Gazdaság

Újabb megdöbbentő csalás: Ön is vehet fekete lisztet

liszt (liszt)
liszt (liszt)

Becslések szerint mintegy 3-3,5 milliárd forint áfától esik el a költségvetés a lisztes áfacsalás miatt. A malmok áfacsökkentést szorgalmaznak.

Amit a boltban jóhiszeműen megveszünk lisztet, annak negyede-ötöde után nem fizették meg az adót – tudta meg a Napi.hu a Magyar Gabonaszövetség elnökétől. Lakatos Zoltán szerint a tét nemcsak az áfa, hanem a működőképes legális élelmiszerpiac is.

A szakma ezért azt szeretné, ha mint a félsertésnél, a lisztnél is 5 százalék alá vinnék az áfát. Ez becslésük szerint 1,5 milliárd forintba kerülne a költségvetésnek (és ennyivel kevesebb áfát fizetnénk összesen a pénztáraknál). Viszont megnyerhetné vele a büdzsé a most kieső mintegy 3-3,5 milliárd forintnyira becsült elcsalt áfát. Korábban egyébként a gabonánál is ment az áfacsalás – ott a fordított áfa bevezetése vette elejét a biznisznek.

A kitálaló volt NAV-os, Horváth András szerint egyébként évi legalább 1100 milliárd forintnyi kárt okoz az áfacsalás a költségvetésnek, végső soron pedig mindannyiunknak.

A csalás lényege akárcsak a többi terméknél, hogy úgy tesznek, mintha exportra szánnák az árut, így áfamentesen jutnak hozzá. De aztán legfeljebb csak megutaztatják a lisztet (egy-két céget közbeiktatva) és átpapírozzák, majd végül is itthon értékesítik, áfásan. De ezt az áfát már nem fizetik be a költségvetésbe. És mivel az áfát biztosan megnyerik, azt a luxust is megengedhetik maguknak, hogy olcsóbban adják a terméket, s így nagyobb forgalmat generáljanak.

A cukoráfasztori

Arra, hogy nem minden édes a cukorkereskedelem környékén, Horváth András volt adóhivatali dolgozó hívta fel a figyelmet egy tanulmánnyal, amelyben lényegében azt mondta ki: a kereskedelmi láncok támogatják-szervezik évi körülbelül ezer milliárd forintnyi áfa elcsalását, s ezt a NAV hagyja.

Az adóhivatali dolgozó ellen azóta nyomozás indult adatvédelmi apropóval, s a kormány végül is nem támogatta az általa felvetett rendszerszerű problémák átfogó feltárását. Számos közgazdász kétségbe vonta azt is, hogy az áfacsalás valóban ilyen léptékű lehet.

Ugyanakkor az uniós cukorkereskedelmet azóta EU-s szinten is vizsgálják, s a NAV is igyekszik eredményeket felmutatni.

Azt egyébként a NAV is tudja, hogy gond van a liszttel, és a minisztériummal is egyeztettek már, de mindig elakad az ügy – mondta a lapnak Lakatos. A hazai malomiparban egyébként 2000 óta a felére esett a piaci szereplők száma, és attól tartanak, hogy ha az áfa marad, meg az áfacsalás is, akkor hasonló katasztrófa játszódhat le, mint a húsipari cégeknél, ahol számos cég volt kénytelen lehúzni a redőnyt.

A NAV addig is mélységi ellenőrzéseket ígér, a szállítmányok nyomon követésével.

És még miért ne vegyünk élelmiszer-iapri terméket?

Az áfáját elcsalják, az állatokat megkínozzák és eldologiasítják, a növényeket mesterséges tápanyagokkal és vegyszerekkel tömik, földet-napot alig látnak – ha még hezitál a háztáji-bio-kistermelői és a nagyipari élelmiszer között, ez a film segít dönteni. A képekre épül, mert önmagukért beszélnek:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik