Gazdaság

Így mérgeznek a virágillatok

Chanel parfüm (chanel, parfüm)
Chanel parfüm (chanel, parfüm)

Még nem tiltották be a Chanel 5-öt, de ez is megtörténhet az európai tudósoknak a parfümök allergizáló hatásáról szóló jelentése miatt.

„Ahhoz, hogy az ember pótolhatatlanná váljon, mindig változnia kell” – mondta egykor a híres Coco Chanel, aki a huszadik század elején forradalmasította a divatot – és a parfümszakmát. Hosszú ideig úgy tűnt, hogy nagy műve, az 1929-ben megalkotott No.5-ös parfüm (amely előtt négyet nem ítélt méltónak neve viseléséhez a divattervező) megússza a változást. Éteri és mégis nagyon is földhözragadt illata lassan 90 éve nem változott. Ám most úgy tűnik, mégiscsak igaz erre is Coco sokat idézett mondata. Előfordulhat, hogy a No.5-nek változnia kell, hogy továbbra is megmaradjon.

Allergiásak lehetünk tőlük

Egy tucat, parfümökben gyakran használat anyag korlátozását vagy betiltását javasolta egy tudományos bizottság múlt héten az Európai Bizottságnak. Köztük van például a citral, amely citrusok héjában található, a trópusokon termő tonkababból származó kumarin, vagy a rózsaolajban lévő eugenol. Ezeket az anyagokat a tudósok szerint a parfümökben legfeljebb 0,01 százalék erejéig lenne szabad forgalmazni. Egy spéci fán növő mohát – amely a Chanel híres parfümjének és más füstös illatú híres parfümöknek a gerincét alkotja – pedig egyenesen betiltanának.

Ezeknek az anyagoknak a jelentős része ugyanis ismert allergén, tehát a nem allergiásoknál is kifejlesztheti az allergiát, miközben az allergiásoknak kínlódást okoz. Becslések szerint a népesség 1-3 százaléka már így is parfümallergiában szenvedhet, még ha nem is feltétlenül tud róla. Sok esetben a parfüm illatanyagai felelősek az ekcémáért és más bőrpanaszokért is.

Nem akarják betiltani – még

„Nincs szándékunkban betiltani a Chanel 5-öt” – nyilatkozta tegnap az egészségügyi biztos egyik szóvivője. Frédéric Vincent szerint még sok kört kell ahhoz lefutni, hogy jogszabály legyen a kutatás alapján. Elvégre egyelőre a kozmetikai iparnak kell javaslatot tennie, amelyre majd válaszol bizottság, s még jó ideig mehet a tárgyalás.

A parfümgyártók „Európa illatörökségének védelméről” beszélnek, s várhatóan körömszakadtáig harcolnak majd, hogy megtarthassák titkos receptjeiket eredeti mivoltukban. Ha valóban betiltanák a kérdéses anyagokat, akkor a parfümök 90 százalékát újra ki kéne találni, s illatuk sohasem lenne a régi – érvelnek a parfümgyártó cégek, mint a Diort és a Guerlaint tulajdonló LVMH luxuscég.

Ezt javasolja a jelentés

Ám ez nem jelenti azt, hogy nem járhatunk el önként okosan – tudatos fogyasztóként. Ezért összefoglaljuk a tudományos bizottság jelentésének főbb megállapításait.

A mérgező műliliom

A legkiemelkedőbb allergén a hidroxiizohexil 3-ciklohexén karboxaldehid, ismertebb nevén lyral. 1999 óta több mint 1500 esetet regisztráltak, amikor ez allergiás reakciót váltott ki. Ezt tulajdonképpen a parfümgyártók is elismerik, s többen vállalták, hogy korlátozottan használják. Ám a jelentés készítői szerint ez az intézkedés nem bizonyult elégségesnek, s a mennyiségi korlát állítása sem feltétlenül elegendő. „Ezért nem lenne szabad kereskedelmi forgalomba kerülő termékekben ezt a szert használni” – írják. A Krémmánia.hu adatbázisa szerint sok ismert termék tartalmaz lyralt, köztük a Prada egy parfümje is. Sok krémbe és dezodorba is tesznek belőle, mivel liliomra emlékeztető illata segítségével el lehet nyomni a kellemetlenebb szagokat.

A furmányos famoha

Az atranol és a kloroatranol már 2004-ben felkerült a tudósok tiltólistájára, allergizáló tulajdonságuk miatt. Ezek az anyagok természetes eredetűek, egy mohából vonják ki őket, amely tölgyfákon nő. A parfümiparban azért szeretik, mert jó alaptónust ad földes illatával az illékonyabb anyagoknak, kikerekíti és összeolvasztja az illatokat. Higítva használják szappanokban és samponokban is. „Az erre allergiás ekcémás esetek kitartóan magas száma arra utal, hogy továbbra is folyamatosan ki vannak téve ennek az anyagnak – jegyzi meg a jelentés. – Az a bizottság véleménye, hogy ezeket a szereket nem biztonságos fogyasztói termékekben használni.”

Lista az ezt tartalmazó parfümökről itt.

Az alábbi anyagokat javasolja 0,01 százalékban korlátozni a tudományos bizottság amiatt, hogy egyértelmű, dokumentált allergének lapulnak a technikai elnevezés és a csodás illat mögött:

–      A fahéj egyes alapanyagai (amilcinnamal, amilcinnamil alkohol, cinnamil alkohol, cinnamal)

–      A citrom és a mandarin héjában is meglévő citral, hidroxi-citronellal

–      A vaniliaillatú kumarin

–      A szegfűszegolaj, az eugenol és az izoeugenol

–      A rózsa lehellete, a geraniol

Persze ha szeretnénk is, ezeket az összetevőket sokszor nehéz kiszúrni, mivel a gyártók az üzleti titkaik védelme miatt sokszor csak annyit írnak rá a dobozra az összetevők közé: “parfüm”. Ha azonban van benne a kozmetikumokban ismert 26 allergén közül, akkor azt is rá kell írni 2005 óta. Jövőre pedig új direktíva készül a kozmetikumokról az EU-ban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik