Gazdaság

A festékeknek majdnem fele nem volt biztonságos

Nem címkézik rendesen fel a veszélyes festékeket, lakkokat – derült ki a vizsgálatban.

A festékek, lakkok és járművek javító fényezésére szolgáló termékek illékony szerves vegyülete, azaz VOC-tartalma (Volatile Organic Compound) a levegőbe kerülve jelentős mértékben hozzájárul az ózonréteg csökkenéséhez. Az Európai Unió a VOC-kibocsátás közösségi szintű csökkentése érdekében korlátozza a festékekben, lakkokban és járművek javító fényezésére szolgáló termékekben való felhasználása során keletkező illékony szerves vegyületek kibocsátását.


A Margit-híd felújítása idejénFotó: MTI / Máthé Zoltán

Ám a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság most nyilvánosságra hozott vizsgálata szerint az derült ki: a Magyarországon vizsgált minták nem tartalmaztak a megengedettnél több illékony szerves oldószert, ám nem minden esetben voltak megfelelően címkézve az anyagok.

„A vizsgálat során feltárt hiányosságok csaknem fele (42,9%) termékbiztonságot érintett, így a veszélyes besorolású festékek és lakkok folyamatos ellenőrzése kiemelt fontosságú, tekintve, hogy az ezekkel kapcsolatos címkézési hiányosságok a fogyasztók életének, egészségének, biztonságának veszélyeztetésével járhatnak” – írja a hatóság közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik