Gazdaság

Csekkolják a németek, érdemes-e idehozni a pénzüket

euró (Array)
euró (Array)

Üzletemberekből álló küldöttség tanulmányozza a magyarországi befektetési környezetet.

Kapcsolódó cikkek

Német üzletemberekből álló küldöttség érkezett magyarországra, a már Magyarországon működő és a potenciális befektető vállalatvezetők látogatásának célja az ország befektetési környezetének tanulmányozása – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken a német Családi Vállalkozások Alapítvány elnökével, Brun-Hagen Hennerkes professzorral találkozott és tájékoztatót tartott a kormány befektetés-ösztönző politikájáról a több mint 20 fős üzletember küldöttségnek.

Egy sikeres év után

A közlemény idézi Szabó Lászlót, aki kiemelte, hogy a tavalyi különösen sikeres év volt a magyar-német külgazdasági kapcsolatokban: Németország részaránya a magyar exportban 27,7 százalékra emelkedett, így továbbra is az ország legfontosabb kiviteli piaca. Németország az első számú befektető Magyarországon, a közvetlen külföldi tőkebefektetések állománya közel negyede származik innen – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a kormány kiemelt célja a kis- és közepes vállalatok, családi vállalkozások megerősítése. Sikerüket az is segítheti, ha befektetőként, termelőként, termeltetőként, beszállítóként, együttműködő partnerként kapcsolódnak más országokhoz is. Magyarország lehetőségeket nyújt ehhez mind a német, mind pedig a magyar családi vállalkozások számára. Szabó László elmondta: bízik abban, hogy a vállalatvezetők a tanulmányút alkalmával olyan tapasztalatokat, információkat szereznek, amelyek elősegítik döntésüket új befektetések, vagy eddigi magyarországi beruházásaik bővítésével kapcsolatban.

A találkozón az üzletember küldöttséget Bödöcs Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnökhelyettese tájékoztatta a magyarországi beruházások előnyeiről, a HIPA által nyújtott, befektetőket segítő szolgáltatásokról.
A kétnapos tanulmányút során az üzletemberek látogatást tesznek budapesti és vidéki német leányvállalatoknál is és megismerkednek az egyetemek és vállalatok közötti együttműködés által kínált lehetőségekkel – közölte a KKM.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik