Communications for the White House Public Liaison Office Omarosa Manigault during an event in the Oval Office of the White House October 24, 2017 in Washington, DC. President Trump honored the eight winners of the National Minority Enterprise Development Week Awards Program during the Oval Office event.  (Photo by Alex Wong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.