Belföld

Még mindig szenvednek az allergiások?

Bár már lecsengőben van az allergén növények pollenszórása, az arra érzékenyeknél még mindig jelentkezhetnek tünetek - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Különösen fontos odafigyelniük azoknak, akik a hosszú hétvégén szabadtéri programot terveznek, túrázni indulnak – közölték.
Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához eddig beérkezett adatok szerint a parlagfű és a többi allergén növény virágpora jellemzően már csak alacsony koncentrációban vagy egyáltalán nincs jelen a levegőben.

A múlt héten még mértek közepes szintet – kedden Kaposváron a parlagfű, csütörtökön Szegeden pedig a csalánfélék pollenjéből -, de ez már csak a tüneteket okozó mennyiség alsó határát jelentette, és csak egy-egy napon, egy-egy városban jelentkezett.

Az ÁNTSZ kiemelte, hogy az enyhe, napsütéses időben, a kisebb esők révén a levegőbe kerülhetnek a már leülepedett virágporszemek, a pollenkoncentráció ismét olyan szintre emelkedhet, amelyet már az allergiások megéreznek. A “tünetmentes időszak” csak a tartós esők és a fagy beköszöntével kezdődik.

Az aktuális mérési adatok továbbra is folyamatosan nyomon követhetők térképes és szöveges formában az OKI és az ÁNTSZ internetes oldalán és az ÁNTSZ Facebook-oldalán – írták.

Ajánlott videó