Nagyvilág

Maláj repülő: Moszkva szerint ukrán katonai gép volt a közelében

Az orosz védelmi tárca állítása szerint a maláj utasszállító közelében, attól 3-5 kilométeres távolságra egy ukrán harci gép repült, s erre magyarázatot követel Kijevtől.

Hollandia bekeményít

Gyilkosság, háborús bűnök és a repülőgép szándékos lelövése ügyében indított vizsgálatot a holland vádhatóság a katasztrófa miatt.

Bővebben itt>>>

A moszkvai védelmi tárca azt hangoztatta, hogy az orosz műholdak nem észleltek rakétaindítást a katasztrófa idején. A minisztérium egyúttal – szintén műholdfelvételekre hivatkozva – azt közölte, hogy az ukrán hadsereg Buk légvédelmi rakétarendszereket mozgatott a délkelet-ukrajnai “népfelkelők” állásainak körzetében a katasztrófát megelőzően és annak napján, július 17-én is.

Az orosz védelmi minisztérium azt is közölte, hogy szerinte a maláj utasszállító közelében, attól 3-5 kilométeres távolságra egy ukrán harci gép – feltételezhetően egy SzU-25-ös vadászbombázó – repült. Az orosz légtérellenőrzés továbbá azt állította, hogy a maláj gép – miután átrepült Donyeck felett – 14 kilométerre eltért a kijelölt útiránytól.

Ukrajna bizonyítékokra hivatkozik

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője  viszont kijelentette: Kijev bizonyítékkal rendelkezik arra vonatkozóan, hogy oroszbarát szeparatisták Oroszországtól kapott Buk-M1-es (nyugati kódnevén SA-11) rakétarendszerrel lőtték le a maláj légitársaság Boeing 777-es gépét. Az ukrán biztonsági szolgálat  szerint a rendszert orosz állampolgárok működtették. Petro Porosenko ukrán elnök a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva tagadta, hogy az ukrán légierő gépei megközelítették volna a maláj utasszállítót.

Porosenko nem sokkal korábban utasította a fegyveres erőket, hogy szüntessék be a szakadárok ellen folytatott harci cselekményeket a malajziai utasszállító gép lezuhanásának helyszínén, negyven kilométeres sugarú körben. Az ukrán államfő az intézkedést akkor jelentette be, amikor látogatást tett Malajzia kijevi nagykövetségén. Az elnök felkereste Hollandia kijevi nagykövetségét is.

Ugyanakkor több nyugati hírtelevízió is arról számolt be, hogy Donyeckben és környékén robbanások hallatszottak, míg az ukrán fegyveres erők állítólag három kelet-ukrajnai települést is visszafoglaltak az oroszbarát fegyveresektől a nap folyamán.

Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök-helyettes ezzel párhuzamosan közölte: a repülőgép feketedobozai még mindig az oroszbarát szakadároknál vannak, habár azok közölték, hogy készek azokat átadni a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) képviselőinek. Nem zárta ki viszont annak lehetőségét, hogy ez idő alatt a szeparatisták vagy orosz szakértők már meghamisították a feketedobozokat, és eltűntettek belőle minden rájuk nézve terhelő adatot.

Malajzia kapta a fekete dobozt

Malajzia miniszterelnöke bejelentette hétfőn, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok egyik vezetője beleegyezett a szerencsétlenül járt maláj repülőgép adatrögzítőinek az átadásába. Najib Razak közölte, hogy a “feketedobozokat” a már Ukrajnában tartózkodó maláj szakértők kapják meg.

A maláj kormányfő közölte, hogy az elmúlt napokban “a színfalak mögött kapcsolatba léptek azokkal, akik a katasztrófa helyszínét felügyelik”, és “nehéz és folyamatosan változó körülmények között”, de végül sikerült megállapodniuk az oroszbarát felkelőkkel.

A maláj kormányfő hozzátette azt is, hogy “még számos lépés hátravan” a szakadárokkal kötött megállapodás végrehajtásáig, mindenesetre “eddig együttműködtek”. Najib Razak hangsúlyozta, hogy a holttestek hazaszállítása mellett a legfontosabb a katasztrófával kapcsolatos bizonyítékok begyűjtése és biztonságba helyezése, illetve egy független vizsgálat megkezdése.

Este elindult a holttesteket szállító vonat

Elindult az oroszbarát szakadárok kezén lévő Torez pályaudvaráról hétfő este a vélhetően lelőtt maláj utasszállító repülőgép több mint 280 utasának holttestét szállító hűtővonat – jelentette a francia hírügynökségnek egy szemtanú.

A vonat először a kormányerők által ellenőrzött Harkovba megy, ahol a holttesteket egy 31 fős nemzetközi szakértői csoport megvizsgálja és azonosítja még azelőtt, hogy a hozzátartozóknak átadnák a maradványokat. A szakadárok egyik vezetője szerint a fedélzeten tartózkodó 298 személyből 282 holttesttét találták meg.

Az ukrán miniszterelnök-helyettes hétfőn Kijevben egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a mentőalakulatok befejezték a holttestek utáni kutatást. Volodimir Hroiszman elmondta, hogy 282 holttestet és 87 testrészt találtak, amelyek további 16 tetemhez tartoznak.

Mark Rutte holland kormányfő egy sajtótájékoztatón megerősítette, hogy az áldozatok maradványait Hollandiába szállítják, azt azonban nem tudta megmondani, hogy azok pontosan mikor érnek oda. Mint mondta, csak Harkovig legalább 10-12 óráig tart a vonatút. Harkovból egy holland katonai géppel Amszterdamba viszik a holttesteket.

Nemzetközi nyomás az oroszokon

Barack Obama amerikai elnök hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, Oroszország és személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlen felelőssége rábírni a kelet-ukrajnai szeparatistákat, hogy a nemzetközi szakértők vizsgálatot folytathassanak a maláj utasszállító gép lezuhanásának helyszínén. Mint mondta, a szakadárok, akik Oroszországtól kaptak kiképzést és fegyvereket, valamit többségükben orosz állampolgárok, holttesteket és bizonyítékokat távolítottak el onnan.
 
David Cameron brit kormányfő azt mondta, az Európai Unió készen áll arra, hogy keményebb szankciókat vezessen be Oroszország ellen. “Oroszországnak tudnia kell, hogy ha nem történik radikális változás a viselkedésében, akkor a tettek következnek majd” – hangsúlyozta Cameron.

Románia szigorú gazdasági szankciókat és azok határozott alkalmazását szorgalmazza Oroszországgal szemben – jelentette ki Traian Basescu román államfő hétfőn este. A bukaresti elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatóján a román elnök élesen bírálta az Európai Unió vezetőit, akik szerinte a gazdasági érdekeket helyezték előtérbe, és megfeledkeztek arról, hogy valójában az EU állampolgárainak élete és biztonsága kellene legyen az európai közösség legnagyobb értéke.

Basescu szerint az EU eljutott egy olyan pontra, amikor választania kell állampolgárai biztonsága és a gazdasági érdekek között. Szerinte szigorú gazdasági intézkedéseket kell alkalmazni Moszkvával szemben, amely “egyenlő mértékben” osztozik a felelősségben a kelet-ukrajnai orosz terroristákkal a maláj utasszállító lelövéséért.

 

Nincs hatása Magyarország biztonságára

A malajziai gép lelövésének nincs közvetlen hatása Magyarország biztonságára – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn Szombathelyen.

A tárcavezető a Szent György Lovagrend XXI. Nyári Egyetemén tartott előadása után újságírói kérdésre arról is beszélt, hogy a magyar légteret évente mintegy 500 ezer repülőgép használja, irányításukat, ellenőrzésüket, a kijelölt pályáról letérők visszaterelését a polgári és katonai légi irányítás a légierő gépeivel és pilótáival közösen végzi, és szavatolni tudják az ország biztonságát.

Az orosz-ukrán válsággal kapcsolatban Hende Csaba az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: a Krím félsziget annektálása után a NATO levonta a következtetéseket, a védelmi képességek megerősítéséről döntött. Kitért arra is, hogy az Európai Unióban, ahol a belső határokon nincs ellenőrzés, a tagállamok lakosai hajlamosak elfeledkezni a határok jelentőségéről. A Krím félszigeten történtek sokakat rádöbbentettek, hogy az integráción kívül nagyon is számítanak a határok, a védelmükre oda kell figyelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik