Gazdaság

Nagy meglepetés jöhet csütörtökön Görögországgal kapcsolatban

ciprasz-juncker (Array)
ciprasz-juncker (Array)

Az eurózóna pénzügyminisztereinek csütörtöki ülése az utolsó lehetőség, hogy Ciprasz engedjen, és legalább átmeneti megegyezés jöjjön létre. Utána 30-án lejár a mentőprogram meghosszabbítása, és akkor már az EKB is elzárhatja a pénzcsapot, nem kell, hogy biztosítsa a görög bankok likviditását.

Tárgyalópartnereiknek, egymásnak és a híveiknek üzengetnek a nemzetközi sajtóban a görög és európai politikusok a sorsdöntőnek ígérkező csütörtöki tárgyalássorozat előtt – írta a Guardian.

A német alkancellár, aki egyben gazdasági miniszter és a szocdemek vezetője is, Merkelnél jóval keményebben ekézte ma a görögöket a Bildben. Sigmar Gabriel azt mondta a vele készült interjúban, hogy: “Nem fogjuk hagyni, hogy a német dolgozók és családjaik fizessék egy részben kommunista kormány túlméretezett választási ígéreteinek megvalósítását”.

Ciprasz, a görög miniszterelnök ma beszédet tartott a görög parlamentben, ahol azt is mondta, hogy az IMF-nek “büntetőjogi felelőssége” van Görögország “kifosztásában”.

1,6 milliád euró kéne két hét alatt

A csütörtöki, eurozónás pénzügyminiszteri tárgyalások tétje, hogy Athén pénzpiaca azonnal csődbe megy-e, vagy kapnak-e még két hét haladékot a reformokra. A legnagyobb (halmozott) probléma az, hogy az emberek viszik ki a pénzüket a görög bankokból, ezért tőkekontroll kellene, de inkább adósságelengedésben gondolkodik a görög kormány. Ezt viszont az eurózónás pénzügyminiszterek nem akarják.

A görögök 2014. december eleje és 2015. április vége között összesen 31,5 milliárd eurót vontak ki a pénzintézetekből, a trend pedig azóta csak fokozódik. Jelenleg az Európai Központi Bank hitele tartja életben a görög bankrendszert, amely hitelt két hét múlva kellene visszafizetniük, de nyilvánvaló, hogy a görögök aligha tudnak két hét alatt összekaparni 1,6 milliárd eurót.

A Napi Gazdaság azt írta, hogy becslések szerint a görög államcsőddel Németország és Franciaország veszítene a legtöbbet. Noha a német bankok jelentősen, 23,5 milliárd euróra csökkentették görögországi kitettségüket 2014 végére, az állami KfW banknak 15,2 milliárd eurója forog kockán, amire teljes egészében a német állam vállalt garanciát még az első, Athénnak nyújtott segély során.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik