Gazdaság

Rákattantak a magyarok a kaparós sorsjegyre

Egyre inkább azonnali nyereményre és izgalomra vágynak a magyar szerencsejátékosok, emiatt 2009 óta megduplázódott a kaparós sorsjegyek forgalma.

Nem csak a lottójátékok tartják izgalomban a magyarokat, hanem a kisebb nyereményeket ígérő sorsjegyek is. A Szerencsejáték Zrt. adatai szerint tavaly 123 millió darab kaparós sorsjegyet vásároltak a szerencsejátékosok, amivel 48 milliárd forintos árbevételhez juttaták az állami céget. Vagyis látványosan megugrott a sorsjegyek forgalma, hiszen 2009-ben még csak 64 milliót vásároltak, 17 milliárd forint értékben.

Mi áll a háttérben?

A sorsjegyek növekvő népszerűségére minden bizonnyal nagy hatással volt, hogy 2012 októberétől betiltották a pénznyerő automaták működtetését. Ám ez nem magyarázza teljes egészében a megugrást, hiszen már korábban növekedni kezdtek a sorsjegyeladások. A Fortunaweb, szerencsejátékokkal foglalkozó portál szerint a válasz egyszerű: a kaparós sorsjegyek az azonnali nyeremény élményét adják az egyszerűséggel kombinálva.

Átlagosan minden harmadik sorsjegy nyer, igaz ugyan, hogy gyakoriak a kis nyeremények. Jóval gyakrabban lehet nyerni kaparós sorsjegyen, mint mondjuk az ötöslottón. Míg ez utóbbin 1:43-hoz az esély, hogy valami vissza is jön a befektetett pénzből, addig a kaparós sorsjegyen kicsit több, mint 1:3-hoz. A visszafizetési arány is jobb, 60%, ami azt jelenti, hogy minden sorsjegyre költött 100 forintból 60-at vissza is adnak a vásárlóknak nyeremény formájában.

Azonnali jutalom

A sorsjegyek iránti folyamatosan növekvő érdeklődés nem csak Magyarországra jellemző, Európára is igaz ez a tendencia – válaszolta az FN24 érdeklődésére a Szerencsejáték Zrt. A cég egy idei kutatásából az derült ki, hogy a játékosok elsősorban azért kedvelik a sorsjegyeket, mert a nyeremények rögtön a kaparás végeztével, akár a vásárlást követő percekben megismerhetőek, illetve át is vehetőek.

A többség azt a néhány másodperces kikapcsolódást keresi, amely a sorsjegyek lekaparásával telik, illetve azt az izgalmat és feszültséget, amely a nyeremény lehetőségének kiértékelését végigkíséri. A kaparós sorsjeggyel való játékot élményként, szórakoztató rituáléként írják le, a játék során átélt izgalmakat sokan az ajándékok kicsomagolásához hasonlítják.

Rituálé lesz belőle

Sokan meg is teremtik a megfelelő körülményeket: például nem a zsúfolt postán kaparják le, ahol megvették a sorsjegyet, hanem megvárják, amíg hazaérnek, és az otthoni nyugalomban teszik ezt meg – derül ki a kutatásból. Nagyon népszerűek a szezonális/tematikus sorsjegyek: például az elmúlt három évben a karácsonyi kiadás volt a sláger, amelynek érdekessége, hogy bevétele minden évben jótékony célokat támogatott. Egyre gyakoribb, hogy esküvői ajándékként visznek sorsjegyet vagy kifejezetten azt kéri a pár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik