Gazdaság

Ukrán válság – Putyin taccsra vághatja Oroszországot

Újabb amerikai és európai uniós szankciók várhatnak Oroszországra a múlt héten Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj gép miatt, amit a gyanú szerint az oroszok által támogatott kelet-ukrán szeparatisták szedtek le. Ez recesszióba küldheti az ottani gazdaságot.

Várható szankciók

A Kelet-Ukrajna felett múlt héten lelőtt maláj gép katasztrófája megrázta a részvénypiacokat. A várható további nemzetközi szankciók pedig – amelyek kapcsán az EU nagy ívben elkerüli majd az energiaellátás szempontjából kritikus iparágakat – az orosz gazdaságot rövid időn belül egyértelműen a visszaesés felé billentik. Az orosz elit retteg és nyel.

Recesszióba csúsznak az oroszok

Az Európai Unió külügyi bizottsága a maláj légikatasztrófa után újabb lehetséges szankciókról tárgyal Oroszország ellen. Mindez továbbra is fenntartja az ukrán konfliktussal kapcsolatos pénzpiaci bizonytalanságot. Az orosz gazdaság egyelőre még tartja magát, a Saxo Bank várakozása szerint a jelenlegi helyzet alapján még minimális növekedésre is képes – az új büntető-intézkedések nyomán azonban egyenes út vezet a recesszió felé. A kérdés már csak a visszaesés mértéke.

Az orosz recesszió pedig az európai részvénypiacokra is rányomja a bélyegét: az oroszországi kitettség jellemzően a német nagyvállalatok körében a legnagyobb, de ilyen például a dán Carlsberg is, amelynek jó ideje Oroszország az egyik fő piaca.

Az orosz-ukrán konfliktussal, illetve az esetleges európai szankciókkal kapcsolatban azonban Európa számára a legnagyobb kockázatot nem a fogyasztói piac, hanem az energiaellátásban kiemelt szereppel bíró orosz energiacégek helyzete jelenti.

Amit szabad Amerikának, azt nem lehet Európának

Az Egyesült Államok a részvényárából már így is 10 százalékot elvesztő Rosznyeftet, Oroszország egyik legnagyobb olajcégét tiltólistára tette, így a vállalat nem juthat dollárfinanszírozáshoz. Hasonló lépést azonban Európa nem engedhet meg magának – hangsúlyozta a bank vezető részvénypiaci stratégája, Peter Garnry.

Úgy gondolja, hogy az orosz energiaszektor lesz az, amelyet az Európai Unió nagy ívben elkerül, ha a jelenlegi tárgyalások eredményeképpen szankciókra kerül sor. Ezért mondja azt, hogy a banki szektor energiához szorosan nem kötődő része sokkal valószínűbb célpont lehet. Nagy-Britannia és Hollandia szerint a korábbiaknál mindenképpen keményebb fellépésre lenne szükség. Meg arra, hogy a pragmatikus álláspontot képviselő, az orosz gazdasághoz ezer szállal kötődő Németország megtalálja a középutat a valóban súlyos szankciók és a teljes tétlenség között. Ha így lesz, nem kizárt, hogy az újabb európai lépésekből a pénzpiacokon közvetlenül szinte semmit nem érzékelünk. Szerinte ez a legvalószínűbb forgatókönyv.

További komoly vagyonok úszhatnak el Putyin miatt

A Tőzsdefórum.hu cikke szerint az esetleges nemzetközi lépések egyre inkább aggasztják az orosz gazdasági elitet, amely mind nagyobb kockázatot lát Vlagyimir Putyin politikájában. Bár sokan nem mernek a nyilvánosság előtt kiállni Putyin ellen, többen úgy látják, az ukrajnai konfliktus az egész orosz gazdaságot veszélyezteti.

Az ukrajnai konfliktus által előidézett piaci zavarok következtében a 19 leggazdagabb orosz milliárdos 14,5 milliárd dollár értékű vagyon veszített az év eleje óta. Ezzel szemben a leggazdagabb 64 amerikai személy 56,5 milliárd dollárt keresett – derül ki a lap szerint a Bloomberg Billioners Indexből.

Saját országát vágja tönkre

A Portfolio.hu pedig azt írta többek között, hogy a rubel gyengülési nyomás alá került, emiatt látványosan szenved az orosz tőzsde is. Az államadósság viszont jelentéktelen, így az országkockázati felárban nem látni emelkedést. De ez ilyen szempontból piaci sajátosságnak nevezhető, és nem tükrözi az ország üzleti környezetével kapcsolatos kockázatokat. Ezért úgy kommentált a lap, hogy bár nyilvánvalóan vannak már most is látványosan fájó sebek az orosz üzleti világban, de a Putyin okozta károk igazi mértéke csak a jövőben kerül majd a felszínre.

Az orosz elnök elképesztő sebességgel szigeteli el az országát, amivel az egyre globalizáltabb világban félő, hogy meg is pecsételi annak sorsát. A legnagyobb csapást valójában nem is a közeljövő szankciói okozzák majd, hanem a világ azon skatulyája, mely szerint Oroszország többé nem egy vonzó fejlődő piaci befektetés, hanem egy veszélyes hely, ahol ijesztő vezetők terrorcselekményeket szponzorálnak – állapították meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik