Élet-Stílus

Előbb öregszik, aki sminkel?

smink (smink, makeup)
smink (smink, makeup)

Szakértők szerint a sminkben, hajlakkban és ételcsomagolásokban található kémiai anyagok korai menopauzát idéznek elő a nőknél.

A kutatások során kiderült, hogy azok, akik nagy mennyiségben voltak kitéve a fenti termékeknek, átlagosan 2-2,5 évvel korábban léptek a változókorba. A számos műanyagban, kozmetikai cikkben és háztartási eszközben is fellelhető ftalátokról már eddig is sok rosszat írtak a tudósok, többet között kimutatták, hogy ez a veszélyes vegyület a rák, a cukorbetegség és az elhízás mellett még a fiatal fiúk agyának elnőiesedéséért is hibáztatható. Ám nemrégiben amerikai tudósok egy újabb ártalmas jelenségre hívták fel a figyelmet, melynek hátterében szintén a ftalátok állnak, nevezetesen a túl korai menopauzára.

Dr. Natalia Grindler, a Washington Egyetem munkatársa kollégáival 5700 nő vérében vagy vizeletében mérte meg a ftalátszintet, és arra a megállapításra jutott, hogy akiknél ez a mérték a legmagasabb volt, azoknál átlagosan 2,3 évvel korábban maradt el a menstruáció a többiekhez képest.

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Forrás:

Korai menopauzát okoz a sok smink? (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik