Gazdaság

Döbbenet: Brüsszel nagyjából egyetért Orbánnal

Orbán (Orbán)
Orbán (Orbán)

Nem aggódik az Európai Bizottság a hiány elszállása miatt. Sőt, végre még vásárolni is elkezdhetünk szerintük.

Az idén a bruttó hazai termék (GDP) 0,7, jövőre 1,8, 2015-ben pedig 2,1 százalékos növekedését jósolja Magyarországon az Európai Bizottság őszi gazdasági előrejelzésében.

Nem lesz gáz a hiánnyal

A magyar költségvetési hiány az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény számításai szerint ebben az évben a GDP 2,9, 2014-ben kereken 3, az azt követő esztendőben pedig 2,7 százaléka lesz.

Az államadósság szintje minimális mértékben csökken: 2013-ban a GDP 80,7, jövőre 79,9, 2015-ben pedig 79,4 százalékának felel majd meg a brüsszeli előrejelzés szerint.

Jövőre megint lesznek állások

A foglalkoztatottak száma – olvasható a prognózisban – ebben az évben 0,1, 2014-ben 0,8, 2015-ben pedig 0,5 százalékkal bővül, miközben a munkanélküliségi ráta ezekben az években 11, 10,4, illetve 10,1 százalékra várható.

Ez azt jelenti, hogy tartósnak bizonyulhat az álláspiac hónapok óta tartó javulása. Mint írtuk, fordulópontra ért a munkanélküliság: egy számjegyű lett őszre a mutató.

Igaz, a foglalkoztatási adatok javulásának fő forrása továbbra is a közmunkaprogram, míg a belföldi vállalkozói szektorban nagyrészt tovább stagnál a foglalkoztatás, mint a jelentés is rámutat.

Kattingassa infografikonunkat!

 

Végre jó lesz a karácsony?

A Magyarországról szóló szöveges értékelésben az olvasható, hogy a gazdaságban a 2012-es recesszió után ez év elején megfordult a tendencia, és főként a mezőgazdaságban, de más szektorokban is élénkülés volt tapasztalható. Az Európai Bizottság szerint az enyhe GDP-növekedés trendje tovább folytatódhat.

“A növekedés fő hajtóerejének a hazai kereslet ígérkezik” – állapítja meg az uniós testület, megjegyezve azt is, hogy szintén javulás várható a külső keresletben, illetve az újonnan teremtett gépipari kapacitásokban. A belső helyzetet Brüsszel szerint az fogja jellemezni, hogy – részben a szabályozott árcsökkentéseknek betudhatóan – növekszik az elkölthető jövedelem, és ez pozitívan hat a lakossági fogyasztás növekedésére, bár a munkanélküliség magas szintje és a folytatódó forrásszűke kordában tartja a költekezést.

Akárhogy is, ez hatalmas változás, hiszen évek óta csalóka remény volt a lakossági fogyasztás beindulása.

Nincs nagy ára a növekedésnek

Szintén pozitív hír, hogy a növekedést célzó lépések várhatóan nem szabadítják el az inflációt, ami a szakértők egyik legnagyobb aggálya volt. Brüsszel szerint az infláció 2013-ban 2,1, 2014-ben 2,2, 2015-ben pedig 3 százalékos lesz, tehát a 3 százalékos cél alatt marad.

Az unió hajtja a magyar gazdaságot

Ám még ennél is megnyugatóbb, hogy a növekedés fő motorja, a beruházás is élénkülhet végre, igaz, még mindig nem a cégeknél.

Az Európai Bizottság prognózisa szerint Magyarországon – elsősorban az uniós alapok felhasználásának köszönhetően, a kormányzati beruházások erőteljes növekedése révén – várhatóan megáll a beruházások meredek csökkenése.

Ám a vállalati beruházások alakulása várhatóan negatív marad, amiben a hitelezés további csökkenése és az ingatlanpiac gyengesége tükröződik.

Még mindig a kormányon múlik

Az Európai Bizottság megjegyzi: ezt a prognózist jelentős deficitnövelő kockázatok övezik. Az előrejelzés ugyanis nem vesz számításba olyan intézkedéseket, amelyekről még nincs döntés, illetve amelyek nem ismeretesek kellő részletességgel. Ilyen lehetséges intézkedés például – olvasható a brüsszeli dokumentumban – a nyershús áfájának csökkentése, illetve a devizában eladósodott háztartásokat segítő program.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik