Nagyvilág

Maláj gép: Hollandia bekeményít

Mark Rutte Oroszország elleni intézkedéseket sürgetett, ha megközelíthetetlen marad a szerencsétlenség színhelye. A halálos áldozatok közül csaknem kétszázan holland állampolgárok voltak.

Gyilkosság, háborús bűnök és a repülőgép szándékos lelövése ügyében indított vizsgálatot a holland vádhatóság a maláj légitársaság MH17-es járatának katasztrófája miatt – közölte hétfőn a sajtóval egy ügyészségi szóvivő.    A holland törvények lehetővé teszik, hogy a holland hatóságok bárki ellen vádat emeljenek, aki háborús bűnt követ el az ország állampolgárai ellen.

Mindeközben délelőtt a parlamentben Mark Rutte holland kormányfő kijelentette, hogy külpolitikai tevékenységének elsődleges célja a malajziai repülőgép-szerencsétlenségében elhunyt holland áldozatok holttestének mielőbbi hazaszállítása, s csak ezután következik a felelősök megnevezésének és felkutatásának kérdése.

A miniszterelnök a holland parlamentben még hétfő délelőtt tartott beszámolójában Oroszország elleni intézkedéseket sürgetett arra az esetre, ha a következő napokban is megközelíthetetlen lesz a maláj légitársaság M17 számú járata szerencsétlenségének színhelye.

A Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata csütörtökön zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében, a gépen tartózkodó 298 ember – közöttük 193 holland állampolgár – életét vesztette. Kijev szerint a gépet légvédelmi rakétával, vélhetően egy Buk típusúval találták el, és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat, valamint Oroszországot teszi felelőssé a katasztrófáért. Moszkva és a szakadárok tagadják, hogy közük lenne az esethez.

A holland áldozatok hozzátartozói délután találkoznak a holland királlyal, a királynéval és a miniszterelnökkel, miközben egyre nő a felháborodás amiatt, ahogyan az áldozatok maradványaival a szakadárok bánnak.

Szankciók jöhetnek Oroszországgal szemben

A parlamentben felszólalva Mark Rutte hangsúlyozta: “minden intézkedés” lehetséges, beleértve a politikai és gazdasági szankciókat is. “Oroszországnak be kell vetni a (szakadárokra gyakorolt) befolyását annak érdekében, hogy javuljon a helyzet a (katasztrófa) színhelyén” – hangsúlyozta a kormányfő.

A kormányfő szerint a szankcióknak azok ellen kell irányulniuk, akik “közvetlenül vagy közvetve felelősek” a nyomozás akadályozásáért.

Időközben, hétfőn már megérkeztek a kelet-ukrajnai Torez településre Hollandia szakértői, akik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek jelenlétében megtekintették a holttesteket. Peter van Vilet, a holland törvényszakértői csoport vezetője rendben lévőnek találta a holttestek tárolásának körülményeit. Kijelentette: ígéretet kaptak arra, hogy a halottakkal teli szerelvény hétfőn útnak indul.

A holland miniszterelnök felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy hozzon “szigorú határozatot” az ügyben.

Ausztrália, a BT nem állandó tagja határozattervezetet dolgozott ki, amely elítéli azokat, akit a maláj utasszállítót lelőtték, és követeli, hogy engedjenek be nemzetközi szakértőket a helyszínre a vizsgálathoz és az áldozatok maradványainak felkutatásához.

Tűzszünet

Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn utasította a fegyveres erőket, hogy szüntessék be az oroszbarát szakadárok ellen folytatott harci cselekményeket a malajziai utasszállító gép kelet-ukrajnai lezuhanásának helyszínén, negyven kilométeres sugarú körben.

 Az ukrán államfő az intézkedést akkor jelentette be, amikor látogatást tett Malajzia kijevi nagykövetségén. Az elnök felkereste Hollandia kijevi nagykövetségét is.

Fotó: Europress Fotóügynökség

Terrortámadás és kegyeletsértés

Porosenko a harcok beszüntetésének bejelentése után a szakadár fegyveresekre célozva hangsúlyozta: “A terroristák és az őket támogatók ezek után semmivel sem igazolhatják azt, ha akár egy órára is feltartóztatják a vizsgálatot végzőket, nem húzhatják tovább azt időt, haladéktalanul át kell adniuk a holttesteket az áldozatok hazáját képviselőknek, hogy hazaszállíthassák a halottakat.”

Szavai szerint a szeparatisták három bűncselekményt követtek el: terrortámadást a gépet eltaláló rakéta kilövésével, kegyeletsértést azzal, ahogy a holttestekkel bánnak, valamint bizonyítékok eltüntetését.

“298 vétlen áldozat, akik egy részének holttestét még mindig nem lehet megtalálni a tolvajok bűnös hozzáállása miatt. Nyolcvan halott gyermek, akiknek szétszóródott játékait fosztogatók lopják el a tragédia helyszínéről” – mutatott rá az elnök. Az államfő rendelkezett továbbá arról, hogy kapjanak meghívást orosz szakértők is a katasztrófa körülményeinek kivizsgálásában való részvételre. Ezt a vizsgálat minél átláthatóbbá tételével indokolta.

Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A holland nagykövetségen tett látogatásakor Porosenko megismételte, hogy Kijev terrorszervezetekké kívánja nyilváníttatni a nemzetközi közösség által a donyecki és a luhanszki szeparatisták úgynevezett “népköztársaságait”. Hozzátette, hogy ezt Kijev fel fogja vetni az európai uniós külügyminiszterek soron következő ülésén.

Közben Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a szakadárok oldalán harcoló “orosz zsoldosok” ellopták a malajziai gépen szállított diplomáciai postát. A szeparatisták ezenkívül eltulajdonítják a halottak személyes iratait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik