Gazdaság

Nemsokára megtudjuk, milyen a magyar gazdaság állapota

forint (forint, esett a forint, gyengült a forint, deviza, árfolyam, )
forint (forint, esett a forint, gyengült a forint, deviza, árfolyam, )

Az első negyedéves hazai GDP-adat lesz a befektetők figyelmének fókuszában a jövő héten, de emellett számos más makrogazdasági adat is megjelenik.

Hétfőn két adatot is közöl a Központi Statisztikai Hivatal (KSH): a márciusi külkereskedelmi forgalom első becslését, valamint a szálláshelyek márciusi forgalmának statisztikáját. Februárban a kivitel euróban számolt értéke 6,0, a behozatalé 6,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbival összehasonlítva, a külkereskedelmi mérleg többlete 41 millió euróval, 848 millió euróra nőtt az egy évvel korábbihoz képest és 139 millióval haladta meg az egy hónnappal korábbit. Az év első két hónapjában az export 4,9, az import 3,4 százalékkal nőtt, a kiviteli többlet 1,557 milliárd euró volt, 243 millióval több az egy évvel korábbinál.

A kereskedelmi szálláshelyeken februárban 13,3 százalékkal több külföldi vendég 11,4, százalékkal több vendégéjszakát töltött el, a belföldi vendégek száma 9,6, az általuk eltöltött éjszakáké 9,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbival összevetve. A szálláshelyek összes vendégforgalma 10,2 százalékkal nőtt a januári 8,9 százalékos emelkedés után. A szálláshelyek bruttó árbevétele 10,8, százalékkal 18,95 milliárd forintra nőtt februárban.

Kedden szintén két adat jelenik meg: a részletes márciusi ipari termelési adat és az építőipar márciusi teljesítményéről szóló statisztika. Az előzetes adatok szerint az ipari termelés márciusban 11,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami jelentős ugrás az első két havi 6,2, illetve 6,0 százalékos ütemhez képest, és a legmagasabb éves összevetésű emelkedés a tavaly júliusi 12,2 százalék óta. Az előző hónaphoz képest 2,6 százalékkal bővült az ipari termelés márciusban. Az első negyedévben az ipari termelés 8,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az építőipar kibocsátása februárban 5,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbival összevetve, az előző hónaphoz képest pedig 3,2 százalékkal emelkedett. A termelés az épületek építményfőcsoportban 4,8, az egyéb építményekében 5,9 százalékkal nőtt. Az év első két hónapjában az építőipari termelés 6,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest. A decemberi megtorpanástól eltekintve két éve tart az építőipar növekedése.

Szerdán közli a KSH a bruttó hazai termék (GDP) 2015. első negyedévi adatát, első becslés alapján (a végleges adat június 5.én jelenik meg). Az előző időszakban, 2014 negyedik negyedévében 3,4 százalékkal nőtt a hazai GDP éves szinten. Az elemzők többsége az idei első három hónapban enyhe lassulást valószínűsít, de van olyan vélemény is, hogy gyorsulást mutat majd az adat. A tavalyi év egészében 3,6 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye.

Csütörtökön a mezőgazdasági termelői árak márciusi alakulásáról szóló statisztika jelenik meg. Februárban a növényi termékek árának 7,9, az élő állatok és állati termékek felvásárlási árának 8,5 százalékos csökkenése következtében 8,1 százalékkal alacsonyabbak voltak a mezőgazdasági termelői árak, mint egy évvel korábban. A termelői árak csökkenése 2013 júliusa óta megszakítás nélkül tart, bő egy évig a gabonafélék árcsökkenése okozta, de tavaly augusztus óta az állati termékek termelői ára is folyamatosan csökken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik