Gazdaság

Sokkoló inflációs adat jött ki

infláció (infláció)
infláció (infláció)

Mindenki megdöbbent: egy százalék alá süllyedt a drágulás üteme.

Annyira meglepte az inflációs adat az elemzőket, hogy még a forint árfolyama is megugrott ma reggel. Eszerint nincs igazán inflációs nyomás a gazdaságban: szabadon csökkentheti tovább az alapkamatot a jegybank, ezzel próbálván élénkíteni a gazdaságot.

Kattintgassa infografikonunkat!

Ön érzi zsebén a csökkenő árakat? Írja meg nekünk kommentben!

Amiben tényleg nagyok voltunk – merjünk kicsik lenni?

1946. július 14-én Magyarország a legjobban teljesítve világcsúcsot döntött: a pengő egy nap alatt 348,46%-ot vesztett az értékéből, 11 óra alatt megduplázódtak az árak. Júniusban egy kiló kenyér 5,85 milliárd pengőbe került, de másnap már haszonnal lehetett továbbadni… Végül jött a forint, egy belőle 400 000 kvadrillió pengőt ért. A világcsúcsunkat csak 2008-ban a Robert Mugabe által elnökölt (helyesebben anarchiába taszított) Zimbabwe tudta megdönteni – az azévi infláció 150 000% volt, a csirke ára 236-szorosára nőtt, 10 milliós volt a legnagyobb bankjegy. Mugabe ismerős módszereket alkalmazott: 2000-ben hozott földreformjának eredménye az lett, hogy a termőterületek az uralkodó csatlósainak kezébe vándoroltak, és szakértelem híján hamar tönkre is mentek.

A defláció réme

Az árcsökkenés, azaz a defláció jól hangzik első hallásra. Miért lenne baj, ha csökkennek az árak? Ám a folymatosan csökkenő árak a csökkenő fogyasztás jelei, ami elbocsátásokkal, szűkülő gazdasággal párosulhat. Vagyis a nagy infláció mellett a defláció sem jó a gazdaságnak. Japán gazdasága szenved már hosszú ideje a deflációtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik